Dünya 17.06.2016 14:05

Sığınmacıların 'araftaki' bekleyişi sürüyor

Daha iyi bir yaşam umuduyla ülkelerini terk ederek Avrupa'ya ulaşmak isteyen on binlerce sığınmacının bekleyişi, 9 Mart'ta Balkan rotasının kapatılmasının ardından sürüyor. Önce Hırvatistan, ardından Sırbistan ve Makedonya'nın sınırlarını sığınmacılara…
Sığınmacıların 'araftaki' bekleyişi sürüyor

Daha iyi bir yaşam umuduyla ülkelerini terk ederek Avrupa'ya ulaşmak isteyen on binlerce sığınmacının bekleyişi, 9 Mart'ta Balkan rotasının kapatılmasının ardından sürüyor. Önce Hırvatistan, ardından Sırbistan ve Makedonya'nın sınırlarını sığınmacılara kapatma kararı alması nedeniyle, çok sayıda sığınmacı bulundukları ülkelerdeki kamp ve merkezlere yerleştirildi.

YENİBİRLİK - Balkan rotasının ilk ülkesi olan ve sığınmacıların büyük çoğunluğunun deniz yoluyla ulaştığı Yunanistan'da, devlet kontrolünde 39 kamp bulunuyor. Yunanistan'da, bu kampların yanı sıra resmi olmayan kamp ve BM himayesindeki barınma merkezlerinde kalan sığınmacıların sayısı ise 56 bin 701. Sığınmacıların Yunanistan'da en yoğun olduğu bölge, Makedonya'ya sınırının da bulunduğu kuzey kesimiyken, bu bölgedeki toplam 26 kampın 10'u Selanik kenti sınırları içinde bulunuyor. Selanik'teki kamplarda kalan sığınmacıların sayısı ise 23 bin 837. Başkent Atina'nın da dahil olduğu Attiki bölgesindeki 7 kampta ise 9 bin 943 sığınmacı kalırken, ülkenin orta kesimindeki 5 kampta 2 bin 234, güney kesimindeki tek kampta ise 248 sığınmacı kalıyor. Devlet kontrolündeki bu kampların yanı sıra sayıları son bir ay içinde Yunan yetkililerin çabalarıyla hızla azalsa da yaklaşık 5 bin kişi halen resmi olmayan kamplarda konaklıyor. Bunlar arasındaki en önemlisi, ülkenin en büyük limanı Pire'de. Burada yaklaşık 4 aydır bin 303 sığınmacı konaklıyor. Buna ek olarak tahminen bin 500 kişi de kendi imkanlarıyla çeşitli meskenlerde kalmaya devam ediyor. Yunanistan, Avrupa İltica Destek Ofisi (EASO) ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin (BMMYK) desteğiyle ülkedeki resmi kamplarda kalan sığınmacıların başvurularını almak ve değerlendirmek için geçen hafta ön kayıt programı başlattı.  Bu çerçevede, diğer ülkelere gitmek veya Yunanistan'a sığınma başvurusu yapmak isteyenlerin işlemleri yapılıyor. Başvuruların sonuçlarına göre, bu kişiler ya sınır dışı edilecek ya yeniden yerleştirme ile diğer ülkelere gönderilecek ya da ülkede kalabilecek.

Makedonya, Sırbistan, Hırvatistan

Avrupa ülkelerine ulaşmak isteyen sığınmacılar, Yunanistan üzerinden Makedonya'ya, oradan Sırbistan ve Hırvatistan üzerinden diğer Avrupa ülkelerine doğru ilerliyordu. Sırbistan'da halen aktif durumdaki 5 sığınmacı kabul merkezinde (Krnjaci, Banja Koviljaca, Sjenica ve Tutin) 678 kişi kalıyor. Krizin yoğun olduğu dönemde açılan 12 geçici merkez ise artık hizmet vermiyor. Rotadaki bir diğer ülke Hırvatistan'da ise halen aktif üç sığınmacı merkezinde (Zagreb, Kutina ve Jezevo) 226 sığınmacı barınıyor. Sığınmacı krizinin en yoğun hissedildiği dönemde, ülkenin doğusundaki Slavonski Brod'da açılan merkez ise Balkan rotasıyla birlikte kapatıldı. Krizin, Balkanlar'da en yoğun hissedildiği ülkelerden biri de Yunanistan'ın komşusu Makedonya. Makedonya'nın güneyinde, Yunanistan sınırı yakınındaki Gevgeli kasabasında bulunan Vinojug kampında 133, kuzeydeki Sırbistan sınırı yakınında bulunan Tabanovce'deki kampta ise 166 sığınmacı barınıyor. Makedonya'da ayrıca, başkent Üsküp'teki sığınmacı merkezinde de 22 kişi konaklıyor.