Sağlık 25.10.2016 22:08

Sezaryeni azaltan hastaneye ödül

İstanbul'un yeni sağlık müdürü Doç. Dr. Kemal Memişoğlu ilk hedeflerinden birini açıkladı; sezaryenle doğum oranlarını yüzde 20'nin altını düşürmek. Memişoğlu, oranları yüzde 10'a düşüren hastanelerinse ödüllendirileceğini söyledi
Sezaryeni azaltan hastaneye ödül

YENİBİRLİK - Türkiye'de her 100 doğum'dan 50'si sezaryenle yapılıyor. Türkiye, OECD ülkeleri arasında en yüksek sezaryenle doğum oranına sahip. Rakamlar OECD'nin 2015 "Bir Bakışta Sağlık" raporundan. İstanbul Sağlık Müdürü Doç. Dr. Kemal Memişoğlu'nun hedefi İstanbul'da sezaryen oranlarını yüzde 20'nin altına düşürmek. 

İstanbul'da sağlık muhabirleriyle bir araya gelen ve yeni görevindeki hedeflerini anlatan Memişoğlu, “Zeynep Kamil Hastanesinde genel sekreterdim, isteyen arkadaşlar oradaki istatistiklere bakabilir, yüzde 20-25 primer sezaryen oranı şu anda yüzde 14 bandında. İnşallah bu senenin sonunda yüzde 10 bandına inecek. Zeynep Kamil bunu başarıyorsa bu örnekle, bunu İstanbul’da yapabiliriz” dedi. Önceliklerinden birinin sezaryenle doğum oranlarını düşürmek olan Memişoğlu, “Genel cerrah olarak şunu söylüyorum; bisturi vurulan bir yer, hiç bir zaman eski haline gelmez. Fizyolojik olan doğumdur” diye konuştu.

Memişoğlu, sezaryen oranlarını düşüren hastanelerin ödüllendirileceğini belirterek şöyle devam etti: “Biz, primer sezaryeni yüzde 20’nin altına düşüren, yüzde 15’i hedefleyen, ideali olan yüzde 10’u bulan hastanelere, kurumlara bakış açımızın olumlu olduğunu söylüyoruz. Olumlu yapanı ödüllendireceğiz. Cezalandırmayacağız kimseyi.” Dünya Sağlık Örgütü, sezaryenle doğum oranının yüzde 15'i geçmemesi gerektiğini belirtiyor. OECD ülkeleri arasında sezaryenle doğum oranı en düşük ülke yüzde 15.6 ile Hollanda.