Güncel - Yaşam 19.01.2018 03:00 Güncelleme: 18.01.2018 23:45

​Seçim ittifakının yanı sıra tüm uyum yasaları da görüşülecek: Milli Mutabakat Komisyonu ilk toplantısını yaptı

AK Parti ile MHP arasında kurulan Milli Mutabakat Komisyonu ilk toplantısını TBMM'de yaptı. Komisyon sadece seçim ittifakını değil, Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine uyum için gerçekleştirilecek tüm yasal düzenlemeleri görüşecek. Komisyon ikinci toplantısını Salı günü yapacak.
​Seçim ittifakının yanı sıra tüm uyum yasaları da görüşülecek: Milli Mutabakat Komisyonu ilk toplantısını yaptı

ANKARA (YENİBİRLİK)

AK Parti ve MHP’nin oluşturduğu komisyon ilk toplantısını TBMM Genel Sekreterlik toplantı salonunda yaptı. Komisyonun adı “Milli Mutabakat Komisyonu” olarak belirlendi. Toplantıda sadece seçim ittifakının değil, Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle ilgili tüm uyum düzenlemelerinin de görüşülmesi kararlaştırıldı. Toplantıda çalışma takvimi belirlendi. Edinilen bilgiye göre komisyonda ilk olarak, Anayasa’nın “Seçim kanunlarında yapılan değişiklikler, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanmaz” hükmü nedeniyle yerel seçimlerle ilgili yapılacak düzenlemeler kararlaştırılacak. Komisyon toplantılarında resmi tutanak tutulmayacak. Komisyon üyeleri yapılan çalışmalarla ilgili genel başkanları bilgilendirecek. Milli Mutabakat Komisyonu, iki partinin uyum yasalarıyla ilgili yaptığı çalışmalardan yararlanacak.

İLK TOPLANTI BİR BUÇUK SAAT SÜRDÜ

Toplantıya, AK Parti adına TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Mahir Ünal; MHP’yi temsilen ise Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak, Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı ve İstanbul Milletvekili İsmail Faruk Aksu katıldı. Bir buçuk saat süren toplantının ardından AK Partili Şentop ve MHP’li Kalaycı açıklama yaptı.

“SEÇİM İTTİFAKI SADECE BİR ALT BAŞLIK”

AK Partili Mustafa Şentop, MHP ile birlikte, Türkiye’nin bugünü ve geleceğine dair tehdit, tehlike ve riskler karşısında yerli ve milli duruşu ortaya koyan bir kararlılıkları olduğunu belirtti. Şentop, “Bu sadece bir soyut ifadeden, slogandan ibaret değil. Bu birlikte duruşu 16 Nisan’dan itibaren somutlaştırmış olduk. Bütün bu sonucun neticesi olarak bu Milli Mutabakat Komisyonu, önümüzdeki dönemde neler yapılabileceğinin konuşulacağı bir komisyon olacak.” diye konuştu.

Anayasa değişikliğinin zorunlu kıldığı bazı yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğini ifade eden Şentop, “AK Parti olarak bizim ve MHP’nin çalışmaları vardı. Bunları birlikte nasıl bir sonuca ulaştırabiliriz diye bunlar konuşulacak.” dedi.  Seçim ittifakı çalışmasının, seçim kanunları içinde bir değişiklik olarak bir alt başlık olduğunu kaydeden Şentop, “Bu çalışma sadece onu kapsayan bir çalışma değil. Yeni hükümet sistemi bağlamında devletin yeniden yapılandırılması anlamındaki kanun değişikliklerini kapsayan bir çalışmadır. Çalışmalarımızı birlikte sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

“SEÇİM İTTİFAKIYLA İLGİLİ TEMEL BİR MUTABAKAT VAR”

MHP Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Kalaycı da komisyonda sadece seçim ittifakının değil, uyum yasalarının da görüşüleceğini ifade etti. Seçim ittifakıyla ilgili temel anlamda bir mutabakat olduğunu söyleyen Kalaycı şunları söyledi: “Sayın liderlerimiz arasında bu husus görüşülmüş ve gerekli açıklamalar yapılmıştır. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi de milli mutabakat da milletimizin iradesidir, kararıdır. Bizim komisyon olarak yapacağımız çalışmalar 2023 yılında Türkiye’yi lider ülke yapacak Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin hukuki alt yapısını oluşturmaktır. Hızla hangi düzenlemeleri yapacağımızı konuştuk.

"ÇALIŞMA TAKVİMİNİ BELİRLEDİK"

Şentop ve Kalaycı açıklamanın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Sık sık görüşeceklerini kaydeden Şentop, iki parti bünyesinde uyum düzenlemeleriyle ilgili komisyonlar kurularak çalışmalar yapıldığına dikkat çekerek, “Bu çalışmalar mutfak mahiyetinde bizi besleyecek çalışmalar olacak” dedi. Toplantıda konuşulan konuların içeriğine dair bilgi vermeyeceklerini söyleyen Şentop, ikinci toplantıyı Salı günü yapacaklarını kaydetti. Şentop bir soru üzerine anayasa değişikliğini gerektirecek bir konu olmadığını, anayasa değişikliğini gerçekleştirdiklerini ifade etti.