Vakıf Katılım web
İstanbul 16.02.2020 19:18

Sancaktepe Belediyesi 'Ömer Seyfettin Kültür Sanat Yılı Tanıtımını Yaptı

Sancaktepe Belediyesi, vefatının 100. Yılında Türk hikayesinin büyük ismi Ömer Seyfettin'i gündeme taşıdı. 
Sancaktepe Belediyesi 'Ömer Seyfettin Kültür Sanat Yılı Tanıtımını Yaptı

6 Mart 1920 yılında vefat eden büyük öykücümüz Ömer Seyfettin, vefatının 100. yılında Sancaktepe Belediyesi Ömer Seyfettin Kültür Sanat Yılı ilan etti. Kültür Sanat yılının tanıtım toplantısı Mercure Otel’de basın mensuplarının yoğun ilgisiyle karşılandı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Sancaktepe Belediye Başkanı Av. Şeyma Döğücü, "Yapılan kültür sanat etkinliklerine kimlik katmak bizim birinci önceliğimiz. Bu vesileyle kalıcı hale getirmek istiyoruz. Ömer Seyfettin benim çocukluğumun kahramanı ve hikayelerinde her zaman milli duygularını aktaran bir değer. Benim gençken kalbimizi ferahlatan bir yazarımız bir edebiyatçımız. Ben istedim ki benim çocukluğumda yaşadığım maneviyatı şimdiki gençlerimiz de tatsın. Milli ve manevi duygularımızı bu günün diliyle en iyi aktaracak ismin de Ömer Seyfettin olduğunu düşünüyoruz. Gençlerimiz bu ülkenin geleceği için çok önemli. Onlara hayla kurmayı, yazmayı ve okumayı öğreteceğiz. Gençler arasında farkındalık yaratacağız” diyerek Ömer Seyfettin Kültür Sanat Yılı’nı başlattıklarını söyledi.

2020 yılı Ömer Seyfettin Kültür Sanat Yılı etkinlikleri çerçevesinde hız kesmeden faaliyetlere de devam edeceklerinin altını çizen Döğücü, “Dijital endüstri çağındayız. Biz istedik ki gençlerimiz hem bu teknolojiden kopmasın hem de bizim eski değerlerimize ulaşsın. Bu yıl Sancaktapede bunu gerçekleştireceğiz. Gençlerimiz için dijital müzeler yapacağız” dedi.

Liselere de Ömer Seyfettin’ni taşıdıklarını söyleyen Döğücü, “Okullarda mili eğitimle görüşerek dersimiz Ömer Seyfettin etkinlikleri yapacağız. Bir saat bile olsa gençlerimiz Ömer Seyfettin’i tanıyacak. Eserlerini ve hayatını öğrenecek” dedi.  

Öncelik gençlerde

Sancaktepe Belediyesi’nin önceliği, Ömer Seyfettin’i gençlerle buluşturmak olacak. Sancaktepe içerisindeki tüm ortaöğretim okullarında gerçekleşecek “dersimiz Ömer Seyfettin” etkinliğinde usta isimler, gençlere hem Ömer Seyfettin anlatacak, hem de onlara usta yazarın kitaplarını hediye edecekler. Ayrıca, Eylül 2020’den itibaren “Pembe İncili Kaftan” tiyatrosu tüm Sancaktepelilerle buluşacak. Diğer yandan, Ekim 2020’de uluslararası bir Ömer Seyfettin oturumu düzenlenecek.

 Dijital müze müjdesi   

Sancaktepe, dünyada hızla yaygınlaşan dijital müze konseptini İstanbulluların hizmetine sunmaya hazırlanıyor. 30 Ağustos Zafer Bayramı’na yetişmesi planlanan Sancaktepe Dijital Müzesi’nin ilk konsepti bu yıl Unesco’nun “yıl” olarak ilan ettiği Farabi ile ilgili olacak. Müzenin konsepti her yıl 30 ağustosta yenilenecek. 

“Çek bir Sancaktepe”

Bilhassa “kentlilik bilinci”nin artmasına yönelik olarak kurulacak “Çek Bir Sancaktepe’ kısa film atölyesi, Sancaktepelilerin imza atacağı kısa filmlerle benzersiz bir kültürel deneyim olarak planlanıyor. Atölyede sözlü tarih, mekan bilinci, tarihi-kültürel miras ve bugünün Sancaktepe’si başlıklarıyla izleyicilerle buluşacak olan kısa belgeseller tüm sinemaseverlerin dikkatine sunulacak.  

İstanbul’un tek kadın başkanından “kadın odaklı” kültür sanat hamleleri

Halihazırda İstanbul’un tek kadın belediye başkanı olma unvanını elinde bulunduran Şeyma Döğücü, bilhassa 28 Şubat, 8 Mart Dünya Kadınlar günü ve 15 Temmuz gibi günlerde “kadın odaklı” kültür sanat hamlelerinin başrolünde olacak.