Sağlık 10.03.2017 01:32

Sanatçı ve sporcular 'Böbrek Günü'nde çocuklarla buluştu

Sanatçı ve sporcular 'Böbrek Günü'nde çocuklarla buluştu

Türk Böbrek Vakfı, 9 Mart Dünya Böbrek Günü'nde çocuklarla sanatçı ve sporcuları bir araya getirerek egzersiz yaptırdı.

Zeytinburnu'ndaki UPS Spor Kulübü Salonu'nda Haluk Ündeğer İlkokulu öğrencilerinin katılımıyla geçekleştirilen etkinlikte, kronik böbrek hastalığında en önemli risk faktörlerinden biri olan obezitenin önlenmesiyle ilgili sağlıklı beslenme, hareketli yaşam ve sporun faydaları hakkında bilgi verildi.

Etkinlikte konuşan Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, çocukluk çağında beslenme alışkanlığının aileler tarafından çocuklara doğru aktarılması gerektiğini belirtti.

Milli yiyeceklere dönüş yapılmasının önemini vurgulayan Erk, "Biz çocuklardan sağlıksız ürünler yerine kendi peynirlerimizi, eski köy ekmeğini, yoğurdumuzu, sütümüzü, zeytinimizi tüketsinler istiyoruz. Eğer bu bilinçle çocuklarımızı eğitirsek sağlıklı nesillere ulaşırız." dedi.

Erk, Türkiye'de 3 milyon obezite hastası olduğunu ve bunların yüzde 60'ının çocuk olduğunu belirterek, "Bu korkunç bir tehlike, buna dikkat etmemiz gerekiyor." ifadesini kullandı.

Marmara Üniversitesi Çocuk Endokrinoloji Uzmanı Prof. Dr. Serap Turan ise obezitenin hem çocukluk hem de yetişkin yaş grubunda son yüzyılın en büyük tehlikesi olduğunu kaydederek, çocukluk yaş grubunda olduğu zaman daha tehlikeli olduğunu söyledi.

Turan, şöyle konuştu:

"Çocuklarımız okula başladıktan sonra daha hızlı kilo almaya başlıyor. Bunun nedeni çocuklar okula başladıktan sonra oturmaya başlıyor, dışarıda oyun oynamıyor, daha sonra sınavları başlayınca da strese bağlı sağlıksızca besleniyor ve yaş ilerledikçe obezite önüne geçilemez hale geliyor. Dolayısıyla çocukları başlangıçtan itibaren sağlıklı beslenmeye, sağlıklı yaşama yönlendirmeliyiz aksi takdirde yeni jenerasyon muhtemelen anne ve babalardan daha kısa yaşayacak."

Konuşmaların ardından, 120 çocuk, aralarında oyuncular Wilma Elles ve Hasan Yalnızoğlu ile Anadolu Efes Basketbol Kulübü basketbolcuları Doğuş Balbay ve Cedi Osman'ın olduğu sanatçı ve sporcularla egzersiz yaptı.

Bu arada etkinlik alanında kurulan "İyi Beslen" masasında öğrenciler sağlıklı ve sağlıksız gıdalara ilişkin bilgi alırken, doğru beslenmenin anlatıldığı film gösterimi de gerçekleştirildi.