Magazin 25.05.2022 04:08 Güncelleme: 25.05.2022 22:33

"Ruşeym Project"in Hikayesi

Ülkemizin usta müzisyenlerinden Nevzat Yılmaz üçüncü albümü "Ruşeym Project" No34music etiketiyle dijital platformlardaki yerini aldı. Birçok sanatçıya sahne ve stüdyo çalışmalarında eşlik eden müzisyen bu albümü kendisini en iyi anlatan albüm olarak tanımlıyor. Sanatçı tarihsel metinlerin ve kişiliklerin izlerinden uzun bir yol katedip şimdinin zihinde bunların izlerini Caz trio formatında arıyor.
"Ruşeym Project"in Hikayesi

Black Mountains

Kültürel olarak her ne kadar yakın olsa da Türk-Yunan çekişmesi tarihsel bir perspektiften bakılınca nasıl oluştuğu anlaşılabilir.Black Mountains (Karadağlar) bu önyargıların sonradan kurgulandığını imleyen bir eser.
Kekinowin: Kızılderili kültürünün ilk alfabesi ağaçlara ve taşlara çizilen resimlerden oluşur. Henüz evrimleşmemiş ve kelimelere dönüşmemiş bu resimler sadece kutsal kişiler tarafından kullanılabilir. Kültürdeki bu ayrıcalık toplumun oluşmasında ve yapısının belirlenmesinde çok önemli olmuştur. Kekinowin biraz da bu mistik figürlerin üzerinden bize o dünyayı anlatan bir eser.

Kekinowin

Kekinowin kızılderililerin yazı olarak kullandıkları ilk kutsal resimlerdir.Bu resimler ağaçlara ve taşlara yazılımıştır.İlginç olan bu ilk yazıyı sadece kutsal kişiler kullanmaya yetkiliydi.Kişilere atfedilen bu kutsallığın hem melodik hem de ritmsel yapısını bu eserde bulacaksınız.

Bukutşişan

Alman filolog Adolf Dirr yüzyılın başında “Kafkas Masallari”ndan oluşan bir kitap yayınlar.Kafkasyanın bir sınır bölgesi olması dolayısıyla burada dolaşımda olan anlatıların dünyanın birçok yerine farklı isimlerle ulaştığını düşünür.Bu kitaptaki Bakutşişan masalı Avrupa’da “Çizmeli Kedi”adiyla bilinir.Kurnaz bir tilkinin fakir bir değirmenci olan Bitli Hacı’yı kıralın kızı ile evlendirilmesinin kurnazca planlanan bir oyun ile nasıl olduğu anlatılır.

Between Two Worlds

Tarihci Cemal Kafadar “Kim Var İmiş Biz Burada Yoğ İken”adlı eserinin girişinde Karacaoğlan ve Yunus Emre arasında bir farklılık olduğunu yazar.Karacaoğlan hayata daha dünyevi Yunus Emre ise daha uhrevi bir açıdan bakar.Bu iki görüş zamnın düşünce dünyasını oluşturmuştur diyebiliriz.Bu eser ise bağlantılı olarak Cemal Kafadar’ın diğer kitabı “İkli Cihan Aresinde’n” esinlenerek o zamanın düşünce dünyasını oluşturan yapıları bir arada tutmaya ve göstermeye çalışıyor.

Konimdi

17.YY’da Balkanlar’da Dubrovnik Cumhuriyetinde yaşamış olan Milo martelli adında bir gemiciye ait defterlerin izindeyiz.Bu defterlerde Sırpça-Hırvatça ve Türkçe şiirler bulunmuştur. Marteli bir katoliktir ancak şiir merakı onu bütün önyargılardan arındırmış görünüyor. O defterlerdeki şiirlerden biri olan Konimdi adı belli olmayan ve sevgilisine Kon Şimdi Kumrum diye seslenen bir şaire aittir.

Sadabad

Divan şiirinin büyük ustası Nedimin en bilinen şiirlerinden bir “Gidelim Serv-i Revanım Yürü Sa’d-Abad’a.”Dönemin dünyasını ve zevklerini anlatması, kişiliğinin özgünlüğü bu şairi bize yeniden hatırlatıyor.