Röportaj 01.06.2018 00:40

PRP Tedavisi İçin En Uygun Adaylar Kimlerdir?

Medikal estetik, dermatoloji uygulamalarında en çok tercih edilen yöntemlerden biri olan PRP hakkında yanlış bilinenleri Dermatoloji Uzmanı Dr. Banu Serbes Kural, YeniBirlik okurları için aydınlattı
PRP Tedavisi İçin En Uygun Adaylar Kimlerdir?

Sema SEZEN

Dermatoloji Uzmanı Dr. Banu Serbes Kural, PRP yöntemi için "Doğal, cerrahi ve medikal olmayan bir iyileşme arayan herkes PRP tedavisi için uygun bir adaydır." yorumunu yaparken, bu uygulamanın birçok cilt sorununu tedavi edebileceğini kaydetti.

Kural, PRP'yi şöyle anlattı: Şiddetli kansızlık çeken, kanda trombosit sayısı düşük olan veya trombosit çalışması bozuk olan, vücudunda yaygın mikrobik hastalığı olan veya kanser hastası olan kişiler bu uygulamadan fayda göremezler.kan sulandırıcı ilaç kullanımının PRP tedavisinin etkinliğini değiştirip değiştirmediğini ise bilmiyoruz. PRP tedavisinde iyileşme süreci yavaş yavaş gelişir ve istenen sonuçların elde edilmesi 8 hafta kadar sürebilir. Bu uygulamayı yaptıran kişiler genellikle 2-6 haftada olumlu değişiklikleri fark eetmeye başlarlar. Prosedür 1 saatten az zamanda tamamlanır ve uygulama sonrası günlük aktivitelere hemen dönülebilir.
Tedavi edilen alanın özelliğine göre istenen etkilerin kalıcı olabilmesi için, uygulamanın tekrarlanması gerekebilir. Saç tedavilerinde yeni saç follikülü gelişimini sürdürmek için, yıllık tedavilerin tekrarı gerekir. Cilt rejuvenasyonunda yıllık 3-4 seanslık tedaviler yapılmalıdır.
Genellikle hastalar PRP uygulamasını rahat tolere ederler. Tedavi öncesi anestezik krem uygulaması , prosedürün daha rahat tolere edilmesini sağlar. Uygulama sonrası hafif ağrı, şişlik ve hassasiyet olabilir ve 48 saat kadar sürebilir.
PRP uygulaması, cerrahi veya medikal tedavi istemeyen, doğal iyileşme arzu edenler için, güvenli ve etkili bir alternatiftir. PRP bir kişinin kendi kanından üretildiğinden, alerji, aşırı duyarlılık veya yabancı cisim reaksiyonu gelişme şansı yoktur. tüm uygulama sürcinde enfeksyon riskini önlemek için steril bir sistem kullanılır. uygulama alanında kısa süreli bir kızarıklık ve şişlik olması beklenen ve istenen bir süreçtir.
Bütün PRP tedavileri aynı değildir. Çünkü PRP tedavisinin kalitesi, etkinliği ve süresi doğrudan hazırlama protokolüne , kullanılan tüplere, santrifüj cihazına ve tedaviyi yapan doktorun tecrübesine bağlıdır.
Seans sayısı cildinizin yaş ve sağlık durumuna göre değişir. genellikle 3-6 hafta ara ile 3-4 seans yapılır.

GENÇLEŞTİRMEDE PRP
Gençleştirme amaçlı PRP tedavisi ile en çok yüzde göz ve ağız çevresinde, yanaklarda, incelmiş boyun derisinde, dekolte bölgesinde , el sırtlarında, kolların ve bacakların iç bölgelerinde ve gebelik sonrası gevşemiş karın derisinin sıkılaştırılmasında başarılı sonuçlar alıyoruz. ayrıca gerekli hallerde fraksiyonel radyofrekans veya ışık tedavileri ile de kombine ediyoruz.
Cilt tedavilerinin yanısıra ani veya kronik saç dökülmelerinin tedavisinde de PRP'nin önemli bir yeri vardır. PRP etkisi ile saç kökleri uyarılarak incelmiş saçları kuvvetlenmesi, dökülmeye karşı daha dirençli olması sağlanır. Diğer vitamin enjeksiyonları ile veya tek başına olarak saç sakal bölgesindeki dökülmelerde PRP tedavisinden yüz güldürücü sonuçlar alınmaktadır.
kozmetik amaçlı uygulamaların haricinde PRP tedavisi diğer tıp branşlarında, özellikle spor yaralanmaları ve eklem tedavilerinde, diş hekimliğinde de günümüzde sıkça kullanılmaktadır.
Bana göre PRP uygulamasının günümüzde bu kadar popüler olmasının en önemli nedeni insanların artık doğal, karakteristik ifadelerini yitirmeden gençliklerini koruma istekleridir. Kırışıklık giderici toksin veya dolgu uygulamaları çok sık kullanılmakla birlikte maalesef bir süre karikatürlere konu olabilecek kadar kişilerin birbirine benzer yüzlerle dolaşmasına neden olabilmektedir. Oysa PRP uygulaması her yaşta yapılabilir ve tıpkı spor ile kas ve iskelet sistemimizi koruduğumuz gibi cilt diriliğinin uzun süre korunmasını sağlar.
Şiddetli kansızlık çeken, kanda trombosit sayısı düşük olan veya trombosit çalışması bozuk olan, vücudunda yaygın mikrobik hastalığı olan veya kanser hastası olan kişiler bu uygulamadan fayda göremezler. Kan sulandırıcı ilaç kullanımının PRP tedavisinin etkinliğini değiştirip değiştirmediğini ise bilmiyoruz.