Röportaj 21.07.2020 08:30 Güncelleme: 21.07.2020 08:48

Peki şimdi Gli'ye ne olacak?

Halen, 16 yıl önce doğduğu Ayasofya'da yaşayan ve dünyada en çok fotoğrafı çekilen kedi olan kültür elçimiz sevimli Gli, yeni alınan karardan nasıl etkilenecek?
Peki şimdi Gli'ye ne olacak?

Beyza Sinem ÇAĞLAR

Halen, 16 yıl önce doğduğu Ayasofya’da yaşayan ve dünyada en çok fotoğrafı çekilen kedi olan kültür elçimiz sevimli Gli, yeni alınan karardan nasıl etkilenecek? Umudumuz Gli’nin evi olan Ayasofya’da yaşamaya devam etmesi. Gli’nin vasisi acente sahibi ve profesyonel tur rehberi Umut Bahçeci ile Gli’nin hikayesini konuştuk.

Beyza Sinem Çağlar: Gli'den kısaca bahseder misiniz?

Umut Bahçeci: Kedi Sofya’nın güzel kızı Gli, iki kardeşi ile beraber 2004 senesinde Ayasofya’daki bekçi kulübesinin altında dünyaya geldi. O tarihten beri Gli, Ayasofya Müzesi’nin içinde yaşamını sürdürmekte ve gelen ziyaretçilerimiz tarafından Ayasofya’nın koruyucusu olarak anılmakta. Tam bir kültür elçisi aslında. Ayasofya’ya gelip de onu görmeyen yok. Dünyada da en çok fotoğrafı çekilen kedi Gli. 

BSÇ: Ayasofya'da gezinen kediler arasında neden Gli daha fazla ön plana çıktı?

UB: Sevecenliği, misafirperverliği ve şehla gözleri ile ilgi odağı olmayı başardığına inanıyorum. Bahsettiğim gibi Gli iki kardeşi ile dünyaya geldi aslında. Kız kardeşinin ismi ‘Kızım’ erkek kardeşinin ismi ‘Pati’. Pati maalesef çok uzun yaşamadı ama Gli’nin en yakın arkadaşı olan, kız kardeşi Kızım 2019 Aralık ayına kadar Gli’ye yol arkadaşlığı yaptı. Kızım ile Gli Ayasofya’ya gelen her misafiri karşılayan bir çiftti. Gli’nin yavrusu da oldu ama kızı “Karakız” ne yazık ki bir otobüsün altında kalarak annesine veda etti. Şu anda da Gli’nin dışında Ayasofya’da yaşayan birçok kedi var. Türkan, Maskeli, Messi, Tosun ve Duman bunlardan birkaçı. Ama Gli, mekanın esas sahibi.

BSÇ: Gli bir gününü Ayasofya'da nasıl geçiriyor? 

UB: Gli, Ayasofya’ya gelen ziyaretçilerin odak noktası olduğunu çok iyi bilen bir kedi. Tüm gün etrafta dolanıp poz veriyor ve selfie çektiriyor. Kalabalıktan çok sıkılırsa eğer, ziyaretçilerin geçmesinin yasak olduğu kırmızı bantın arkasına geçip poz vermeye orada devam ediyor. Kendisine birçok yatak tahsis edilmiş olsa da o bunlardan pek hazetmiyor; genelde boş bulduğu yerde uyuyor. Kışın mimberin önündeki projektör en sevdiği yer. Bahar aylarında ise Ayasofya’nın dünyaya açılan penceresine vuran güneş ışığına göre kendi yerini belirliyor.

BSÇ: Gli'nin Kültür Bakanlığı demirbaş listesinde olduğunu hatırlıyorum: Ayasofya'dan çıkarmak mümkün değildi kendisini. Bu konuyu biraz anlatır mısınız?

UB: Evet, kendisi Ayasofya müze iken Türkiye Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı demirbaş listesine kayıtlıydı. Yani müzede bulunan herhangi bir şeyi dışarı çıkaramayacağınız gibi Gli’yi de çıkaramıyordunuz. Aynı zamanda Ayasofya’da bulunan kediler arasında karnesi, sertifikası olan tek kedi.

BSÇ: Gli belki de dünyanın en ünlü kedisi! Kendisinin instagram hesabının detaylarından bahsedebilir misiniz?

UB: Gli’nin Instagram adresi ‘hagiasophiacat’ şu an dünyanın heryerinden 40.000 organik takipçiye sahip. Hem Gli’nin hem de onunla fotoğraf çektiren Ayasofya ziyaretçilerinin resim ve videolarından oluşuyor. Bu hesabın en sevdiğim tarafı minik bir kediye duyulan sevginin yansımasının ne kadar büyük olduğunu görmek. Dünyanın farklı  dili, dini, ırkı olan tüm insanları, sevgisiyle bir araya getiren bir kedi insanlığa ders verir nitelikte o yüzden sayfayı çoğunlukla Gli’nin dilinden yazarmışçasına en sade şekilde yönetmeye çalışıyorum. Tüm pati severler, gezginler, profesyonel tur rehberleri, fotoğraf, tarih ve sanat severlerin buluştuğu bir hesap.

BSÇ: Biraz da kendinizden bahseder misiniz?

UB: Bu şehirde doğdum, bu şehirde büyüdüm. Bence herkes doğup büyüdüğü şehir gibidir. Ben de burada, Ayasofya aşkının da pekişmesiyle 2001’den beri mesleğim olan Profesyonel Tur Rehberliğini kendime görev olarak seçtim. Birçok devlet büyüğü, kraliyet ailesi mensubu, iş insanından tutun posta memuruna, cep harçlığıyla seyahat eden gezginine, binlerce yabancı ziyaretçiye ülkemi, kültürümü tanıtmayı tercih ettim, mesleğime aşığım. Seyahat acentam olmasına rağmen, sahadan ayrılmadım. Gli’nin insanlara bir bakışıyla anlattığını ben binlerce kelimeyle binlerce adım atarak Türkiye ziyaretçilerine anlatmaya çalışıyorum. 

BSÇ: Gli'ye sosyal medya hesabı açma fikri nereden geldi?

UB: Dediğim gibi Gli farklı dilden, ırktan, renkten, inanıştan olan binlerce insanın kalbinde aynı güzel duyguyla en doğru yerde bir araya getiren bir can. Kedi olarak bunu o başarıyorsa bana da ülkesini seven biri olarak bu güzelliği paylaşmak düşerdi. Dünyada “ülkesini, tarihini” en pahalı reklam kampanyalarından bile daha iyi tanıtan kaç kedi var?  

BSÇ: Alınan bu yeni kararla beraber Gli'ye ne olacak?

UB: Gli bir Turizm elçisi olarak doğdu. Obama’dan Erdoğan’a, Hollywood starlarından kraliyet ailesine herkesin ilgisini çekti. Doğduğu yer olan Ayasofya’da kalması en büyük temennimiz. İslamiyet’te de sünnet bu yönde. Peygamber efendimizin evine de kediler girer çıkarmış. Uzman veterinerlerin görüşlerine göre de oldukça duygusal hayvanlar olan kedilerin yaşadıkları yerden uzaklaştırmaları onlar için büyük travmalara yol açıyor. Gli her şeyden önce Ayasofya’nın turizm elçisi. Bir nevi ‘celebrity’. Şimdilik kesinleşmiş bir karar yok, yetkililerden haber bekliyoruz. Konu Kültür Bakanlığımız, Diyanet İşleri Başkanlığımız ve İstanbul Valiliğimiz arasında görüşüldükten sonra en uygun çözüm bulunacaktır inancındayız.