Teknoloji 15.03.2017 14:49

Park yeri arama kolaylaşacak

Yandex Harita Servisleri Müdürü Karahayıt, "Bir Yandex Navigasyon kullanıcısının boşalttığı park yerini gerçek zamanlı olarak diğer Yandex Navigasyon kullanıcısı görebilecek." dedi.
Park yeri arama kolaylaşacak

Yandex Harita Servisleri Müdürü Onur Karahayıt, Yandex Navigasyon'un 2017 yılı bilgilendirme toplantısında, navigasyon sistemlerindeki güncellemeleri ve odak alanlarını anlattı.

Yandex Navigasyon'un 2017’de pek çok yeniliği kullanıcıların hizmetine sunacağını belirten Karahayıt, trafikteki park sorununu yeni dönem stratejisinin merkezine alarak "akıllı navigasyon çözümleri" vizyonunu geliştirdiklerini söyledi. 

"Sesli navigasyon 'Trafik ışıklarından sağa dönün' diyecek"

Karahayıt, sesli navigasyona trafik ışıkları bilgisini ekleyeceklerini belirterek, "İstanbul gibi büyük bir şehirde kullanıcıların hayatını biraz daha kolaylaştırmak için sesli navigasyona yeni bir boyut eklemenin faydalı olacağını düşünerek haritamıza trafik ışıkları bilgisini de entegre etmeye başladık. Çok yakında kullanıcılarımız Yandex Navigasyon’dan 'Trafik ışıklarından sağa dönün' gibi yönlendirmeler de almaya başlayacak." diye konuştu.

Yeni dönemde navigasyon teknolojisini yeniden tanımladıklarını belirten Karahayıt, şunları söyledi:

"Trafikte park problemini Türkiye’de ilk ele alan ve ilk akıllı park çözümlerini getiren navigasyon uygulaması olarak, bu sorunu dört aşamada çözmeyi hedefleyen bir vizyon geliştirdik. İlk aşamada İstanbul’da 6 bin 855, Ankara'da ise toplam 500'e yakın park alanı bilgisini haritamıza ekledik.

Kısa süre sonra devreye girecek ikinci aşamada bu park yerleri hakkında bilgi vermeye başlayacağız. Park yerine tıklandığında saatlik ücreti, kapasitesi, açık ya da kapalı olduğu gibi bilgiler ulaşılır hale gelecek. Üçüncü aşamada Türkiye pazarına ilk kez 'akıllı park asistanı' özelliğini getireceğiz. Park Asistanı özelliği sayesinde Yandex Navigasyon varış noktasından uzaklaşmadan etrafınızdaki park noktalarından geçecek şekilde bir akıllı rota çizecek. Bu yenilikçi özelliğimize kullanıcılarımız yaza kadar kavuşmuş olacak."

"Boşalan park yerleri görülebilecek"

Karahayıt dar sokaklarda park yeri arama sorununu hafitleteceklerini belirterek, "Rota oluşturduğumuz otoparkta yer alan boş park noktaları bilgisine de sahip olacağız. Bir Yandex Navigasyon kullanıcısının boşalttığı park yerini gerçek zamanlı olarak diğer Yandex Navigasyon kullanıcısı görebilecek. Boşalan park yerlerini, yer arayan sürücülere gösterecek teknolojiyi şu anda İstanbul'da test ediyoruz. Bu bu yenilikçi özelliği 2017 yılı içerisinde Türkiye’de bulunan navigasyon kullanıcılarına sunmayı planlıyoruz." bilgilerini verdi.