Röportaj 17.07.2018 13:00 Güncelleme: 17.07.2018 13:04

Osmanbey Tekstilci İşadamları Derneği (OTİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Kandağ: Osmanbey'in Hedefi 2 Milyar Dolar İhracat

Kandağ: 2017'de Osmanbey'de yaklaşık olarak 1.5 milyar dolarlık ihracat yapıldı. Bu yıl hedefimiz 2 milyar dolar. Yeni pazarlar konusunda ciddi fırsatlar yakaladık. OTİAD Fashionist ile yakaladığımız ivmeyi 2019'da ihracat rekorları ile taçlandırmak istiyoruz.
Osmanbey Tekstilci İşadamları Derneği (OTİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Kandağ: Osmanbey'in Hedefi 2 Milyar Dolar İhracat

Neşe BERBER

Osmanbey’in modern ve çağdaş bir alışveriş merkezi haline gelmesinde çok büyük katkıları olmuş. Üç bini aşkın işletmenin faaliyet gösterdiği Osmanbey bölgesinde 700’e yakın üyesi olan OTİAD, ülkemizin moda ve hazır giyim sektöründeki potansiyel gücünün her zaman idrakinde olarak bu potansiyelin ulusal ve uluslararası tüm mecralarda tanıtılması ve hak ettiği yeri alması için tüm aktivite ve çalışmaların her zaman en büyük destekçesi olmayı hedeflemiş. DORIDORCA Yönetim Kurulu Başkanı ve Osmanbey Tekstilci İşadamları Derneği (OTİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Kandağ ile derneği, yurtiçi ve yurtdışı hedeflerini ve ihracat hedeflerini konuştuk.

Nasıl hedefler ile yola çıktınız?

Kurumlar, dernekler ve kategoriler arası sinerjinin arttırılmasıyla rekabet gücü yüksek bir ekonomi olgusunun pekiştirilmesini vizyonumuz olarak belirledik. Bu iki yıllık süreçte, ‘yapılacakları yazıp, yazdıklarımızın yapılması,” ilkesiyle hareket ederek sorun, ihtiyaç ve önceliklerin basitleştirilerek çözüm üretilmesi stratejisini izleyeceğiz. Vizyon aslında hiyerarşik bir şeydir. Bir defa ideolojinize hiçbir zaman engel olmadan devletin verdiği bu vizyonu alıp ne yaparsanız yapın hangi iş kolunda olursanız olun o vizyonu doğru yansıtmak lazım. Devlet diyor ki ihracatınızı artırın çünkü bizim dış ticaret açığımız var. 2023 vizyonunda dış ticaret açığımızı kapatmanın kaynağı ihracatı arttırma hedefleniyor.

2023 vizyonunu kendi vizyonunuz olarak benimsediniz sanırım?

Biz de 2023 vizyonunu benimsiyoruz. Çatı kuruluşlarımız, ticaret odaları, ihracatçılar, hazır giyimciler, giyim konfeksiyon birliği kendi vizyonumuza doğru özümsüyoruz. OTİAD olarak 2023 vizyonundaki ihracatı artırma çalışmalarını üyelerimiz ile el ele çalışıyoruz. Bende bu iki yıllığına bu göreve talip oldum.

Göreve geldiğinizde bir yol haritası belirlediniz mi?

İki yıllık yol haritamızı oluştururken sorunlar üzerinden dilimizi kurgulamak yerine çözüm odaklı olmaya çalıştık. Bunun için de takım oyununu güçlü kılmak gerekiyordu. Biz de hem OTİAD’ın mevcut çalışanlarını kategori yönetimine göre yeniden yapılandırdık hem de Yönetim Kurulu’ndaki arkadaşlarımızı belirli kategorilere dağıtarak takımlarımızı oluşturduk. Geçmiş ile övünmeyi bırakıp, akıllarımızı, birikimlerimizi kabiliyetlerimizi birleştirip bir bütün olarak suyu hep aynı noktaya damlatmamız ve taşı delmemiz gerekiyor. Bu sebeple iki yıllık eylem planımızda öncelikli projelerin, hızlı kazanımlar elde edilecek şekilde uygulanması yer alıyor. Sonuç odaklı performans değerlendirilmesinde gerekeni bir sınır gibi görüp gayretlerimizi azaltmayacağız. Bunun için performans standartlarımız doğru, objektif ve ölçülebilir olacaktır. Söylenmesi kolay yapılması zor da olsa geri bildirimler ve sürekli bilgi akışı çalışmalarımızın ve etkilerinin değerlendirilmesine ışık tutacaktır.

OTİAD olarak nasıl bir yol çizdiniz?

Osmanbey, sadece bünyesinden çıkardığı ulusal markalarla değil; tasarım ve üretim gücüyle, mağazalarıyla, ticaret deneyimleriyle bugünlere ulaşan bir hikâyeler zinciridir. Ancak hizmet verdiğimiz insanların hikâyeleri, koşulların ve pazar dinamiklerinin değişmesine bağlı olarak bir dönüşüm yaşadı. Birlikte hareket ederek kendi kategorimizde projeler üretip omuz omuza mücadele etmeye kararlıyız. Bunu hep beraber yapmalıyız. Çünkü söz konusu olan köklü bir ticaret geleneğe sahip Osmanbey, yani “Bizim Dünyamız!” Onu geleceğe hep birlikte hazırlayacağız. Mevcut potansiyelimizi değerlendirip, Osmanbey’e yeni başarı hikâyeleri eklemek istiyorsak işe değişimi hep birlikte yönetebilmeyi öğrenmekle başlayacağız.
İhracaat rakamlarına gelelim. En çok hangi ülkeye ihracat gerçekleştiriyorsunuz?
Yüzde 41’ini AB ülkelerine yüzde 36’sını Ortadoğu ülkeleri oluşturuyor. Çünkü Osmanbey Ortadoğu tandanslı bir yer. Pazarlama çalışmalarıda biraz o tarafa yönelik. Dolayısıyla Ortadoğu bizim için doğu bloğunun o ekonominin zayıflamasından sonra çok önemli bir pazar oldu. Avrupa ülkeleride alım gücü yüksek olması nedeniyle ilk sıralarda geliyor. Eski Doğu Bloğu ülkelerde yüzde 7’ye yakın bir alım var. Ülke sıralaması yaparsak İsrail, Filistin birinci sırada yer alıyor.

OTİAD bünyesinden büyük markalar çıkardı mı?

Birçok markamız var ki mesela İpekyol, Damat Tween gibi Osmanbey vizyonundan çıkıp uluslararası marka olmuştur. Tekstil sektörü ihracatın lokomotifidir. Yeni yönetimle birlikte 2018 ihracat hedeflerinin revize edilerek 1.5 milyar dolar hedefini aşması için yoğun bir kampanya başlatıyoruz. Osmanbey bugünlere kolay gelmedi. Çeyrek asırlık üretim sürecinde edindiğimiz tecrübeye bugün gururla Türk Malı damgasını vuruyorsak, dünyanın en köklü moda devleriyle verdiğimiz amansız rekabetten elde ettiğimiz deneyimler var.

Sene sonunda yüzde 10’luk büyüme bekliyor

2017’de Osmanbey’de yaklaşık olarak 1.5 milyar dolarlık ihracat yapıldı. İhracatımızın yüzde 40’lık kısmını AB üllkeleri oluşturuyor. 2018’in ilk 5 aylık rakamı ise ise 700 milyon dolar civarında geçen yıla göre toplamda yüzde 6’lık bir büyümemiz var. Sene sonunda ise yüzde 10’luk bir büyümeyi ön görüyoruz. Örneğin Almanya’nın 34 milyar dolarlık hazır giyim ithal ediyor. Bu dilimde Türkiye’nin ve Osmanbey’in Almanya’ya yaptığı ihracata bakarak bu ülkenin en çok hangi ürünü aldığını tespit ederek üretimlerimizi o alana yönlendireceğiz. Yani sattığımızın üretimine ağırlık vererek pazardaki payımızı artıracağız. İhracat rakamlarının nasıl ve hangi ürünlerle geliştirileceği üzerine her iki ayda bir kategori yönetimi üzerine çalışmalar yapıyoruz. Türkiye’nin toplam hazır giyim ihracatı 17 milyar dolar, biz bunu daha büyütmeyi hedefliyoruz.

FashIonIst size nasıl bir gelişim sağlıyor?

Osmanbey, gerek yurt içi gerek yurt dışında haklı bir yer edinmiştir. OTİAD olarak Fashionist Fuarı öncesi ve sonrası yeni bir atılım heyecanı yakaladı. Bu moral fuar sonrası ihracat rakamlarına yansıyacak. 3 günlük fuara bu yıl en az 15 bin kişilik profesyonel alıcının katılımını bekliyoruz. 1.5 milyar dolar olan ihracat rakamlarının 2 milyar dolar hedefine doğru ilerlemesini hedefliyoruz. Yeni pazarlar açılma konusunda ciddi fırsatlar yakaladık. OTİAD Fashionist ile yakaladığımız ivmeyi 2019’da ihracat rekorları ile taçlandırmak istiyoruz.
“Kilo başına 30 dolara çıkaracağız”
Hazır giyim ihracatında ortalama kilogram başı ihracat değeri 20 dolar civarında abiyenin bu dilimde payı ne kadar artarsa kg başı ihracat değeri de aynı oranda artacak. Ortalama kg başı ihracat rakamımızı abiye alanında yakalanacak ivme ile 30 dolar seviyesine taşımayı planlıyoruz.

‘150 milyar dolarlık AB pazarından daha fazla pay alacağız’

Türkiye’nin hazır giyim alanında Avrupa Birliği ülkelerine yaptığı toplam ihracatın 10,4 milyar dolar . Avrupa’da hazır giyim ithalatı yapan ülkelerin analizini yaptık. Toplamda 255,9 milyar dolarlık bir pazar var. Biz bu pazarda daha etkin olabilmek adına kendi içimizde kumaş kategorisi, erkek ve kadın konfeksiyon üreticiler kategorisi, çocuk konfeksiyon ürünleri kategorisi, konfeksiyon yan mamüller kategorisi ve dış ticaret şirketleri kategorisi olarak ihtisaslaşmalara gittik.