Türkiye - Gündem 18.07.2018 19:54

Ordu'nun Kökenli Köyü'nden Dünyaya Uzanan Teknolojik Başarı

Milli Eğitim Bakanlığı himayesinde 2016'da başlatılan ve okullara teknoloji laboratuvarlarının açıldığı proje kapsamında, Kökenli Köyü Kökenli Köyü Ortaokulu'ndaki öğrencilerin kısıtlı imkanlarla hayata geçirdikleri teknoloji projelerine destek vermek amacıyla "Turkcell Zeka Küpü Sınıfı" açıldı.
Ordu'nun Kökenli Köyü'nden Dünyaya Uzanan Teknolojik Başarı

Teknoloji sınıfının açılışı eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ve Turkcell Yönetim Kurulu Üyesi Hilmi Güler, Altınordu Kaymakamı Niyazi Erten, Turkcell Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İsmail Bütün, Kökenli İlkokul ve Ortaokulu Müdürü Ali Osman Kuru, çocuklar ve ailelerin katılımıyla gerçekleştirildi.

Cami imamı ve köy halkından genç mucitlere sıra dışı destek

Öğrencilerin projesini desteklemek amacıyla köy halkından ve cami cemaatinden yardım toplayan İmam Ahmet Yeşilalan,  köy halkının desteği, öğretmenlerinin emekleriyle dünya çapında ses getirecek projelere imza atan Ordulu genç mucitler, artık “Zeka Küpü” projesiyle Turkcell tarafından destekleniyor.

Dünyada 80 farklı ülkede gerçekleştirilen First Lego League (FLL) etkinliğinin Türkiye ayağında düzenlenen Bilim Kahramanları Buluşuyor FLL turnuvasında Ordu Kökenli Ortaokulu Robotik Takımı dikkatleri çekmeyi başarmıştı. “Çöpe çözüm, çöple çözüm” temasından yola çıkarak, “Çöpü Vaktinde Besine Dönüştür” projesine imza atan takım, köylerindeki cami imamı  Ahmet Yeşilalan’ın topladığı paralar ile yarışmalara katıldı.

“Ay tutulur, güneş tutulur ama yıldızlar tutulamaz”

Turkcell olarak hem hayata bağlanıyoruz hem de geleceği şekillendiriyoruz diyen Turkcell Yönetim Kurulu Üyesi Hilmi Güler, “Üç önemli kavram; sorumluluk, farkındalık ve sürdürülebilirlik, bunların üzerinde önemle duruyoruz. Teknolojik gelişmelere sosyolojik altyapıyla birlikte çok önem veriyoruz. Endüstri 4.0 ile artık Endüstri 5.0'ı da artık gündeme almamız gerekiyor. Eğitim pahalı bir iş ama cahillik daha da pahalı. Buradan yeni Nobelli bilim adamlarının yetişmesini umut ediyoruz. Burası köy değil, burası bir çekim merkezi, buraya hizmet etmeye mecburuz. Burada bir yeni yıldızlar yetiştiriyoruz. Ay tutulur, güneş tutulur ama yıldızlar tutulamaz” dedi.

“Anadolu’da yaşayan binlerce ‘Aziz Sancar’ var”

“Turkcell olarak bu değerli çabalara kayıtsız kalmamız düşünülemezdi” diyen Turkcell Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İsmail Bütün, “Ana odağında teknoloji üretmek olan bir şirket olarak, dijital ihracat için yola çıktık. Türkiye’yi Endüstri 4.0’da bir üst lige çıkartacak ‘Yerli ve Milli Yapay Zeka’yı üretme yolunda yeterli donanıma sahip insan kaynağının yetişmesine büyük önem veriyoruz. Kurumsal sosyal sorumluluk projelerimizde de bu amaçla insana yatırımımızı hızla sürdürüyoruz. Anadolu’da yaşayan binlerce ‘Aziz Sancar’ var. Bugün burada hayata geçirdiğimiz ‘Zeka Küpü’ projesiyle gerekli teknolojik donanımı bu gençlere sağlayarak, onların elinden tutmayı hedefliyoruz. İnanıyoruz ki, bizleri gelecekte temsil edecek bu öğrencilerimiz ile dünyada yapay zekâ ve kodlama alanlarında üretici konumunda bir ülke olacağız.”

Okuma yazma kurslarına talep 20 kat arttı

Altınordu Kaymakamı Niyazi Erten, eğitim alanında Türkiye'de çok önemli başarılara imza atıldığını belirterek, Altınordu'daki yazma kurslarına gelen talebin 20 kat arttığını söyledi. Turkcell'in çocuklara verdiği desteğin çok önemli olduğunun altını çizen Erten, kendilerinin de çocukları ve projelerini desteklemeye devam edeceklerini bildirdi.

2018’de 10 Yeni Laboratuvar

İki yıl gibi bir süre içerisinde Türkiye genelinde 19 ilde toplam 24 sınıf kuruldu, 4.500’den fazla öğrenciye yüz yüze eğitim verildi. Bu yıl bu sınıfımız dâhil olmak üzere 10 ilde 10 sınıfı daha öğrencilerimizin kullanımına sunacağız. Aynı zamanda BİLSEM’lerde okuyan 21.500 öğrenciye Maker ve Kodlama kiti dağıtıldı ve bu kite sahip öğrencilere internet üzerinden 150.000 saati aşan robotik ve kodlama eğitimi verildi.

Üç boyutlu yazıcılardan maker kitlere kadar birçok ürünün yer aldığı laboratuvarlarda verilen yüz yüze eğitimler, www.zeka-kupu.com üzerinden verilen online eğitimlerle destekleniyor. Proje ile hedef üç yıl içinde 50 bin öğrenciye ulaşmak. Sadece laboratuvarların kurulduğu okullardaki öğrencilere değil, tüm ülkeye fayda sağlamayı amaçlayan projede, sürekli güncellenen portalda yer alan online eğitimler ve programlarla öğrencilerin yeni bilgiler edinmeleri ve yeteneklerini geliştirmeleri hedefleniyor. Bu kapsamda bu yıl çok sayıda yeni eğitimin Turkcell Zeka Küpü web sitesinde yer alacağını ekleyelim.

Proje kapsamında öğrencilerin yanı sıra ailelerinin de çocuklarıyla iletişimlerini artırabilmeleri ve onları destekleyebilmeleri için çalışmalar yapılıyor. Böylece gençlerin bilişsel yetenekleri artarken, ailelerin de çocuklarını geleceğe daha doğru ve güçlü hazırlaması hedefleniyor.

Ordu’daki zeka küplerinin projeleri

FLL Robotu

FLL Robotu, 2018 yılı Bilim Kahramanları Buluşuyor FLL (First Lego League) turnuvasının teması olan “Hidrodinamik Suyun Yolculuğu” temasıyla ilgili pist üzerinde hazırlanmış, görevleri belirlenen bir süre içerisinde tamamlayan bir robot.

Hava Durumu İstasyonu

Havadaki sıcaklığı, nemi, basıncı, yağmuru, rüzgarı ve rüzgar yönü değerlerini anlık olarak ölçen, hava sıcaklığının düşmesi veya yağmur yağması durumunda telefon üzerinden uyarı vererek, olası kötü hava koşullarını önceden bildiren bir proje. Bu proje sayesinde Kökenli Köyü’nde yaşayan ve fındık yetiştiriciliği ile uğraşan çiftçiler, anlık olarak telefonlarında bulunan uygulamadan hava durumunu kontrol edebilecek, gerekli tedbirleri önceden alabilecekler.

Çizgi İzleyen Robot - Mbot

Çizgi İzleyen Robot, belirlenen bir pist üzerinde çizgiyi takip eden bir robot projesidir. Öğrenciler Mblock programı aracılığıyla Mbot’ları kodlayarak siyah çizgi üzerinde robotu hareket ettirebiliyor.

Toprak Analiz Küpü

Toprağın nemini, hava kalitesini, güneş ışığı şiddetini, havanın sıcaklık ve nemini sensörlerle ölçerek, toprak kalitesini analiz eden ve o anda ekim yapılıp yapılamayacağı ile ilgili bilgi veren bir proje. Arduino ve çeşitli sensörler kullanılarak yapılan bu projede, mobil uygulamadan toprağın durumuyla ilgili bilgiler alınabiliyor.