Kültür Sanat 23.01.2020 00:34

ORATORYO VE DANSIN ARADIĞI ''İNSAN'' YUNUS EMRE

 Bizi anlatıyor bu öykü, karanlığın ve aydınlığın öyküsü bu. Varoluşun ve yok oluşun öyküsü!''
ORATORYO VE DANSIN ARADIĞI ''İNSAN'' YUNUS EMRE

İstanbul Devlet Opera ve Balesi sezona YUNUS EMRE ile devam ediyor.

 A.Adnan Saygun’ un görkemli eseri Yunus Emre Oratoryosu, Uğur Seyrek’ in koreografi ve rejisi ile ‘’İnsan’’ ı arıyor. Geçtiğimiz sanat sezonunda prömiyerini yapan eser, 10. Uluslararası İstanbul Opera Festivali’nde de yer alarak sanatseverlere yaşamı ve ölümü sorgulattı. Eser 29,31 Ocak, 1,4,5,7 Şubat tarihlerinde Kadıköy Belediyesi Süreyya Opera Sahnesi ve 9 Şubat tarihindeZorlu PSM- Turkcell Sahnesi’nde izleyenlerle buluşacak.

A.Adnan SAYGUN, 13. yüzyılda yaşayan ünlü halk ozanı ve düşünürü Yunus Emre’ nin yazdığı şiirlerden bazılarını kullanarak 4,5 ayda bestelediği ve 1943 yılında tamamladığı oratoryoyu ‘’en büyük sanat tecrübesi’’ olarak nitelendirmiş, eser ilk kez 25 Mayıs 1946 yılında Ankara’ da seslendirilmiştir. Bir Türk besteci tarafından bestelenmiş ilk oratoryo olan Yunus Emre Oratoryosu, kısa sürede SAYGUN’u uluslararası düzeye taşımıştır. Paris (1947), New York (1958), Budapeşte, Viyana, Bremen, Berlin, Moskova, Vatikan ve 55 yıl aradan sonra New York ve Washington’da (2012) dünya sahnesine çıkmıştır.

‘’İnsan’’ metnini Uğur Seyrek ve Işık Noyan’ ın yazdığı eserde sanatseverler, sahnede hem İstanbul Devlet Opera ve Balesi dansçılarını, hem de opera solistleri ve korosunu birlikte izleyecekler.

Sislerle kaplı, sessiz bir mezarlıkta, alacakaranlık içinde dolaşan İNSAN göçüp gidenlerin ardından hüzünle yaşamı, ölümü ve kendini sorgulamaktadır. Geçmişin, geçmişte yitirilenlerin acısını dile getiren bir ağıt duyulur. Yerine getirilmemiş sözler, gerçekleşmemiş hayaller, içine sevgi ve anlam katılmamış hayatlar yüzünden duyulan pişmanlıklar gözyaşı olup akar. Kader diye körü körüne kabullenip değiştirmeyi göze alamadığımız, bu yüzden sürekli tekrarladığımız yanlışlar, geçmişten geleceğe tüm insanlığın teslim olduğu zaaflar bir kez daha yüzümüze çarpar. Kendi küçük dertlerimizi gözümüzde büyütüp yalnızca kendi çıkarlarımızı düşünerek bencilce sürdürdüğümüz yaşamın değerli özüne inemediğimiz için günlerimizi boşa geçirmiş ve yaklaşmakta olan ölümün adım seslerini duymazdan gelmişizdir. Bu noktada isyan etsek de artık çok geçtir. Gene de son bir umutla yeni arayışlara girmek ve geçmişte yarım kalmış masum çocukluk hayallerimizi yeni baştan canlandırmak isteriz. Oysa zaman hızla akıp geçmiş, ömür takvimi incelmiştir. Yanlışlarımızdan dönüp doğru yolu bulmak, aşkla, kardeşlikle, gönülden dostla, barışla yaşamak, böylece karanlıktan aydınlığa çıkmak gerektiğini, ancak böyle yaşarsak iyi insan olacağımızı anladığımız anda ölüm kapımıza dayanmıştır.

 A.A. SAYGUN

YUNUS EMRE

ORATORYO- BALE/ 1 PERDE

Müzik:A.Adnan SAYGUN

Oratoryo Metin:Yunus EMRE

‘’İnsan’’ Metin:Uğur SEYREK - Işık NOYAN

Koreografi ve Reji:Uğur SEYREK

Orkestra Şefi:Serdar YALÇIN

Koro Şefi:Aydın KARLIBEL

Dekor Tasarımı:Ferhat KARAKAYA

Kostüm Uyarlama:Uğur SEYREK

Işık Tasarımı:Uğur SEYREK

Solistler

Soprano:Özgecan GENÇER / Hale SONER

Mezzosoprano:Deniz LİKOS

Tenor: Hüseyin LİKOS

Bas:Kenan DAĞAŞAN / Gökhan ÜRBEN

Solist Dansçılar

Kadın:İlke KODAL / Deniz KILINÇ TUNÇELİ / Berfu ELMAS

Erkek:Erhan GÜZEL / Deniz ÖZAYDIN / Çağatay ÖZMEN

Gözyaşı:Melike MANAV / Maia ITO

Arayış:Maia ITO / Asena ÖKTE