Vakıf Katılım web
Röportaj 04.10.2021 09:23 Güncelleme: 04.10.2021 09:24

'Önceliğimiz KOBİ'lerin finansal hayatlarını kolaylaştırmak'

Vakıf Katılım Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Bülent Taban, "KOBİ'lerimizin finansal hayatlarını kolaylaştıracak, dijital ortamda onlara hız kazandıracak, zaman tasarrufu sağlayacak ve maliyetlerini azaltmalarına katkı sunacak ürün ve hizmetler için çalışmalarımızı büyük bir hızla sürdürüyoruz." dedi.
'Önceliğimiz KOBİ'lerin finansal hayatlarını kolaylaştırmak'

Gülay YÜCEL

Vakıf Katılım Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Bülent Taban, "KOBİ’lerimizin finansal hayatlarını kolaylaştıracak, dijital ortamda onlara hız kazandıracak, zaman tasarrufu sağlayacak ve maliyetlerini azaltmalarına katkı sunacak ürün ve hizmetler için çalışmalarımızı büyük bir hızla sürdürüyoruz." dedi.

“Vakıf Katılım'ın odağında KOBİ’ler var”

YeniBirlik okurları için sorularımızı yanıtlayan Vakıf Katılım Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Bülent Taban, banka olarak KOBİ’leri odaklarına alarak, onların ihtiyaçlarına özel hızlı ve yenilikçi çözümler üretmek üzere 2020 başında “KOBİ Pazarlama” birimini kurduklarını belirterek, “Aynı zamanda tüm şubelerimizde KOBİ’lerimize özel portföy yöneticilerimizi atadık.” ifadelerini kullandı.

Kişiler neden Vakıf Katılım’la çalışmayı tercih etmeli, Vakıf Katılım’ı sektörden ayıran özellikler nelerdir?

Vakıf kültürüyle harmanladığımız hizmet ve çalışma anlayışı bizi sektördeki tüm oyunculardan farklılaştırıyor. Ayrıca faaliyetlerimiz sonucunda elde ettiğimiz kârın bir kısmının vakıf işlerinde kullanılıyor olması da bizim bir diğer farkımız.

Bununla birlikte çalışmalarımızı her zaman sektörü büyütmek doğrultusunda şekillendiriyor hem yurt içi hem de yurt dışında daha fazla fonu sisteme dahil etmek ve daha fazla kişiye ulaşmak için çalışmalarımızı yoğun bir şekilde sürdürüyoruz.

Müşteri kitlemiz toplumumuzun tüm kesimlerinden oluşuyor. Sahip olduğumuz vizyon ve misyon çerçevesinde, müşterilerimizin ihtiyaç duydukları finansal hizmetlere kolaylıkla erişebilmelerini sağlamak üzere, kurulduğumuz günden bu yana büyük bir gayret gösteriyoruz.

Devletimizin tarafından ilan edilen Ekonomik Reform paketlerine tam entegrasyon sağlarken, konuya muhatap tüm kamu kuruluşlarıyla kapsamlı iş birlikleri gerçekleştiriyoruz. Bu alanda sektöre kayda değer katkılar sağlıyoruz. Toplumsal kalkınmayı destekleyecek alanlarda büyüme hedefiyle faaliyetlerimizi yürütüyoruz.

Bir Katılım Bankası olarak 'Finansal Kiralama’da ne gibi ve hangi şartlarda destekler sunuyorsunuz?

Yakın bir zamanda devreye aldığımız finansal kiralama kampanyamızla KOBİ’lerimizin nakit akışlarını rahat bir şekilde yönetmelerine yardımcı olmak istedik. Bu kampanyamızla 125 milyon TL’ye kadar ciroya sahip KOBİ’lerimiz Kurumumuz aracılığıyla 6 ay ödemesiz, 48 ay vadeye kadar uygun ödeme seçenekleriyle finansal kiralama yapabiliyor.

Kampanyaya www.vakifkatilim.com.tr adresli Vakıf Katılım kurumsal web sayfası üzerinden de başvuru yapan KOBİ’lerimiz, Vakıf Katılım’ın finansal kiralama kampanyası sayesinde yatırımlarının finansmanını orta ve uzun vadede gerçekleştirebiliyor. TL ve YP geri ödeme seçeneklerinin sunulduğu kampanya kapsamında ayrıca, KDV tebligatı kapsamında yer alan yatırıma konu ürünlerde KDV indirim avantajı ve KOBİ’lerin nakit akışını rahat yönetebilmeleri için yatırımlarının yüzde 100’üne kadar da finansman desteği sağlıyoruz.

Nitelikli ve sürdürülebilir enerji yatırımlarında hangi aşamadasınız? Talep ve uygulama hakkında bilgi verir misiniz?

Enerji alanında oluşturulan ve devlet tarafından teşvik edilen, öz tüketim enerjilerine yönelik kamu ve özel sektördeki ihtiyaçları karşılamak amacıyla gerçekleştirilen yatırımlara finansman desteği sağlıyoruz. Tüketim ve üretim eğrisine bağlı olarak elektrik fazlasının satılabildiği, anahtar teslim “Çatı ve Saha GES Projeleri”yle birlikte diğer nitelikli ve sürdürülebilir enerji projelerine 6 ay ödemesiz dönem ve toplam 60 aya kadar vade imkânı sunuyoruz. 

KOBİ’lere yönelik oluşturduğunuz stratejik eylem planları nelerdir? Buna yönelik neler yapıyorsunuz?

Vakıf Katılım olarak kurulduğumuz günden itibaren planlarımızı teknolojiyle büyüme vizyonu doğrultusunda oluşturduk. Özellikle sanayi hamlesi programı kapsamında kendimizi büyüme modelinin bir parçası kabul ederek, istihdam sağlamaya yönelik faaliyet gösteren tüm girişimcilerin yanında olduk, yatırımlarına kaynak sağladık. 

Katma değerli ve istikrarlı ekonomik büyümenin temelini oluşturan imalat, istihdam, ihracat ve inovasyon (4İ) alanlarında itici güç olan KOBİ’lerimiz, Kurumumuzun tabana yaygın büyüme politikasının temelini oluşturuyor. Bu sebeple KOBİ’lerimizi odağımıza alarak, onların ihtiyaçlarına özel hızlı ve yenilikçi çözümler üretmek üzere “KOBİ Pazarlama” Birimimizi kurduk. Aynı zamanda tüm şubelerimizde KOBİ’lerimize özel portföy yöneticilerimizi atadık.

 

Ülkemizin milli değerlerinin ortaya çıkarılması için hazırlanan program dahilinde firmaların üretim, tarım, enerji, sağlık, savunma sanayi, yazılım, teknoloji ve dijitalleşme gibi alanlarda yapacakları yatırımlara uzun vadeli finansman imkânı sunduk, sunmaya da devam ediyoruz.   Ticaret, Sanayi Odaları ve Organize Sanayi Bölgeleriyle iş birlikleri yaparak bölgesel kalkınma ve büyümeyi destekliyoruz.

KOBİ’lerimizin finansal hayatlarını kolaylaştıracak, dijital ortamda onlara hız kazandıracak, zaman tasarrufu sağlayacak ve maliyetlerini azaltmalarına katkı sunacak ürün ve hizmetler için çalışmalarımızı büyük bir hızla sürdürüyoruz.

Dijital dönüşümle, KOBİ’lerimize pandemi sonrası yeni dönemin ihtiyaçlarına yönelik inovatif ürünümüz olan mobilden temassız ödeme imkânı sağlayan, cep telefonlarını POS’a dönüştüren MobildePos ürünümüzü ve VBusiness Kart’ı devreye aldık.

Ayrıca mobil bankacılık alanındaki çalışmalarımız sonucunda uygulamaya aldığımız Bankacılık Talimatlarında Elektronik İmza, e-Logo, Sigorta Ajandam gibi ürünleri de hayata geçirerek, KOBİ’lerimizin finansal hizmetlerden hızlı, kolay ve güvenilir bir şekilde faydalanmalarına imkan tanıyoruz.

KOBİ’lerimiz için internet bankacılığı ve mobil bankacılık üzerinden hesap açma başvurusu alma ve diğer finansal işlemlerini şubelerimize gelmeden yapabilecekleri hem güvenli hem de zaman tasarrufu sağlayacak hizmetlerimizi de artırıyoruz. Bu kapsamda KOBİ Dijital adını vereceğimiz web uygulaması için alt yapı çalışmalarımız hâlihazırda devam ediyor. Danışmanlık hizmeti de vereceğimiz bu uygulamayla KOBİ’lerimizin öncü çözüm ortağı olmayı hedefliyoruz.  Diğer yandan e-Finansman ile internet bankacılığı üzerinden talep oluşturup evraklarını sisteme yükleyerek, KOBİ’lerimizin hızlı finansman kullanabilmelerini sağlayacağız. 

Bunun yanı sıra yeni bir ticari kartla, KOBİ’lerimizin işletme faaliyetleri sırasında oluşan finansman ihtiyaçlarını, önceden belirlediğimiz esnek vade imkânı ve uygun maliyetle şubeye uğramadan, evraksız bir şekilde karşılamak için de birtakım çalışmalar yürütüyoruz. Bu uygulamamızı yıl sonuna kadar tamamlamayı hedefliyoruz.

Öte yandan özellikle perakende alanında beyaz eşya, mobilya, eğitim vb. sektörlerinde mal ve hizmet satışı yapan KOBİ’lerimizin müşterilerine, alışveriş esnasında taksitli finansman imkânı sağlayacak bir model üzerinde de çalışmalar yapıyoruz. 

Bankacılık faaliyetlerinizde 5 yılı doldururken, 2021 yılında KOBİ alanında ne gibi gelişmeler sağladınız?

Pandemi koşullarına rağmen ortaya koyduğumuz çalışmalarla oldukça başarılı sonuçlar elde ediyoruz. Müşterilerimizin hayatını kolaylaştıran, onların istek ve beklentilerine uygun çözümlerimizle sektörümüzde önemli bir fark oluşturuyor, KOBİ sayımızı günden güne artırıyor ve büyüme hedeflerimize emin adımlarla ilerliyoruz. 2019 sonu itibarıyla Kurumumuzun toplam aktifleri içerisindeki segment payı yaklaşık yüzde 20 olan KOBİ bankacılığının payını bugün itibariyle, yüzde 27 seviyesine yükseltmiş durumdayız. Hedefimiz 2025 sonunda bu payın yüzde 35’e çıkması yönünde.

2021’in ilk yarısında KOBİ alanındaki çalışma büyüklüğümüzü yaklaşık yüzde 30 oranında artırmış bulunuyoruz. Yılın ikinci yarısında da benzer bir büyüme performansı yakalayacağımıza inanıyoruz.

Önümüzdeki süreçte yalnızca ekonomik gelişimin değil sosyal dengenin ve istikrarın da en önemli aktörlerinden olan KOBİ’lerimiz için uygun finansman desteği vermeye, kalkınmalarına yardımcı olmak adına uygun çözümler üretmeye devam edeceğiz.