Teknoloji 16.05.2017 13:55

Önce sınırı korudu, şimdi sınırları aşıyor

Karakol ve üs bölgelerinin yanı sıra sınır güvenliğinde kum torbalarının yerini, kolay ve hızlı kurulabilen akordeon engel sistemi alıyor.
Önce sınırı korudu, şimdi sınırları aşıyor

Karakol, üs bölgeleri ve sınır güvenliğinin sağlanmasında kullanılan kum torbalarının yerini "akordeon engel sistemi" alıyor. Suriye sınırındaki gelişmelerden sonra kullanılmaya başlanan sistemin ihracatı için de görüşmeler yapılıyor.

Akordeon engel sistemleri, tehdit ve saldırılara karşı koruma sağlamak amacıyla çeşitli konfigürasyonlarda savunma bariyerleri olarak kullanılıyor.

Askeri ve sivil yaşamda yan yana, üst üste olmak üzere özel yaylar yardımıyla birbirlerine bağlanarak çok hücreli birimlerden oluşan sistemler, kurulduktan sonra toprak, kum gibi malzemelerle doldurularak sağlam bariyerler haline getiriliyor. Sistem, kolay taşınabilir ve kurulabilir olması, minimum iş gücü gerektirmesi ve uzun süre kullanılabilmesi gibi özellikleriyle tercih ediliyor.

Akordeon engel sistemleri, Türkiye'de de özellikle Suriye sınırında yaşanan gelişmelere karşı alınan tedbirlerin parçası olarak bir süredir kullanılıyor.

El Bab operasyonunda kullanıldı

Alp Çelik İhale Müdürü Ahmet Ertürk, yaptığı açıklamada, "Suriye sınırında yaklaşık 150 kilometrelik bölüm akordeon engel sistemi 2 kat kullanılarak kapatıldı. Sistem özellikle Suriye'deki El Bab operasyonunda pratik kullanımı ve kayıpları minimumda tutmasıyla katkı yaptı." dedi. 

Ertürk, "Hedef pazarlarımız özellikle Ortadoğu ve Afrika ülkeleri. IDEF'te Suudi Arabistan, Katar, Malezya, Somali gibi ülkelerle güzel sipariş bağlantıları gerçekleştirdik." ifadelerini kullandı.