Güncel - Yaşam 19.01.2018 03:00

​OHAL 6. kez uzatıldı

Milli Güvenlik Kurulu'nun tavsiye kararının ardından, Bakanlar Kurulu tarafından TBMM'ye sunulan, Olağanüstü Hal'in 19 Ocak Cuma günü saat 01.00'den geçerli olmak üzere 3 ay uzatılmasına ilişkin Başbakanlık Tezkeresi Genel Kurul'da yapılan oylamayla kabul edildi.
​OHAL 6. kez uzatıldı

ANKARA (YENİBİRLİK)

Olağanüstü Hal (OHAL), TBMM Genel Kurulu’nda yapılan oylamayla 6. kez uzatıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Milli Güvenlik Kurulu’nda alınan tavsiye kararı uyarınca Bakanlar Kurulu tarafından TBMM’ye gönderilen Başbakanlık Tezkeresi TBMM Genel Kurulu’nda yapılan oylamayla kabul edildi. Oylamada AK Parti ve MHP kabul, CHP ve HDP ret oyu kullandı.

“NORMALLEŞME SÜRECİ OHAL İMKANLARIYLA SAĞLANABİLİR

TBMM’deki görüşmelerde Hükümet adına Adalet Bakanı Abdulhamit Gül konuştu. Türkiye’nin yaşadığı saldırının büyüklüğü düşünüldüğünde FETÖ’yle mücadelede bütün hukuk yollarının kullanılması gerektiğini belirten Gül, “Türkiye’nin terörle mücadele konusunda normalleşme süreci şu an için ancak OHAL’in sağladığı imkanlarla sağlanabilir. OHAL süreci elbette sona erecektir. Bunun devamlı olacağını söylemek akılla ve mantıkla izah edilemez.” diye konuştu.

OHAL’in, Türkiye Cumhuriyeti’nin en büyük vesayet odağı ve hain yapısını merkeze alan mücadelesinin en önemli enstrümanlarından birisi olduğunu vurgulayan Gül, OHAL’in sadece FETÖ’ye yönelik değil PKK, DEAŞ ve tüm diğer terör örgütlerine yönelik bir uygulama içerdiğini kaydetti.

“TERÖR ORDUSUNA VE KORİDORUNA İZİN VERMEYİZ”

Bölgesel risklerin Türkiye’nin iç güvenliğine yönelik tehditleri artırdığını vurgulayan Gül, Suriye’nin sınırındaki gelişmelerin Türkiye’nin daha aktif olması gerektiğini ortaya koyduğunu belirtti. Adalet Bakanı Gül şöyle konuştu: “PKK ve uzantısı örgütlerden oluşan bir ordu kurma düşüncesi hem bölgeye zarar verecek girişimdir hem de milli güvenliğimize tehdit olan bir oluşumdur. Asla böyle bir terör yapılanmasına ve sınırlarımıza yakın bölgelerde bir terör koridoru oluşturulmasına izin veremeyiz, müsaade edemeyiz. Türkiye’nin sınır ötesi terör tehditlerine karşı meşru müdafaa hakkı bulunmaktadır. Terörle, teröristle ve terör örgütleriyle tutarlı samimi ve kararlı bir şekilde mücadele yürüten belki de tek ülke Türkiye’dir. Türkiye’yi bir sosyal ve siyasal ameliyat sahasına çevirmek isteyenleri hüsrana uğratacağımız tarihe kadar bu mücadele aksamadan kararlı bir şekilde devam edecektir. Milletimize ve ülkemize yönelik türlü senaryo ve oyunların tezgahlarını bozmaya devam edeceğiz.

“ZAFİYETE İZİN VERMEYECEĞİZ”

OHAL uygulamaları nedeniyle milletimizde bir rahatsızlık bulunmamaktadır” diyen Gül,  OHAL’in devletin kamu düzenini sağlamaya yönelik kendisine ilan ettiği bir hukuki süreç olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: “Milletimiz olan ve bitenin farkındadır. Bu yüzden süreçle ilgili güveni ve desteği de sürmektedir. Herkes biliyor ki kurda merhamet kuzuya zulümdür. Bu nedenle asla bir zafiyete izin vermeyeceğiz. Eğer bir zafiyete izin verilirse canını ortaya koyan milletimize nasıl hesap veririz? 251 şehidimiz, binlerce gazimiz canını ortaya koyan milletimiz adına bu hainlerden hesap sormaya devam edeceğiz. Hain darbe girişiminin seyrini değiştiren, darbeci hainleri ölmek pahasına etkisiz hale getiren Ömer Halis Demirler adına bu hesap sorulacaktır.”

“HIZLI VE DİKKATLİ KARAR ALMAMIZ İÇİN ZORUNLU”

OHAL’in devamını vesayetin karşısında cansiperhane duran milletin güvenliği için istediklerini vurgulayan Gül, “Bölgemizdeki ve dünyadaki gelişmeler bizim hızlı, dinamik ve dikkatli karar almamızı ve uygulamamızı zorunlu kılmaktadır. İşte OHAL bütün bu şartlar düşünüldüğünde bir süre daha bu zaruretlerden dolayı bir ihtiyaçtır.” diye konuştu.  Milletin istiklali ve istikbali için her türlü adımı atmaya kararlı olduklarının altını çizen Gül, “Aklından Sevr’i Mondros’u geçirenlere, onların gönüllü maşalarına ve mandacılara karşı milli mücadele azmiyle ve ruhuyla ‘dur’ demeye devam edeceğiz. Biz Çanakkale’de yedi düvele karşı destan yazan, Sakarya’da Dumlupınar’da düşmana haddini bildiren kahraman ecdadımızın mirasını ayakta tutmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.