Vakıf Katılım web
Dünya 17.11.2017 16:14

Norveç'teki tatbikat NATO'nun 'harp provası'

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla Türkiye'nin askerlerini çektiği NATO'nun düzenlediği Norveç'teki Trident Javelin Tatbikatı, olası bir savaş hazırlığının provası olarak nitelendiriliyor.
Norveç'teki tatbikat NATO'nun 'harp provası'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Atatürk'ün resmi ve kendisinin isminin yer aldığı bir tablonun "Düşman tablosu" olarak gösterilmesi nedeniyle Türkiye'nin askerlerini çektiğini açıkladığı Norveç'teki NATO tatbikatının, 8 Kasım'da başlayan Trident Javelin Tatbikatı olduğu öğrenildi.

Alınan bilgiye göre, NATO tarafından planlanan Norveç'teki tatbikata Genelkurmay Başkanlığından 4, Kara Kuvvetleri Komutanlığından 10, Deniz Kuvvetleri Komutanlığından 3, Hava Kuvvetleri Komutanlığından 20, Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanlığından 4 olmak üzere Türkiye'den 41 askeri personel katıldı. 

"Kara ağırlıklı büyük çaplı müşterek harekatı yapabilecek bir karargahın yüksek yoğunluklu bir harp ortamında denenmesini" amaçlayan tatbikat, olası bir savaş hazırlığının provası olarak da nitelendiriliyor.

Bugün sona ermesi öngörülen tatbikata Türkiye'den katılan tüm personel, dün itibarıyla geri çağrıldı.

"Böyle müttefiklik olmaz"

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan, parti genel merkezindeki AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda yaptığı konuşmada Norveç'teki bir tatbikatta "düşman tablosu" olarak hazırlanan bir tabloda Atatürk'ün resmi ve kendisinin isminin yer aldığını belirterek, "Bu haber gelince Genelkurmay Başkanımız ve AB'den Sorumlu Bakanımız, onlar da Kanada yolundaydı, bizi aradılar. 'Böyle böyle bir durum var. Bu tatbikat da NATO tatbikatı. 40 tane askerimiz var, biz şimdi bu askerimizi çekme kararı verdik, çekiyoruz.' dediler. Dedik ki 'Tabii, hiç durmayın hemen. Velev ki o hedefler kaldırılsa dahi 40 askerimizi süratle oradan çekin.' Böyle bir ittifak, böyle bir müttefiklik olamaz." ifadelerini kullanmıştı.