Güncel - Yaşam Kaynak: (İHA) 06.10.2017 12:36 Güncelleme: 06.10.2017 12:44

Nobel Barış Ödülü sahibini buldu

Nobel Barış Ödülü bu yıl Uluslararası Nükleer Silahları Yok Etme Kampanyası'na (ICAN) verildi.
Nobel Barış Ödülü sahibini buldu
Nobel Barış Ödülü bu yıl Uluslararası Nükleer Silahları Yok Etme Kampanyası’na (ICAN) verildi.

Nükleer silahların yol açabileceği insani felakete dikkat çeken Uluslararası Nükleer Silahları Yok Etme Kampanyası, 2017 yılı Nobel Barış Ödülü’ne layık görüldü. Nobel Komitesi Başkanı Berit Reiss-Andersen, ABD, Rusya İngiltere, Fransa ve Çin’in şuana kadar nükleer silahların kullanımına ilişkin önemli adımlar attığını, ancak daha fazlasının yapılması gerektiğini belirtti.

ICAN, nükleer silahların tamamen yasaklanmasını sağlayan bir anlaşmanın imzalanması için çalışıyor. En az 60 ülke ve 200’ün üzerinde organizasyon ICAN’i destekliyor.

2016 Nobel Barış Ödülü, Kolombiya Cumhurbaşkanı Juan Manuel Santos’a verilmişti. Nobel Ödül Komitesi, Juan Manuel Santos’u, Kolombiya’da 52 yıldır süren iç savaşı bitirmeye yönelik çabalarından dolayı ödüle layık görmüştü.

Öte yandan, 2017 Nobel Edebiyat Ödülü’nü Japon asıllı İngiliz yazar Kazuo Ishiguro aldı. 2017 Nobel Tıp Ödülü, 2 Ekim’de ABD’li bilim insanları Jeffrey Hall, Michael Rosbash ve Michael Young’a verildi. 2017 Nobel Fizik Ödülü, yerçekimi dalgaları üzerindeki çalışmalar yapan Rainer Weiss, Barry C. Barish ve Kip S. Thorne’ye verildi. 2017 Nobel Kimya Ödülü ise, ’çözeltideki biyomoleküllerin yüksek çözünürlüklü yapı tayini için kriyo-elektron mikroskobu’ çalışması ile Jacques Dubochet, Joachim Frank ve Richard Henderson’a takdim edildi.