Dünya 01.03.2016 15:30

Mümtaz Kadri idam edildi

Pakistan'da 5 yıl önce eski Pencap Eyaleti Valisi Selman Tasir'i islam dinini koruyan yasalara muhalif olduğu gerekçesi ile öldüren koruması Mümtaz Kadri idam cezası infaz edildi. Kadri'nin cenaze namazı Ravalpindi kentindeki Liyakat Bağ parkında kılındı.…
Mümtaz Kadri idam edildi

Pakistan'da 5 yıl önce eski Pencap Eyaleti Valisi Selman Tasir'i islam dinini koruyan yasalara muhalif olduğu gerekçesi ile öldüren koruması Mümtaz Kadri idam cezası infaz edildi. Kadri'nin cenaze namazı Ravalpindi kentindeki Liyakat Bağ parkında kılındı.

YENİBİRLİK-  Kadri'nin cenazesi, cenaze namazının kılınması için Ravalpindi kentindeki Liyakat Bağ Meydanı'na götürüldü. Pakistan'da eski Pencap Eyaleti Valisi Selman Tasir'i "İslam dinini koruyan yasalara muhalif olduğu" gerekçesi ile öldüren koruması Mümtaz Kadri'nin idam edilmesinin ardından, İslamabad ve Ravalpindi'de güvenlik tedbirleri arttırıldı, okullar tatil edildi.Kadri'nin idam edilmesi aleyhinde gösterileri yapılması ihtimaline karşı İslamabad'daki hükümet binaları ve diplomatik misyonlara giden yollar ile Ravalpindi'deki ana yolları trafiğe kapatıldı. Ayrıca, söz konusu iki şehirde güvenlik tedbirleri arttırıldı. Öte yandan, Kadri'nin cenazesi, cenaze namazının kılınması için Ravalpindi kentindeki Liyakat Bağ Meydanı'na götürüldü. Kadri'nin idam edilmesi dün de Pakistan'daki bazı şehirlerde protesto edilmişti. Yaklaşık 100 milyon kişinin yaşadığı, ülkenin nüfusu en kalabalık eyaleti Pencap'ın valisi Tasir, 4 Ocak 2011'de başkent İslamabad'daki Kohsar Market'te o dönem yakın korumalığı görevinde bulunan Kadri tarafından, İslam dinine hakareti cezalandıran yasalara muhalif olduğu gerekçesiyle öldürülmüştü. Daha sonra tutuklanarak ceza evine gönderilen Kadri, idama mahkum edilmişti. Son olarak Cumhurbaşkanı Memnun Hüseyin'den cezasının infazının durdurulması için af dileyen Kadri'nin bu talebi reddedilmişti. Eyalet valisi Tasir'in öldürülmesi, Pakistan'da eski başbakanlardan Benazir Butto'nun 2007 yılının Aralık ayında intihar saldırısı sonucu hayatını kaybetmesinden sonra ikinci büyük siyasi cinayet olarak kayıtlara geçmişti. Pakistan'da 2014 yılında Peşaver kentinde Pakistan Talibanı militanları tarafından gerçekleştirilen okul baskınında 130'dan fazla çocuğun katledilmesinin ardından Başbakan Navaz Şerif, terörizme karşı Ulusal Eylem Planı'nı yürürlüğe koymuş ve ülkede daha önce askıya alınan idam cezası geri getirilmişti. İdam cezalarının yürürlüğe girmesinin ardından da ağır ceza ve anti-terör mahkemelerinde yargılanan ve daha önce idam cezasına çarptırılan yaklaşık 300 kişinin infazı gerçekleştirilmişti. Pakistan hapishanelerinde halen idam cezasına çarptırılmış yaklaşık 8 bin kişi bulunuyor.