Kültür Sanat 08.12.2022 16:06

'Moment' harekete geçti!

Yeni Medya Sanatçısı ve Besteci Mehmet Ünal'ın, Sompo Sigorta'nın 20. yılı ve yeni binasının açılışına özel olarak, yeni nesil teknolojilerle tasarladığı dijital sanat eseri 'Moment' harekete geçti.
'Moment' harekete geçti!

Yeni Medya Sanatçısı ve Besteci Mehmet Ünal’ın, Sompo Sigorta’nın 20. yılı ve yeni binasının açılışına özel olarak, yeni nesil teknolojilerle tasarladığı dijital sanat eseri ‘Moment’ harekete geçti. 7 Aralık Çarşamba günü gerçekleştirilen etkinlikte lansmanı yapılan Moment, hiç tekrar etmeden sürekli evrim geçiren benzersiz bir interaktif deneyim sunuyor. IoT ART (Sanatların İnterneti) örneği olan enstalasyon, Sompo Sigorta’nın Beykoz’da yer alan yeni binasında kalıcı olarak yer alarak tüm sanatseverlerin ziyaretine açık olacak.

Yeni Medya Sanatçısı ve Besteci Mehmet Ünal tarafından Sompo Sigorta için tasarlanan dijital sanat eseri Moment, 7 Aralık Çarşamba günü düzenlenen galayla sanatseverlerle buluştu. Sompo Sigorta’nın Beykoz’da yer alan yeni genel müdürlük binasında gerçekleşen etkinlikte interaktif enstalasyona, Mehmet Ünal Ensemble’ın Red Dot Design 2022 ödüllü “Meta-enstrüman” isimli canlı performansı ve Yeni Medya ve Görsel Sanatçısı Ahmet Said Kaplan eşlik etti. LacivertART organizasyonunda ortak yaratıcı yönetmenliğini Ahmet Said Kaplan’ın yaptığı, yapımcılığını ve yaratıcı kodlamasını TİLDE Studio ve DECOL’ ün üstlendiği Moment, Sompo Sigorta’nın yeni binasında kalıcı olarak yer alarak sanatseverlerle buluşmaya devam edecek.

Zamanı takip ederek anlık tepkiler veriyor

Biyolojik yaşamdan ilham alan Moment, canlıların yaptığı gibi bilgileri alıp sürekli işleyen, hiç tekrar etmeyen, yenilenen ve sürekli evrim geçiren benzersiz interaktif bir deneyim sunuyor. Ekranın önünde yer alan sensörlerle gerçek zamanlı kamera görüntüsünü simülasyona dâhil eden Moment; ortamın renklerine bürünüyor, beden formlarına göre şekilleniyor, güneşin durumuna göre şekil değiştiriyor, tüm canlılar gibi zamanı takip ederek farklı görsel ve işitsel tepkiler yaratıyor. Gerçek zamanlı yansımalar yaratan eser, aynı teknikle mekânın ışığını da alarak, o anın ışık kırılımlarını aktarıyor.

Farklı interaktif katmanlar sayesinde dış dünya ile anlık bağlantı kuran ‘MOMENT’ tüm bu analog verilerin yanında internetin veri kaynaklarını da kullanıyor. Doğal olan ile insan yapımı metaların ortak bağlılığı anlamına gelen IoT ART (Sanatların İnterneti) örneği olan enstalasyon, Türkiye’de bir ilke imza atarak günümüzün en önemli blok zinciri “Ethereum Blockchain” verisini kullanıyor. İzleyiciler eserin interaktif katmanlarını, yanında yer alan QR kod sayesinde kolaylıkla deneyimleyebiliyor.

Mehmet Ünal: “Her saniyesi biricik”

Analog ve dijital verileri bir araya getirdiği Moment’ın doğa algımızı ilkelden daha rafine bir dünyaya dönüştürdüğünü söyleyen Mehmet Ünal, “Moment ile rafine teknolojilerin ilkel yaşamla olan benzerlikleri üzerinden aslında onun bir yansıması olarak gelişmesine odaklandım. Tasarım sürecinde Sompo Sigorta’nın güncel teknolojiler konusunda yenilikçi bakış açısının da büyük etkisi oldu. Her saniyesi biricik olan Moment, artık Sompo Sigorta’nın yeni akıllı binasında sürekli devinimine ve anlık olarak ortamdan aldığı verileri kullanarak kendini yeniden ve sonsuz bir şekilde yaratmaya devam edecek” diye konuştu.

Sompo Sigorta’nın Genel Müdürlük binasında yer alan Moment adlı dijital sanat eserini hafta içi her gün 08.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edebilir, sanatın teknolojiyle buluşmasına tanıklık edebilirsiniz.