Dünyanın ilk ve en büyük metaverse girişimlerinden The Sandbox, geçtiğimiz Haziran ayında Türkiye piyasasına girdi. Muhteşem Yüzyıl ve Kral Şakir ile ilk iş birliklerini açıkladığı Turkishverse'i duyurdu. Anadolu'da 'Web3 Bilim ve Metaverse Seferberliği' kampanyasını başlattı. Okullarda game maker ile oyun geliştirme eğitimleri ve metaverse deneyimi yaşamaları için etkinlikler düzenledi. Ocak ayında Tokat ve Sivas'ta gerçekleşen bu eğitimler büyük ilgi gördü. NFT Bienali'nde yer alarak dijital sanat meraklılarının radarına girdi. Suudi Arabistan devletiyle metaverse iş birliği anlaşması yaptı. Yakında büyük markaları metavarse'e taşıması planlanıyor. The Sandbox'ın COO'su Sebastien Borget ve ülke müdürü Arslan Kiran ile The Sandbox X NFT Biennial iş birliğiyle Türkiye'nin ilk dijital sanat ve yeni medya müzesi X Media Art Museum by DasDAs'ta Immersive sergisinde, metaverse ve web3 teknolojilerinin gelişimini, web3 metaverse ve bilim seferberliğini, Turkishverse'i, The Sandbox'ın Türkiye'deki yatırım ve büyüme hedeflerini konuştuk.
SEBASTIEN BORGET/THE SANDBOX COO
Türkiye pazarını ve bu pazara giriş süreciniz ile hedeflerinizi anlatır mısınız?
Metaverse alanında Türkiye pazarında büyümekten çok heyecan duyuyorum. Türkiye pazarı, kültürüyle bağlantılı kurulan markalarıyla başarı açısından birçok özellikleri barındırıyor. Türkiye'de video oyunları şirketlerini bünyesinde bulunduran bir sürü kreatif stüdyo ve ajans var. Bunların dışında gamer'ların oluşturduğu ayrı bir pazar da bulunuyor. Ayrıca kripto sektörü de gelişmeye başladı, 8 milyondan fazla kullanıcı bu alanda da yer almaya başladı. Ve sonunda bu sektörle ilgili hem yeni jenerasyonu hem de yetişkinleri kaliteli ve yeterli eğitebilecek alanlar oluştu. Geçen yıl Türkiye'ye geldiğimde Sandbox olarak ülkedeki ilk partnerliğimizi, 'The Magnificent Century"nin duyurusunu yaptık. Ayrıca Wideangle ve onun gibi birkaç şirketle bağlantımız oldu. Bunlar bize bu ülkeye ait şeyleri kreatif biçimde nasıl kullanabileceğimizi anlamamızda çok yardımcı oldu.
Bu sektörde herhangi bir sınır noktası var mı?
Yıllar içerisinde şu an yaptığımız bütün aktiviteleri metaverse evreninde de yapabileceğimize inanıyorum. Oyun oynayabileceğimiz, sosyalleşebileceğimiz, çalışabileceğimiz alanlar olacak. Bizim yaklaşımımız bunların en başında müzik, spor, moda ve kültür alanlarında gelişimler sağlamak.
Metaverse'te dünya çapında önemli bir yeriniz var. Metaverse kavramı nereye doğru gidiyor? Sizce metaverse ne zaman daha da yaygınlaşıp hayatımıza daha çok dokunmaya başlayacak?
Gördüğüm kadarıyla beş veya on yıl içerisinde bu alan daha çok gelişecek ve metaverse dünyasında bağlantı kurup, zaman geçirip, sosyalleşebileceğiz. Bunların dışında normal hayatta gerçekleştirdiğimiz birçok şeyi metaverse evreninde de yapabileceğiz, mesela etkinlikler düzenleyebileceğiz, oyunlar oynayabileceğiz, eserler yaratabileceğiz. Ayrıca kullanıcılar NFT ve blockchain kullanarak yarattıkları şeylerin kazançlarını sağlayacak. Bunların dışında jenerasyonun değiştiğini görüyorum. Dünya nüfusunun yarısı Z jenerasyonundan -teknoloji nesli- oluşuyor. Bu teknoloji odaklı neslin eski usul satın almalar yerine teknolojik alımlarla daha çok ilgilendiğini görüyorum. Sosyalliklerini birebir fiziksel alanlardan daha çok sosyal ağlar üzerinden yürütüyorlar bu da elbette değişim yaratıyor.
Burada NFT Bieanali'nde sergilenen metaverse deneyiminden söz eder misiniz? Bu sergi kimlere hitap ediyor, ne vaat ediyor?
Sanat çok önemli çünkü hislerimize, duygularımıza dokunuyor. Ve nasıl bir etki yaratacağını bilemiyorsun. Belki bir düşünceyi doğuracak belki bir eseri ortaya çıkartmak için başkasını tetikleyecek. Biz de bu bienalde dünyanın farklı yerlerinden 10 sanatçıyla çalıştık. Güney Koreli, Taylandlı, Endonezyalı ve Türk sanatçıların eserleri yer alıyor. Farklı kültürlerin kendi tanrıçalarını yansıttığı güzel bir karışım oldu. Dünyanın herhangi bir yerinden büyük ihtimalle genç bir sanatçının, bilgisayarının arkasında yarattığı eserinin Türkiye'de yüzlerce belki binlerce kişinin gelip ziyaret edebileceğini ve başkalarına ilham olabileceğini kim hayal edebilirdi. Bu etkinlik ilk defa olması açısından bizim için önemli. Ayrıca insanlar metaverse evreninin sadece bilgisayarın başında izole olmak olmadığını aynı zamanda da kültürün bir parçası olduğunu görmüş oldu.
The Sandbox'daki oyun ayrıcalığı başka metaverselere göre The Sandbox ve kullanıcılarına nasıl bir fark katıyor?
Biz her zaman yaratıcılık kısmına odaklandık. Hedefimiz herkesin yaratıcılığını kullanabilmesi ve yarattıkları şeyleri istedikleri zaman kullanmaya ya da satmaya erişimlerinin olması. Biz bu anlamda insanlara ilham vermek ve fiziksel dünyada olumlu bir etki yaratmak için gerçek bir metaverse etkisi yaratmayı hedefliyoruz. Sandbox 4.5 milyon kullanıcı tarafından etkileşim alıyor. Kendimizi geliştirmeye ve NFT bienali gibi farklı etkinliklerle daha fazla insana dokunmayı hedefliyoruz.
Dünyada birçok kişi, kuruluş, marka hatta ülkelerle iş birliği yaparak dikkat çektiniz. Hatta Suudi Arabistan devletiyle bir iş birliği oldu. İş birliği stratejiniz nedir? Sırada kimlerle partnerlik açıklanacak?
Evet, her zaman yeni iş birliklerine açığız. Herkes Sandbox'a girebilir ve kendi deneyimini yaratabilir. Biz her zaman metaverse evreninini küresel bir dijital ulus olarak gördük. Herhangi biri burada kendi avatarını bir nevi dijital kimliğini yaratıp bu ulusun sanal vatandaşı olabilir. Ülkelerle yaptığımız bu iş birlikleri bu alanda kendi ülkelerini temsil etmelerini sağlıyor. Suudi Arabistan ile yaptığımız iş birliğinde kendi dijital devletlerini, bakanlarını metaverse evrenine taşımış oldular. Bunların dışında Z jenerasyonunun nüfusun çoğunluğunu oluşturduğunu gözlemliyoruz ve dijital anlamda onlara yönelik şekil almaya çalışıyoruz. Web3 ve metaverse ile birlikte milyonlarca insan yeni iş olanakları yaratabilecek.
********
"ŞEHRİNİ BAŞTAN YARAT"
"Hatay'dan başlayarak ideal şehir simülasyonlarını ilk önce The Sandbox Metaverse'de sergilemek istiyoruz"
ARSLAN KİRAN/THE SANDBOX ÜLKE MÜDÜRÜ
The Sandbox ile yolunuz nasıl kesişti?
The Sandbox kurucuları Sebastien ve Arthur ile oyun sektöründen zaten bir tanışıklığımız vardı, web3 dünyasının hızlı gelişimi neticesinde oyun sektörü web3 ve metaverse'e evrimleşmeye başladı ve ben de The Sandbox Metaverse'e geçiş yapmış oldum.
Türkiye etkisi yıllarca sürecek büyük bir deprem felaketi yaşadı. Türkiye planlarınızı nasıl revize ettiniz?
Depremin ilk gününden beri The Sandbox Türkiye ve Global olarak bölgeye hem yardımlarda bulunduk, yardım kampanyalarında görev aldık ve kendi para birimizi olan SAND cinsinden bir AHBAP'a bir bağışta bulunduk. Deprem sonrası planlarımız arasında "Şehrini baştan yarat" projesiyle Hatay'dan başlayarak ideal şehir simülasyonlarını ilk önce The Sandbox Metaverse'de sergilemek istiyoruz ve şehirlerin hem güvenli hem de daha estetik şekilde inşa edilmesine katkıda bulunmak istiyoruz.
Anadolu'da başlattığınız "Web3 Bilim ve Metaverse Seferberliği" çok ilgi gördü. Bu sosyal proje nasıl hayata geçti? Eğitim kapsamında neler yapıyorsunuz?
Anadolu'da Tokat ve Sivas'ta başlattığımız Web3 ve Bilim seferberliğinde, kodlama ve oyun geliştirme eğitimine ulaşması zor olan öğrenci grubuna yönelip, onları gelecekteki bilgisayar mühendisliği ya da oyun tasarımcısı mesleklerine şimdiden ısındırıyoruz.
Anadolu'daki gençlerimizin metaverse'e, oyun teknolojilerine ilgisini ve beceri seviyesini nasıl değerlendirirsiniz?
Anadolu'daki 12-16 yaş arasındaki öğrencilerin özellikle metaverse platformlarına uyan teknolojik ön bilgileri İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirdeki çocuklara nazaran çok daha ileride. Özellikle küçük yaşlarda yaratıcı oyunlar geliştirmeyi mümkün kılan Roblox ve Minecraft gibi oyunların deneyimlenme oranı çok daha yüksek bu da Sandbox Metaverse için çok zengin bir alt yapıyı zaten oluşturmuş oluyor.
Muhteşem Yüzyıl, Kral Şakir gibi dizilerin de içinde olacağı Turkishverse'ün duyurusunu yaptınız. Turkishverse nasıl bir platform olacak, ne zaman deneyimleyebileceğiz?
Turkishverse tüm kullanıcılara açık ve merkeziyetsiz bir Sandbox Metaverse dünyası şeklinde olacak. Burada popüler dizilerin ve ünlü şahsiyetlerin metaverse deneyimleri, oyunlar ve etkinlikleri yayınlanıyor olacak.