Ulusal ve uluslararası ölçekte pek çok farklı fonksiyonda mimari ve iç mimari projeye imza atan Mimar Yudum Boytorun ve Mimar Semih Boytorun liderliğindeki Boytorun Mimarlık, Mercedes-Benz Vadi İstanbul Yönetim Merkezi’nin iç mimari projesini tasarladı.
Boytorun Mimarlık, her biri 1400 metrekareye sahip olan 10 ofis katından ve resepsiyonun bulunduğu giriş bölümünden oluşan Mercedes-Benz Vadi İstanbul Yönetim Merkezi’nde kullanıcılara çok sayıda çalışma ortamı seçeneği sunarken iş birliğinin, öğrenmenin, fikir alışverişinin ve yeniliğin teşvik edildiği güçlü bir aidiyet duygusu yaratan ve üretkenliği artıran bir tasarım yaklaşımını benimsedi.
Mercedes-Benz Vadi İstanbul Yönetim Merkezi ofislerinin mevcut ofislere kıyasla eksiklerin ve ihtiyaçların detaylı olarak belirlenerek Boytorun Mimarlık tarafından geliştirilen tasarım fikri, kurumunyakalamak istediği dinamik, modern, farklı çalışma biçimlerini bir arada barındıran, kullanıcıların iş dışında ofiste bulunup vakit geçirmesine olanak tanıyan, yenilikçi bir konsept ile biçimlendi. Ofisler, kullanıcıların çalışırken sosyalleşmesini sağlayan modern konseptleri ve tasarım dilleri sayesinde, farklı bölüm personellerinin sohbet etmek ve fikir alışverişinde bulunabilmek amacıyla bir araya gelmesini sağlayan birçok sosyal mekanı bünyesinde barındırıyor. Tasarım aşamasında daha rahat ve konforlu bir çalışma ortamı yaratmak amacıyla, sürdürülebilir tasarım yaklaşımı ve iş birlikçi ortamın sağlanabildiği mekan kurgularıyla hareket eden Boytorun Mimarlık ekibi, mimari ve diğer disiplinlerin ortak paydada buluştuğu tüm çözümleri kurumsal standartlar ışığında detaylandırdı. Teknolojinin, mekan ve mobilya detaylarına entegrasyonuyla, kullanıcıların farklı firma çalışanlarından bir adım ötede olması hedefiyle ofis konseptine yeni bir bakış açısı katmak hedeflendi.
Sürdürülebilirlik Anlayışıyla Biçimlenen Tasarım
Tasarım çalışmaları esnasında Mercedes-Benz’in kurumsal kimliği ve oluşturulmak istenen konsept ön plana çıkarılırken, ürün ve malzeme seçimleri mevcut sorunlara çözüm önerisi sunabilecek nitelikte yapıldı. Esnek çalışma konseptine uygun nitelikte, kullanıcıların ihtiyaçlarına yönelik ve tüm konfor koşullarını sağlayan hareketli mobilyalar, tasarım dili ile bütünlük oluşturacak şekilde seçilerek projeye entegre edildi. Mobilyalarda ve malzeme seçimlerinde geri dönüştürülebilir ve doğal malzeme kullanımı gibi unsurlar göz önünde bulundurulurken, ofisler varlık sensörü, fotoselli vitrifiye seçimleri, gün ışığından maksimum verim alabilen mekan kurgusu gibi farklı önlemlerle sürdürülebilirlik ve enerji verimliliği bağlamında özelleştirildi.
Boytorun Mimarlık tasarımı Mercedes-Benz Vadi İstanbul Yönetim Merkezi, değişen çalışma alışkanlıkları ile gelişebilen esnek bir yapıya sahip. Projedeki ana sirkülasyon güzergahı, bir tarafı kilitli dolaplar, vestiyer, görüşme kabinleri gibi kapalı alanlarla, diğer tarafı esnek bölmelere bölünmüş açık alanla çevrili çekirdeğin etrafında kurgulandı. Doğal günışığı alan çalışma istasyonları ve açık ofis alanları bu çekirdeğin etrafında bulunuyor. Farklı departman personellerinin sohbet etmek ve fikir alışverişinde bulunabilmesi amacıyla kendiliğinden bir araya gelebilmesini sağlayan ana sirkülasyon güzergahı, çekirdeğin etrafında merkezi bir döngü oluşturacak şekilde kurgulandı.