Güncel - Yaşam 13.03.2016 18:15

Mecidiyeköy´de Munzur eylemi

  Tunceli Munzur Vadisi'ne yapılması planlanan baraj projesi, Mecidiyeköy'de protesto edildi.  YENİBİRLİK - Dersim Dernekleri Federasyonu tarafından düzenlenen ve çeşitli sivil toplum kuruluşları, çevreci dernekler, Dersimspor taraftarları ve bazı…
Mecidiyeköy´de Munzur eylemi

 

Tunceli Munzur Vadisi'ne yapılması planlanan baraj projesi, Mecidiyeköy'de protesto edildi. 

YENİBİRLİK - Dersim Dernekleri Federasyonu tarafından düzenlenen ve çeşitli sivil toplum kuruluşları, çevreci dernekler, Dersimspor taraftarları ve bazı siyasi partiler tarafından desteklenen eylem, Mecidiyeköy Cevahir AVM önünde başladı. Burada toplanan yaklaşık 300 kişi, "Munzur'da barajlara geçit vermeyeceğiz" yazılı pankart açtı. "Munzur özgür akacak", "Baraj yapma boşuna yıkacağız başına" şeklinde sloganlar atan eylemciler, buradan baraj projesini yapacak olan konsorsiyum içinde yer aldığını söyledikleri şirketin Mecidiyeköy'deki binası önüne yürüdü. 

BU PROJENİN UYGULAYICILARINI UYARMAYA GELDİK

Burada basın açıklamasını okuyan Munzur Koruma Kurulu Sözcüsü Hasan Şen, "Biz Dersimliler ve dostlarımızla bugün buraya akıl, bilim ve izandan yoksun bu projelerin uygulayıcılarından olan ve Konaktepe'de yapılmak istenen bu yıkım projelerinin Türkiye'deki motor gücü SOYAK ve Ata Holding'i uyarmaya geldik. Aynı uyarıyı onların uluslararası ortaklarına da yapıyoruz" dedi.

BU PROJE TARİHİMİZİ, KÜLTÜRÜMÜZÜ VE İNANCIMIZI YOK EDECEKTİR

"Munzur'da yapılmak istenen Baraj ve HES hayata geçerse tarihimizi, kültürümüzü ve inancımızı yok edecektir" diyen Hasan Şen açıklamasını şöyle tamamladı:

"Bizler, doğal yaşam alanlarına, suyuna, toprağına, tarihine, kültürüne ve inancına sahip çıkanlar; vadilerinde yüzyıllardır yaşayıp, koruyan, kollayan ve geliştiren, üreterek bu toprakları var edenler olarak yurtsuzlaştırılmak istemiyoruz. Dünyanın neresinden gelirlerse gelsinler, kim olurlarsa olsunlar. Bu büyük yağma harekatına karşı, nehirlerimizin, ağacın, çiçeğin, arının, balığın ve geyiğin cenneti Dersim'in sularla çevrilmesine seyirci kalmayacağız. Halkımızın binlerce yıllık kolektif hafızasının dağıtılarak, çocuklarımızın geleceğinin karartılmasına izin vermeyeceğiz."

'DERSİM DÖRT DAĞ İÇİNDE' TÜRKÜSÜNÜ SÖYLEDİLER

Açıklamanın ardından eylemciler hep bir ağızdan 'Dersim dört dağ içinde' adlı türküyü söyledi. Daha sonra bir dakikalık oturma eylemi yapan kalabalık, ellerindeki dövizleri şirketin giriş kapısına bırakarak dağıldı.