Röportaj 08.01.2019 20:34

'Matbaa Sektöründe Kadınlar Da Var'

Yazılı basının ve yayınevlerinin ayakta kalmak için can çekiştiği dönemimizde cesareti ve istikrarıyla bu sektörde girşimci kalabilen arasında kalan Dahi Yayıncılığın Kurucu Genel Müdürü Damla Güven, yayıncılık öyküsünü YeniBirlik'e anlattı
'Matbaa Sektöründe Kadınlar Da Var'

SEMA SEZEN

Yıllardır oluşturulan birikimi geleceğin yazarlarıyla harmanlayan Dahi Yayıncılığın Kurucu Genel Müdürü ve Online Matbaa Pazaryeri'nin sahibi Damla Güven, "Roman yazmak, edebiyat ile uğraşmak, duygu ve düşüncelerini paylaşmak artık bir lüks değil" diyor. Yurt dışında eğitim aldıktan sonra ülkesine hizmet vermek için Türkiye'ye dönen Güven, yayıncılık konusunda merak edilenlerleri şöyle anlattı:

-Kendi işinizi yapmaya karar verirken destek aldınız mı?

Hayatım boyunca hep kendi işimi yapmak istedim ve ailem de bu yönde yetişmem konusunda destek oldu. Babam çocuk yaştan itibaren beni iş hayatına alışmamda, ticareti öğrenmem konusunda her daim destek olmuştur. Aile işimizden dolayı çocuk yaştan itibaren bu sektörde hem teorik hem de pratik anlamda yetiştim. Türkiye’de Grafik tasarım eğitimi tamamladıktan sonra İngiltere’de Leeds Üniversitesinde tasarım üzerine yüksek lisansımı tamamlayarak renk yönetimi, tipografi gibi konularda eğitim aldım. Türkiye’ye döndükten sonra ise ikinci bir dal olan işletmeyi bitirdim ve inovasyon ve girişimcilik ekonomisi üzerine de ikinci yüksek lisans kariyerimi tamamladım. Bu da iş yaşamımda yaratıcılık ve ticari hayatını birleştirmem noktasında fikirler verdi.

-Matbaacılık sektöründe kadın girişimciye pek rastlamıyoruz. Bu sektörde kadın girişimci olmak nasıl?

Türkiye'de matbaa sektörü genel olarak aile şirketleri şeklinde oluşumları gözlemlemek mümkündür ki biz de bu anlamda bir aile şirketiyiz. Sayımız az da olsa matbaacılık sektöründe olan birçok kadın var. hatta Basev (Basım Eğitim Vakfının) oluşturduğu kadın platformunda da, bir araya gelip faaliyetler düzenlemekteyiz. Kadın girişimci olmak sadece matbaa sektörüne özel bir zorluk olmamakla birlikte Türkiye'nin bakış açısından kaynaklı malesef ki her sektörde bir takım zorluklar yaşıyoruz. Özellikle yaşınız genç ve kadınsanız tabii ki size ön yargıyla bakılabiliyor.

-Dijital matbaa pazaryeri hizmeti sunuyorsunuz. Sizin girişiminizi diğerlerinden ayıran nedir?

Toplu baskı, yada kartvizit satan bir yapımız yok. Matbaacılık tecrübemizle, teknolojiyi birleştirdik. Müşterilerinin en çok yakındıkları sıkıntı muhatap bulamamaktı; teklifleri geç alıyor olmalarıydı ya da matbaacıların onlardan teknik detayları bilmelerini beklemekti. Biz çağrı merkezi ekimiz sayesinde müşterilerimizin ihtiyaçlarına yönelik yönlendirmeler yapabiliyor. İstediği özellikleri sistemimizden tüm matbaalara ulaştırabiliyoruz. Matbaalar müşteriden gelen notlara göre değerlendirilebiliyor. Olumsuz puanlama da matbaayı da sistemizden çıkararak kaliteyi sağlıyabiliyoruz. Aynı zamanda matbaacının pazarlama personeli almadan ona da iş bulmuş oluyoruz. Doğal olarak kazan kazan şeklinde çalışma sistemimiz ilerliyor. 90'lı yıllarda piyasanın fazla sektöre ve iş ihtiyacı varmış. Doğal olarak özellikle baskı anlamında ne iş olsa yapılıyor ve kabul görüyormuş. Artık zaman bu zamanlar değil, inovatif hızlı farklı ve yaratıcı olmak zorundasınız. Bizim hizmetimizde müşteri ile birebir ilgi, takip zamanında teslimat ve kalite en önemli verdiğimiz hizmet değerleridir.
Girişimcilere genel olarak tavsiyem öncelikli olarak neyi sevdiklerini keşfetmeleri ve risk almaları, asla vazgeçmemeleri ve eğlenmeleri.. Ben işimi aşkla yapıyorum, o yüzden hiç çalıştığımı düşünmüyorum.