Vakıf Katılım web
Kültür Sanat 12.11.2017 22:39

​Malatya'da 'Platform' Heyecanı Başladı

Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından 9-16 Kasım 2017 tarihleri arasında 7.'si düzenlenecek Malatya Uluslararası Film Festivali'nde ilki gerçekleştirilen Malatya Film Platformu, 11 Kasım akşamı (dün) Anemon Hotel'de başladı.
​Malatya'da 'Platform' Heyecanı Başladı

Anemon Hotel’de gerçekleştirilen açılış yemeğinde Malatya Film Platformu Direktörü Sermin Çakmak Afşin açılış konuşmasını yaptı. Afşin konuşmasında katkılarından dolayı Malatya Büyükşehir Belediyesi Başkanı ve Festival Başkanı Ahmet Çakır’a teşekkür etti ve Festival Direktörü Suat Köçer’i sahneye davet etti.

“Hiç kuşkusuz festivaller, filmlerin seyirciyle buluştuğu ortamların ötesinde yapım öncesi ve sonrasını kapsayan fonlarla projelerin desteklendiği önemli birer finans kaynağı haline geldi” diye sözlerine başlayan Suat Köçer, “Bu yıl 7.’sini düzenlediğimiz Malatya Uluslararası Film Festivali’ni yeni bir anlayış ve ekiple inşa ederken yapımların destekleneceği bir platform oluşturmayı öncelikli hedeflerimiz arasına almıştık.” dedi.  

Köçer sözlerine şöyle devam etti; “Malatya Film Platformu’nda bu yıl iki ayrı dalda yapım desteği vereceğiz Bunlardan biri olan Ertem Eğilmez Aile Filmleri Desteği kapsamında, jüri tarafından seçilecek bir proje, 100 bin TL yapım desteği almaya hak kazanacak. Bilindiği gibi, son yıllarda sinemamızda aile temalı filmlerin sayısında ciddi bir artış var. Malatya Film Platformu çatısı altında, bu toprağın değer ve olgularına yaslanan ya da bu anlayışı önceleyen hikâyelere öncelik tanımaya çalışacağız. Sinemamızın büyük ustalarından Ertem Eğilmez’in aile filmlerinde bireylerin yaşadığı sorunlara dikkat çekilir ancak her ne kadar bireyler kendi aralarında bir takım sorunlar yaşasalar da, hayatın zorluklarına karşı birlikte mücadele verilen yerdir aile. Biz de festival olarak Ertem Eğilmez filmlerinden de ilhamla, ailenin her şeye rağmen vazgeçilmez bir kurum olduğuna dikkat çekmek istiyoruz.”

Festival çatısı altında, TRT Yapım Desteği kapsamından da bahseden Suat Köçer, “Festivalimizin bu yılki önemli partnerlerinden olan TRT’nin vereceği Ön Alım Desteği’nin maddi olduğu kadar çeşitli imkânları barındırması açısından, dolaylı yollardan da sinemacılarımıza büyük kazançlar sağlayacağına inanıyoruz.” 

Festival İcra Kurulu Başkanı Ertan Mumcu da festivale ev sahipliği yapmaktan duydukları mutluluğu dile getirerek konuşmasına başladı. “Bu şehir farklı bir şehir, bölgesinden, tarihçesine, yetiştirdiği siyasetçiden fikir adamlarına kadar. Film platformu da Malatya’da projeleriyle kendini ifade etme yeri olacak. Malatya’da tüm sinemacıları ağırlamaktan duyduğu mutluluğu tekrar dile getirdi. Mumcu, platformun Türk sinema sektörüne katkıda bulunmanın yanı sıra Türkiye’nin yerel kodlarına yaslanan özgün filmlerinin artmasında da öncü bir rol üstleneceğine inandıklarını söyledi. Başkan Mumcu, Malatya Büyükşehir Belediyesi olarak festival ve festival kapsamındaki platformun en iyi şekilde icra edilmesi için imkânlarını seferber ettiklerini belirtti.

Platformda yapım geliştirme eğitimleri verecek olan Fabienne Aguado ve John Morrissey de sahnede Malatya Film Platformun’da olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdiler.

Son olarak sahneye davet edilen Amerikan History X’in yönetmeni Tony Kaye de, sahnede Malatya’ya şarkı söyleyerek teşekkür etti.