Vakıf Katılım web
Sağlık 08.04.2020 08:00 Güncelleme: 08.04.2020 08:01

Liv Hospital Grup Koordinatörü Meri İstiroti:  Korona Testi Hastane Dışındaki Alanda Yapılıyor

"Acil servisin ve hastanenin ana girişinde bir hemşire ve misafir hizmetleri danışmanı tarafından ilk triyaj Sağlık Bakanlığı kurallarına göre yapılmaktadır.
Liv Hospital Grup Koordinatörü Meri İstiroti:  Korona Testi Hastane Dışındaki Alanda Yapılıyor

Meri İstiroti

Liv Hospital Grup Koordinatörü

 

Hastanemizde acil vakaların teşhis alanı ile şüpheli korona hastalarının teşhis ve tedavi alanları ayrıldı. Şüpheli korona hastalarının triyajı için hastane bahçesinde iki alan oluşturuldu. Test için numune alma yeri hastane dışında planlandı. Covid-19 şüpheli hastaların bekleme alanlarından tuvaletlere kadar her şey dikkatle ayrıldı. Çocuk hastalar için “ateşli çocuk” ve “sağlıklı çocuk klinikleri” belirlendi.

Tüm binanın içinde ayrılan korona pozitif ve şüpheli servislerine özel havalandırma sistemi yapıldı ve negatif basınçlı odaların sayısı artırıldı. Ameliyathanede bir salon korona şüphesi olan hastalar için ayrıldı. Ameliyat olacak tüm hastalar için rutin test yapılıp bilgisayarlı tomografi çekiliyor. Yoğun bakımda da izolasyon odaları bulunuyor. Yatışına karar verilen korona şüpheli hastalar, diğer hastalardan ayrı izole servise kendilerine ayrılan özel  asansörle çıkıyorlar. Radyolojide her hastadan sonra temizlik ve dezenfeksiyon yapılıyor. Kanser hastalarının tedavi görecekleri alana ayrı ulaşabilmeleri için onlara özel bir asansör de belirlendi.”

“Hastaları Güvenli Ortamda Tedavi Edebilmek Görevimiz”

Uzm. Dr. Gülbaran Esin

(Şişli Kolan International Hospital Genel Müdür Yardımcısı)

 “Her durumda hayat devam ediyor ve koronavirüs pandemisi dışında da zorunlu hallerde sağlık hizmeti sunulmak durumunda. Aslında koronavirüs tanılı olguları ayrı tutmak ki; buna ‘izolasyon’ diyoruz, bu en çok dikkat ettiğimiz şey. Ardından da koronavirüs tanısı almış hastalara hizmet sunan sağlık personelini ayırmak geliyor. Bunları ayrı servislerde, ayrı birimlerde, ünite ve odalarda tutmayı başardığımız zaman işimiz kolaylaşıyor. Bir sonraki aşama,  koronavirüs hastaları ile diğer nedenlerle hastaneye başvurmuş hastaların ortak kullanabileceği alanları ayırmayı başarabilmek. Asansörler, müdahale odaları, ameliyathaneler, doğumhaneler, röntgen odası ve görüntüleme cihazları, hasta vücuduna bağlanılan cihazlar gibi. 

Biz kanser tedavisi için, zorunlu bir ameliyat için, yoğun bakım için yatacak ve tedavi alacak hastaları farklı kapıdan, farklı asansörden doğrudan gideceği bölüme ulaştırıyoruz. Hasta yanına ziyaretçi alınmadığı gibi, refakatçi ise 65 yaş altındaki bir kişi ile sınırlandırılıyor. Yoğun bakımda da koronavirüs tanısı almış hastalar ayrı salonda ve izolasyon yataklarında tedavi edilmekteler. Hastaların bakımını üstlenen sağlık çalışanları da ayrıştırılmış durumda. Her hastadan sonra tüm cihaz ve ekipman diğer hasta kullanımından önce dezenfekte edilmekte. Kaldı ki, bunu hastane çalışanları hem kendilerinin ve diğer çalışma arkadaşlarının hem de diğer hastaların sağlığını da korumak için yapmak durumunda. Ertelenmesi mümkün olmayan hastalıkları güvenli bir ortamda tedavi edebilmek temel görevlerimiz arasındadır.

“ŞÜPHELİ OLGULAR HEMEN MASKE TAKILARAK AYRI ODAYA ALINIYOR”

 Hastane tüm giriş kapılarına, karşılama, ateş ölçme ve triyaj (yönlendirme) noktaları oluşturuldu. Burada görülen şüpheli hastalar acil servis kapısına yönlendirilmekte. Özellikle acil servisin içine girmeden, daha giriş aşamasında yapılan ateş ölçümü, başvuru nedeni sorgulaması sonrasında şüpheli olgular, hemen maske takılarak ayrı bir odaya alınıyor. Bu konuda kişisel koruyucu ekipmanı kullanan sağlık personeli hasta ile ayrıca ilgileniyor. Acil servislerde iç salonlardan bekleme koltukları kaldırıldı, riski azaltmak için hasta yakınları içeri alınmıyor, müşahede yatakları arası mesafeler artırıldı. Hastalar ve çalışanlar maske kullanıyor. Hasta kayıt işlemleri yapılan bankolarda başvuranların sık kullanımı için el dezenfektanı bulunuyor. Ayrıca banko önü mesafesi uzatılarak, hastane çalışanı ile başvuru yapan kişiler arası sosyal mesafe korunmaktadır. Tüm bu önlemler hem hastalar hem de hastanede çalışan doktor, hemşire, sağlık teknisyeni, temizlik personeli ve herkes için yapılmaktadır. Hastalarımızın pandemi süresince hastanemizde güvenle tedavi olabilmeleri için gereken tüm önlemleri alınmıştır.”

Acil Vakalar İçin Korona Tedbirleri

Prof. Dr. Soner Şahin

(Medistate Hastanesi Tıbbi Direktörü)

“JCI mensubu bir sağlık kuruluşu olmamız nedeniyle mevcut pandemiden öncede enfeksiyon kontrol komitesi ve kalite yönetimi ile rutin toplantılar ve olası senaryolara karşı planlamalarımızı ve personel eğitimlerimizi düzenli olarak yapıyorduk. Özellikle dünyada korona virüsünün hızlanmaya başladığı Şubat ayı sonu ve Mart başında olası pandemiye karşı ekipman, simülasyon ve görev alacak ekiplerin oluşturulması ile ilk planlamalarımızı yapmış olduk.

Covid-19 Çekirdek Ekibi ve Covid-19 Medistate adlı iki ekip oluşturduk. Tıbbi direktör olarak başkanlık ettiğim çekirdek ekibimizde; Enfeksiyon Kontrol Komite’mizin de başkanı olan enfeksiyon hastalıkları uzmanımızın yanısıra, göğüs hastalıkları, anestezi ve reanimasyon uzmanları, acil servis sorumlu hekimleri,  radyoloji ve yoğun bakım hizmetleri direktörü ile hasta hizmetleri müdürümüz yani başhemşiremiz  yer alıyor. Amacımız, ortak akılla kanıta dayalı tıp kuralları ışığında Covid-19 hastalarımızın ve diğer sağlık problemleri olan hastalarımızın yönetiminin doğru ve sağlıklı gerçekleştirilmesidir. Ayrıca hastanemizin ana giriş ve acil giriş kapılarında Sağlık Bakanlığı’mızın bilgilendirme görsellerindeki sorularla hastalarımızı iyi bir triaj yaparak yönetiyoruz.

YOĞUN BAKIMDA AYRILMIŞ ALANLARDA TEDAVİ

Acil serviste izolasyon alanımız olduğu gibi; Covid-19 semptomları olan hastalarımızın muayeneleri de triaj sonrası bu hastalık için ayrılmış muayene odasında ilgili hekimler tarafından yapılmaktadır. Bu planlamanın şu avantajları sıralanabilir: Hastalar oluşturulan bu zone dışına çıkmadığı için etrafa bulaştırıcılık minimuma inmektedir. Bu alan ve triaj sayesinde kalp krizi, inme, kanayıcı tip beyin damar hastalıkları, ortopedik kırıklar, akut apandisitis, kolesistitis, ileus gibi sıklıkla karşılaşılan acillerin tetkik ve tedavi süreci yürütülebilmektedir. Acil operasyon gerektiren durumlarda ise ameliyathane süreci yine bu yapılan triaj sayesinde ayrı asansör, ayrı personel ve hemşire ekibi tarafından Covid-19’lu hastalarla temas olmaksızın yürütülebilmektedir.

Üçüncü basamak yoğun bakımlarımızda iki adet negatif basınçlı odamız ve ayrı yoğun bakım yataklarımız bulunmaktadır. “Arena tipi yoğun bakım ünitesi” olmamamız sayesinde gerek korona virüsü gerekse acil sağlık problemleri nedeniyle yoğun bakıma ihtiyaç duyan hastalarımızın tedavileri ayrılmış alanlarda  sağlıklı bir şekilde yürütülebilmektedir.

KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM BÖLÜMÜ AYRI KATTA HİZMET VERİYOR

Kadın hastalıkları  ve doğum bölümümüzün hastaları için tamamen ayrı bir katımız, ayrı bir doğumhanemiz ve ayrı bir bebek bakım odamız mevcut bulunmaktadır.  Departman olarak ayrılmış kadın hastalıkları ve doğum polikliniğinde, korona virüslü hasta grubu ile hiçbir şekilde temas olmaksızın süreçler yürütülmektedir. Ayrıca 14 yataklı NICU yani yenidoğan yoğun bakım ünitemiz de üçüncü seviye olarak riskli gebelikler için önemli bir avantaj sağlamaktadır.

Koroner aciller ve kardiyovasküler cerrahi ameliyatları için gerek anjio suit, gerekse acil bypass operasyonları için ayrılmış ameliyathane ve yoğun bakım yataklarımız mevcuttur. Bu süreçler yine korono virüs hastalarından ayrı olarak güvenle yürütülmektedir.

Servis ve klinik izlemler için ayırdığımız bir katımız bulunmaktadır. İlgili personeller dışında kimsenin kullanamadığı tek asansörle ayrı olarak planlanmış bir katta gerekli her türlü donanım ile sağlık hizmetimiz yürütülmektedir. Ayrıca tüm hastalarımızın sağlık durumları Covid Çekirdek ekibi tarafından vizitler sonrasında gerek klinik izlem, gerekse laboratuar ve görüntüleme tetkikleri ile tekrardan gözden geçirilerek kanıta dayalı tıp ve Sağlık Bakanlığımızın ve Bilim Kurulu’nun  algoritmaları doğrultusunda değerlendirilmektedir.”