Teknoloji 23.10.2017 10:35

LIFECELL"Hayatı internet olanların seçimi"

Turkcell'in her şeyi internetten yaptıran yeni paketi Lifecell, son günlerde hem televizyon reklamı, hem ağza yapışan şarkısı, hem de içeriğiyle en çok konuşulan konulardan biri. Turkcell Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İsmail Bütün, Lifecell'i ve önemini anlatıyor.
LIFECELL"Hayatı internet olanların seçimi"

Röportaj:Ersin AKMAN

Turkcell’in en yeni ürünlerinden biri olan Lifecell’i bir de siz anlatsanız.

Türkiye’de bir Lifecell rüzgarı var, bu rüzgar güzel esti. yaklaşık bir aylık sürece baktığım zaman, müşterilerden gelen reaksiyonun da çok pozitif olduğunu görüyoruz. Bu bize gerçekten büyük cesaret verdi. Peki Lifecell nedir? Bunu şöyle açıklayabilirim; hayatı internet olan ve her şeyi internet üzerinden yapan bir kitle var. Yaptığımız araştırmalarda müşterilerimizin neyi tükettiğini görüyoruz. Bu doğrultuda içerisinde dakika ve SMS’in olmadığı, her şeyini internetten yaptırabilen bir markamız olsun diyerek yola çıktık. Dijital servislerle kurgulu bir dünya tasarladık ve adını Lifecell koyduk.

Lifecell’de toplam 50 GB’lık servisler dünyası var. Bunun içerisinde; fizy, TV+, BiP, Dergilik, Lifebox uygulamalarından başka Facebook ve Twitter gibi sosyal medya platformları da var.

Örneğin Lifecell’i tercih eden bir abonelerimiz fizy’den sınırsız müzik dinleyebilir, BiP’ten BiP’e sınırsız konuşma yapabilir, mesaj gönderebilirler. 

Lifecell ile gelen en önemli yeniliklerden birisi de aramaların da internet üzerinden yapılabilmesi. Lifecell’liler BiP üzerinden sabit telefonlar dahil her yöne 1000 dakika arama yapabiliyor. 50 GB servisler dünyasına ilave olarak 7 GB da herhangi bir uygulama için kullanabilecekleri data paketine sahipler. Yani en az 57 GB kullanım hakkı sunan Lifecell paketlerimiz 49 TL’den başlayan fiyatlarla kullanılabiliyor. 

Bazı Turkcell aboneleri bu servisleri zaten ücretsiz kullandıklarını söylüyorlar. 

Lifecell kapsamında abonelere sunduğumuz servislere biz “kendi uygulamalarımız” diyoruz ama aslında bunların tamamı insanların sahiplendiği ve operatör fark etmeksizin herkesin kullanabildiği hizmetler. Hatta içlerinde dünyanın farklı lokasyonlarında bile çok farklı operatörlerin aboneleri tarafından şu anda kullanılanlar var. Örneğin fizy. Şu an Türkiye’de hangi operatörün müşterisi olursanız olun bu uygulamadan faydalanabiliyorsunuz. Bugün itibariyle Türkiye sınırları içerisinde ama yarın gerekli telif hakları anlaşmaları yapılınca Türkiye sınırlarının dışına çıkma hevesinde ve vizyonunda olan bir markadan bahsediyoruz. fizy ciddi anlamda talep gören bir servisimiz. 

BiP hali hazırda sadece mesajlaşma uygulaması olmaktan çıkmış durumda. En son getirdiğimiz özellikle 6 kişiye kadar grup oluşturup görüntülü arama yapabiliyorsunuz. Lifecell’in her şeyini dijitalize ettiğimiz için BiP içinde de bir çağrı merkezi kanalı kurduk. Çünkü bu dünyanın insanları müşteri hizmetlerini de dijital kanallardan almak istiyor.

Lifecell’i “dijital operatör” olarak tanımlıyorsunuz. Dünyanın farklı ülkelerinde bu tanımı kullanan başka GSM şirketleri var mı?

Dijitalleşme söylem olarak herkesin diline doladığı bir şey. Aslında işler fizikselden dijitale kayıyor. Çok farklı modellerle iş yapmaya çalışan pek çok operatör var. Bir takım işbirlikleriyle yapmaya çalışanlar var, kendi uygulamalarıyla yapmaya çalışanlar var. 

Biz Turkcell olarak Dünya GSM Birliği’nde yönetim kurulundayız. Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu burada yönetim kurulu üyesi. Dolayısıyla burada birtakım gelişmeleri görme, öğrenme ve paylaşma imkânı elde ediyoruz. Sonuç olarak şu an için “dijital operatör” kavramını dünyada Lifecell’den daha iyi bir seviyeye getiren başka bir operatör yok. 

“Lifecell benim hayatıma da uyan bir paket”

Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu Lifecell’e dakikada 2 kullanıcının eklendiğini söyledi. Bu gerçekten inanılmaz bir rakam. Bu talep sizin Lifecell abonelerini tanımanız için yeterli geri bildirimleri sağlıyor mu?

Şu anki trend itibariyle evet öyle bir talep var. Elimizde bazı veriler var ama ben biraz daha zamana ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum. Yani hangi demografik yapının en çok hangi servisi veya hizmeti kullandığını sorduğunuz diye anlıyorum ve bunu konuşmak için henüz çok erken olduğunu düşünüyorum. 

Mesela biz sosyal medya analizlerine bakıyoruz. Hemen hemen her gün bana rapor geliyor. Bugüne kadar gelen raporlarda, çıktığı günden itibaren yorum yapanların yaklaşık yüzde 40’ı daha önce sektörle ilgili hiç yorum yapmamış olanlar. Tamamen yeni gelenler… Yapılan yorumların da yüzde 89.9’u pozitif.

Gelen yorumlara göre Lifecell’in sunduklarını değiştirmek anlamında kafanızda bir şeyler birikmeye başladı mı?

Tabii ki. Zaten tahmin edebildiğiniz şeyler… Yelpazeyi genişletmek anlamında düşüncelerimiz var. Bu zaten planlarımız içerisinde yer alıyor. 

Turkcell’in gençlerle olan ilişkisi yeni değil. Daha önce de GençTurkcell vardı. Lifecell ile nasıl bir kitleye ulaşmak istediniz?

Tabii ki gençler ön plana çıkıyor ama baktığınız zaman Lifecell benim de hayatıma uyan bir paket… Burada yaştan ziyade yaşam tarzı daha önemli diyebilirim. Keskin bir ayrım yapmak çok doğru değil. Çünkü gün içinde çok fazla internet kullanan ama yaş itibariyle genç kategorisine sokmadığımız insanlar da var burada. 

Tüketici tarafından bakarsak, onun bir dünyası var. Nedir bu dünya? Sosyal medyayı kullanmak, internet üzerinden TV izlemek, müzik dinlemek gibi istekleri var. Dolayısıyla bizim bu abonenin ihtiyaçlarını karşılamamız lazım. Yorumları dinleyip ona uygun bir ürün çıkarmamız ve bunu ona uygun bir fiyata sunmamız lazım. 

Sizce pazarda Lifecell’e benzer başka dijital paketler de görür müyüz?

Tabii ki Lifecell’den esinlenmeler olabilir. Bu da sektörümüze rekabet getirir. Biz Turkcell olarak rekabeti seviyoruz. Çünkü rekabet kaliteyi arttırır. 

Lifecell ile birlikte veri kullanımında yılsonuna kadar ne kadar bir artış bekliyorsunuz?

Lifecell’de vermiş olduğumuz 50 GB + 7 GB’ın veri kullanımını ciddi oranda arttıracağını düşünüyoruz. Şu anda 4.5G kullanıcıları aylık ortalama kullanım olarak 6 GB’ı devirmiş durumda. Lifecell ile bu kullanım oranının çok daha fazla artacağını düşünüyoruz. 

 “Biz Turkcell olarak rekabeti seviyoruz. Çünkü rekabet kaliteyi arttırır.”

Lifecell’in henüz genişbant mobil internet bağlantısı kullanmayan insanların 4.5G’ye geçişini hızlandırabileceğini hiç düşündünüz mü? Yani Lifecell Türkiye’deki abonelerin ortalama data kullanımını yükselebilir mi?

Öngörülerimiz var, deneyimledikten sonra rakamları paylaşmak daha doğru olacaktır. Fakat şöyle bir örnek verebilirim; 15 Temmuz’da ve 30 Ağustos’ta biz müşterilerimize kullanabilecekleri dakika ve internet hediye ettik. O dönem ile ondan önceki dönemin istatistiklerine baktığımızda o güne kadar hiç data kullanmamış 2 milyon abonenin bir anda data kullanmaya başladığını ve sonrasında da devam ettiğini görüyoruz. Yani özel günler vasıtasıyla veri kullanımı artmış. Dolayısıyla Lifecell’in de data kullanımını bu örnekteki gibi arttırabileceğini düşünüyorum.