Halkbank web
Ekonomi 26.01.2021 09:30 Güncelleme: 26.01.2021 11:25

KÜTAHYA PORSELEN 50. YAŞINI REKOR KATILIMLA KUTLADI

Kütahya Porselen'in 50. Yıl kutlaması ve Yükselen Yıldızlar Ödül Töreni pandemi dolayısıyla NG Sapanca Enjoy Otel'de Zoom uygulaması üzerinden gerçekleşti.
KÜTAHYA PORSELEN 50. YAŞINI REKOR KATILIMLA KUTLADI

Gülay YÜCEL

Kütahya Porselen’in 50. Yıl kutlaması ve Yükselen Yıldızlar Ödül Töreni pandemi dolayısıyla NG Sapanca Enjoy Otel’de Zoom uygulaması üzerinden gerçekleşti. Kütahya Porselen’in 50.  Yıldönümü kutlamasına, Türkiye’de ilk kez rekor katılımla yüzlerce iş ortağı aynı anda online olarak bağlandı. NG Kurucu Başkanı Nafi Güral, “Kütahya Porselen 1971’de çok zor şartlar altında kuruldu. Ancak yıllar içinde geliştik ve bu günlere geldik. Bugün 5 ayrı fabrikada üretim yapıyoruz.” dedi.

Nafi Güral, Kütahya Porselen’in 50 yıllık hikayesini anlattı

Görkemli törenin açılış konuşmasını yapan NG Kurucu Başkanı Nafi Güral, Kütahya Porselen’in kuruluş hikayesinin çok zor şartlarda başladığını söyledi.

 “1971’de Kütahya’da bir hareket başladı. Atatürk hayatta iken ülkenin her noktasında bir fabrika kurulmasını, böylelikle sanayinin ülkemize yerleşmesini istemişti. O dönemde yurt dışından uzmanlar çağırmışlar, uzmanlar her yeri gezip öneriler sunmuşlar. Kütahya'ya gelen bir Fransız uzman, verdiği raporda Kütahya'da porselen üretilmesini önermiş. Burada her türlü şartlar hazır, burada porselen üretilmesi lazım demiş. Tabi 30’lu yıllar evlerimizde porselen yok ki nasıl üretelim gibi bir durumla karşılaşılmış. Sonra Atatürk demiş ki, Kütahya'da bir kiremit fabrikası kurun. Biz bunu vasiyet olarak kabul ettik.”

Nafi Güral, Kütahya Porselen’in 50 yıllık ilham veren yolculuğunu şu sözlerle anlattı:

 “1971 yılında bir girişim ortaklığı oldu. Ortaklıkta başkan yardımcısı olarak ben de bulundum. Çalıştık kolları sıvadık ama 12 Mart Muhtırası oldu. Krediyi aldık, temelini attık, inşaat başlayacak bu arada Kıbrıs Barış Harekâtı oldu. Ama biz durmadık, sıkıntılara rağmen devam ettik, iyi ki de etmişiz. Yola devam ederken faiz yükü, kur farkı baskısı bir de bankaların bu şirkete daha fazla destek vermeme kararları oldu. Zaman içinde şirketin yönetim kurulu başkanı oldum. Ardından şirketi devraldık. 10 bin metrekare kapalı alanı vardı. Zamanla büyük mesafeler kat ettik. 10 yıl kadar önce de ben tüm şirketlerdeki sorumluluklarımı çocuklarıma bıraktım. Onlar bu işi benden çok daha rahat yapıyorlar, daha iyi yapıyorlar. Sıkıntılı günlerden geçtik.  Daha sonra zirveye tırmandık, geliştik ve bu günlere geldik. Bugün 5 ayrı fabrikada üretim yapıyoruz.”

Sema Güral Sürmeli: Önümüzdeki dönemde çok özel sürprizlerimiz var

Kütahya Porselen Yönetim Kurulu Başkanı Sema Güral Sürmeli ise, 50 yıllık birikimin markalarına ve iş ortaklarına büyük güç verdiğini söyledi. 

‘’Katma değeri yüksek ürünlerimizi 72 farklı ülkeye ihraç ediyoruz. Dünyaca ünlü otel zincirlerinde, cruise gemilerinde, herhangi bir kıtada gittiğiniz herhangi bir restoranda Kütahya Porselen ürünleri ile karşılaşabilirsiniz.  Gücünü inovasyon ve tasarımdan alan ve sektöründe tasarım merkezini kuran ilk firmayız. Tasarım ve AR-GE merkezlerimizde geliştirdiğimiz ve dünyada teknolojik anlamda öncü yeni nesil koleksiyonlarımızın arkasında başarılı bir Kütahya Porselen ekibi var. Önümüzdeki dönemde sizleri heyecanlandıracak çok güzel sürprizlerimiz var. Tasarım yönetim süreçlerimiz kapsamında dünyaca ünlü tasarımcılar ile yeni iş birliklerine imza atmış bulunmaktayız. Yeni koleksiyonlarımızı çok yakında hayata geçirmeyi planlıyoruz.’’

“NG Mutfak Sanatları Akademisi’ni kuruyoruz”

Sema Güral Sürmeli konuşmasında, Kütahya Porselen olarak önümüzdeki dönemde otel ve gastronomi sektörüne (Horeca) daha da ağırlık vereceklerini vurguladı.

 “Pandemiye rağmen otel ve gastronomi satış kanalımız için geçtiğimiz yıldan itibaren, showroom yatırımlarımızı hızlandırdık. Türkiye’nin en büyük porselen showroomlarını ilk olarak Antalya’da, ardından İzmir’de ve Ankara’da hayata geçirdik. İstanbul’un İSTOÇ bölgesindeki showroomumuzun kapılarını önümüzdeki günlerde açmaya ve burada otel ve gastronomi sektörünün önde gelen şeflerini ağırlayarak gastronomi buluşmalarına ev sahipliği yapmaya hazırlanıyoruz. En önemlisi de bu showroomda bir eğitim salonumuz olacak ve “NG Mutfak Sanatları Akademisi” adı altında, gastronomi öğrencilerimize çeşitli eğitimler vererek sektöre hazırlayacağız.’’

Sema Güral Sürmeli, NG grup şirketlerinde kadın çalışan ve yönetici sayısının hayli yüksek olduğunu belirterek, “NG kurucu başkanımız, kıymetli babam Nafi Güral’ın bu anlamda bir hayali vardı. Tamamen kadın çalışanlardan oluşan bir fabrika… Geçtiğimiz sene organize sanayi bölgesinde NG lojistik fabrikamızda bu proje hayat buldu. Forklift kullanımından paketlemeye, yüklemeden lojistiğe her alanda sadece kadınlar var. Erkek işi denilebilecek bütün işleri yapıyorlar… Yönetici de kadın çalışan da…” dedi.

Konuşmaların ardından Kütahya Porselen’in 2020’de en yüksek ciroyu yapan bayilerine ödülleri verildi. 2020 Türkiye ciro ödüllerinin 1.’si Diyarbakır iş ortağı Fecra Perakendecilik, Türkiye ciro 2.’si Ankara iş ortağı Taşpınar dayanıklı tüketim malları, Türkiye ciro 3’sü İstanbul iş ortağı Asır Group oldu.  

***

Nafi Güral: Arkamızda is değil iz bırakmamız lazım

Nafi Güral, iş ortaklarına çok değerli öğütlerde bulundu: “Yüz ağartacak sonuç almak için saç ağartmak gerekir. Yüz ağartacak başarılarınız saçlarınız ağardığında devam ediyorsa işte o zaman başarılısınız. Arkamızda is değil iz bırakmamız lazım. Krizleri iyi yönetmeliyiz. Her zaman söylüyorum kriz diye bir şey yok onlar hayatın doğal akışı içerisinde karşımıza çıkabilecek şeylerdir. Yüz ağartacak sonuç almak için saç ağartmak gerekir. Yüz ağartacak başarılarınız saçlarınız ağardığında devam ediyorsa işte o zaman başarılısınız.  Krizleri iyi yönetmeyi bilmelisiniz. Otomobil kullanıyorsunuz mesela beklemediğin bir anda önüne kasis çıkabiliyor. Beklemediğiniz bir anda karşıdan gelen bir hatalı araç sizi zor durumda bırakabiliyor. Bunları atlatmak ve yolumuza devam etmek zorundayız.”

YÜKSELEN DEĞERLER ÖDÜL TÖRENİ

(Soldan sağa: Hediye Güral, Gülden Güral, Nafi Güral, Sema Güral Sürmeli ve Erkan Güral)

NG Kütahya Seramik’in her yıl iş ortaklarıyla buluştuğu ‘‘Yükselen Değerler Ödül Töreni’’ pandemi dolayısıyla NG Sapanca Enjoy Otel’de Zoom uygulaması üzerinden gerçekleşti. Türkiye’de ilk kez NG Kütahya Seramik’in 600 kadar iş ortağı ile aynı anda online bağlantı kuruldu.

NG Kütahya Seramik Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Güral: “2020’de özellikle inşaat sektöründe ürünlerimizin yok sattığı bir dönemi yaşadık. Pandemi sürecinde Kütahya Seramik Fabrikalarını yüzde 100 kapasiteye çıkardık. Bunun yetmediğini görünce yeni bir fabrika yatırımı için hemen kolları sıvayarak yatırım kararı aldık. 8 milyon metrekare ile üretim sağlayacak bu büyük projenin ilk fazını 2021 yılının Ekim ayında işletmeye açarak Türk ekonomisinin hizmetine sunmayı planlıyoruz. 15 Temmuz Fabrikamızın yanında yer alacak bu fabrikamızın adı da 29 Ekim Seramik Fabrikası olacak.”

Erkan Güral: Yeni fabrikamızın adı 29 Ekim Fabrikası olacak

2020 inşaat sektörünü değerlendiren NG Kütahya Seramik Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Güral, “2020’de özellikle İnşaat sektöründe ürünlerimizin yok sattığı bir dönemi yaşadık. Pandemi sürecinde NG Kütahya Seramik fabrikalarını yüzde 100 kapasiteye çıkardık. Bunun yetmediğini görünce yeni bir fabrika yatırımı için hemen kolları sıvayarak yatırım kararı aldık. 8 milyon metrekare ile üretim sağlayacak bu büyük projenin ilk fazını 2021 yılının ekim ayında işletmeye açarak Türk ekonomisinin hizmetine sunmayı planlıyoruz. 15 Temmuz Fabrikamızın yanında yer alacak bu fabrikamızın adı da 29 Ekim Seramik Fabrikası olacak.Birinci fazın tamamlanmasıyla birlikte hiç vakit kaybetmeden ikinci fazın çalışmalarına başlayacağız. 2023 ekim ayında ikinci fazı ve Cumhuriyetimizin 100. yılında böyle bir fabrikayı hayata geçirerek Türkiye’nin tek çatı altındaki en büyük, en kapsamlı, en donanımlı ve en modern fabrikasını Türkiye ekonomisine ve Kütahya’ya kazandırmış olacağız. 2022 yılında bugün başlayan inşaatların kabası seramik işçiliğine geldiğinde bu talep artışının çok daha fazla olacağını düşünüyorum. Yine bu süreci “yokların satıldığı” bir süreç haline getireceğiz.’’ değerlendirmesinde bulundu.

 “NG Phaselis Otel’i Nisan’da tamamlayacağız”

Gerçekleştirmekte oldukları diğer yatırımlara da değinen Erkan Güral, “Sanayi kuruluşlarımızın içerisinde yatırımlarımız devam ediyor. 15 Temmuz Fabrikası’nda yapımına devam ettiğimiz bir fırınımız daha var. Yıllık 3 milyon metrekare üretim kapasitesine sahip olacak. Bu fırını da hesaba kattığımızda toplam üretim kapasitemizin yıllık 11 milyon metrekare olacağını sizlere duyurmak isterim. Yatırımlarımızın devam ettiği bir diğer sektör ise turizm… Şu an ödül törenimizi gerçekleştirdiğimiz NG Sapanca Enjoy’u 2020 Ekim ayında faaliyete açtık. 265 odalı olan bu otelimize yoğun bir talep olduğunu sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyuyorum. Antalya Kemer’de yapımı devam eden NG Phaselis Otelimiz var. 1.400 çalışanıyla tam mesai olarak otel inşaatımız devam ediyor. 550 odalı olan otelimizi Nisan 2021’de tamamlayarak ülke turizminin hizmetine sunacağız. Bölgenin en itibarlı ve en özel otellerinden biri olması için çalışma arkadaşlarımızla birlikte tüm gücümüzle mesai harcıyoruz.” dedi.

Güral, ihracatta da önemli başarılar yakalandığının altını çizdi:

“NG Kütahya Seramik olarak ihracat bizim için son derece önemli. Son 5 senenin rakamlarına baktığımızda pazar payımızı yüzde 374 oranında artırdığımızı gördük. Geçen sene dünyanın 79 ülkesinde yer alıyorduk. Bugün bu rakamı artırmak için tüm mesai arkadaşlarımızla birlikte Kütahya ve ülke ekonomimize bu çalışmalarımızla katkı sağlamaya devam etmek için bütün gücümüzle çalışacağız. Üretimimizin önemli bir bölümünü dünyanın birçok ülkesine ihraç ediyoruz. NG Kütahya Seramik olarak 260 mağaza sayısına ulaşmış olduk. 45-50 civarında yurt dışında mağaza ağımız mevcut. Pandemi sürecinde mağaza açılışlarına da devam ettik. Bu süreçte açtığımız mağaza sayısı 28’dir. Biz bunu 20 olarak planlamıştık. Planladığımızın ötesine de geçmiş olduk.”

Yükselen Değerler Ödülleri Sahiplerini Buldu

Her yıl geleneksel olarak düzenlenen NG Kütahya Seramik Yükselen Değerler Ödül Töreni’nde ciro sıralamasında ilk yirmiye giren iş ortakları ödüllendirildi. Üçüncülüğü Mersin Yücesoy Seramik, ikincilliği Kayseri Dekoyap Yapı kazandı. NG Kütahya Seramik Antalya iş ortağı Opal Yapı ise bir rekora imza atarak dokuzuncu kez üst üste Türkiye ciro birincilik ödülünün sahibi oldu.