Röportaj 09.03.2017 12:41

​Kültür ve Turizm Bakanlığı Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman: Büyük dönüşümler büyük liderlerle olur

​Kültür ve Turizm Bakanlığı Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman: Büyük dönüşümler büyük liderlerle olur

Neşe BERBER

“Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi”ni konuşmak üzere Kahramankazan’a gelen Kültür ve Turizm Bakanlığı Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman,  Kahramankazan  Belediyesi tarafından düzenlenen “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi” konulu söyleşinin konuğu oldu. Program öncesi konuştuğumuz  Bakan Yardımcısı Yayman 16 Nisan’da yapılacak referandumla halk oylamasına gidecek olan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile ilgili önemli başlıkları YeniBirlik’e anlattı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman: Türkiye’de bu işin özel bir bu bir hikayesi var. Bunun Cumhurbaşkanımızın üzerinden tartışılması doğru değil. Merkez sağdaki bütün liderler bu sistemi konuştular, bu sistemi savundular. Bizde bugün bunu yapıyoruz.’ dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sistemini anlatmak için Kahramankazan’ı seçtiniz...

Kahramankazan  15 Temmuz darbe girişiminde tarihe geçen bir kahramanlık gösterdi.  “Allah onlardan razı olsun. Türkiyemizin gururu,  Ak Partimizin gururu Lokman başkanımıza, sayın ilçe başkanımıza, kahramankazanlılara, kadınlarımıza erkeklerimize, ağabeylerimize, ablalarımıza, çocuklarımıza Türkiye tarihinin en kanlı, hain, namussuz, şerefsiz darbesine kahramanca karşı koyan Kahramankazanlılara şükranlarımızı sunuyorum. Kahramankazan’ı ne kadar övsek azdır. Ne kadar anlatsak azdır. Çünkü Kahramankazan’ı  tarih, bu millet altın harflerle yazdı. 

16 Nisan 15 Temmuz’un finalimi olacak?

15 Temmuz’da milletimizin kurşunlara göğüslerini siper etmeleri, F-16’lara meydan okumalarının Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı destanları kadar önemli olduğunu ve Türk milleti bunu unutmayacak.  15 Temmuz’un finalini 16 Nisan’da Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ı yeniden başkan yaparak göstermiş olacağız. Bu ülkenin geleceğine dair hayallerimiz var. Mesele Tayyip Erdoğan meselesi değil. Büyük dönüşümler büyük liderlerle olur. Tayyip Erdoğan’la bir dünya lideri olarak Türkiye’nin dönüşümünü, insanımızın dönüşümünü gerçekleştireceğiz. Evet diyeceğiz.

Cumhurbaşkanlığı Sisteminin neden ‘Evet’ denilmeli ?

Türkiye’deki mevcut sistemi savunmak, başbakanların idam edilmesini yargılanmasını savunmaktır. Biz 16 Nisan’dan inşallah bir daha başbakanlar idam edilmesin diye mahkemelerde yargılanmasın diye ‘evet’ diyeceğiz. 

Biz bu sistem sorunu artık çözülsün diyoruz. Bunu derken de bunu geleceğin Türkiye’si için, 21. asrın Türklerin ve Türkiye’nin asrı olması için inşallah 16 Nisan’da evet diyoruz. Onlar ne derslerse desinler bizim bir hikayemiz var, bizim hallerimiz var. Bizim hedefimiz Türkiye’nin küresel bir güç olması için, Türkiye’nin dünya lideri olması için, milletimizin muhasır medeniyet seviyesi düzeyine çıkması için evet diyoruz. Biz diyoruz ki Türkiye’de yeniden koalisyonlar olmasın Türkiye’de yeniden ekonomik krizler olmasın, Türkiye’de yeniden petrol kuyrukları olmasın, Türkiye’de hep güçlü iktidarlar olsun diye evet diyoruz.

16 Nisan’da hayır diyeceğini açıklayan muhalefet partileri için neler söylersiniz?

 Alparslan Türkeş, Süleyman Demirel, Turgut Özal, Muhsin Yazıcıoğlu, Necmettin Erbakan, Besim Tibuk. Bunların hepsi başkanlık sistemini savundu. Hani sadece Tayyip Erdoğan istiyordu, hani kendi için istiyordu. İşte bunlar muhalefetin halkı kandırdığı yalanlar.

Türkiye bir hükümetten başka bir hükümete savrulmasın diye inşallah 16 Nisan’da kararımız evet. Bu meselenin Erdoğan ile ilişkisi olmadığını anlıyorsunuz değil mi? 16 Nisan’da Türkiye’de daha fazla iş, daha fazla aş, daha fazla özgürlük, daha fazla demokrasi, için evet diyoruz. Tek millet, tek devlet, tek vatan diyerek Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni savunuyoruz. Türkiye’de operasyon yapılmasına, bir kuzudan başka bir post çıkarılmasına karşı çıkacağız. Şimdi diyorlar ki Tayyip Erdoğan’dan sonra ne olacak. Tayyip Erdoğan’dan sonra siz ne diyorsanız o olacak. Bu kara propagandalara pabuç bırakacak değiliz. 

ERDOĞAN’I BAŞKAN YAPACAĞIZ

Seni  Başkan yapmayacağız diyenlere inat, Cumhurbaşkanımızı başkan yapmak için Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne evet diyoruz. 18 seçilme yaşına takmışlar. Bu 18 yaşındaki vatan evlatları, sınır hattında, Bosna’da, El Bab’da, Afganistan’da şehit oluyorlar da, neden milletvekili seçilemesinler. 21 yaşında İstanbul’u fetheden bir milletin çocuklarına 18 yaşı çok görmek haksızlıktır.

Başkanlık Sistemini başka nerelerde konuşacaksınız?

Bilecik, Eskişehir ve Kütahya ve Hatay’da başkanlık sistemini konuştuk, konuşmaya devam edeceğiz.  Kahramankazan’a özellikle geldim. 15 Temmuz öncesi Nabi Avcı bakanımla birlikte geldim. Kazan’a milyon kez çağırsalar milyon kez gelirim. Kazan Türkiye’nin tarihini değiştiren bir yerdir. Büyük Türkiye ruhunu temsil eder, küçük Türkiye’dir. Küçük Türkiye örneğini burada görebiliriz. Parlementer sistemin sorunlarından inşallah Türkiye 16 Nisan’da çıkmış olacak.