Kültür Sanat 17.11.2017 11:52

Kültür ve Turizm Bakanı Kurtulmuş: Sinema ve Telif Yasaları hazırlandı

Kültür ve Turizm Bakanı Kurtulmuş, Sinema ve Telif Yasaları hakkında,"Neredeyse yüzde 100'e yakın bir büyük ittifakla yasalar hazırlandı ve bunlar zannediyorum önümüzdeki hafta içerisinde Başbakanlığa gönderilecek." dedi.
Kültür ve Turizm Bakanı Kurtulmuş: Sinema ve Telif Yasaları hazırlandı

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Kültür ve Turizm Bakanlığının 2018 yılı bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Devlet Tiyatroları ile Devlet Opera ve Balesinin tek çatı altında toplanması gibi herhangi bir çalışmaları olmadığını vurgulayan Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Gerek Sinema gerek Telif Yasası, diğer hazırladığımız yasalarda mutlaka sektörle ve o konuyla ilgili bütün tarafları bir araya getirerek bir uzlaşı oluşturmaya gayret ediyoruz. Bundan sonraki alanlarda da karşımıza çıkacak olan bakanlığı ilgilendiren konularda, o konuyla ilgili herkes tabii yüzde 100 herkesin ittifakını alamazsınız ama sonuçta özellikle bu iki yasada, neredeyse yüzde 100'e yakın bir büyük ittifakla yasalar hazırlandı ve bunlar zannediyorum önümüzdeki hafta içerisinde Başbakanlığa gönderilecek. Süratle TBMM'ye sevk edilmesi sağlanacaktır."

"Booking.com" sitesine ilişkin bir soru üzerine Kurtulmuş, bu konuda mahkeme kararının beklendiğini bildirdi.

"FETÖ'den ihraç edilen 208 kişi var"

FETÖ ile iltisaklı olanlar ve geri alımlara ilişkin bir soruyu da yanıtlayan Kurtulmuş, "Burada hakkında işlemler yapılanlar vesaire var ama ihraç edilen 208 kişi var. İhraç edildikten sonra geri alınan 34 kişi var." ifadelerini kullandı.

Bakan Kurtulmuş, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası binasında yaşanan hırsızlık olayına ilişkin soruşturmayı hemen başlatacaklarını dile getirerek, "Böyle bir şey vardıysa ilgililer tarafından saklanmış olması hakikaten kabul edilemez." değerlendirmesinde bulundu.

Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Sanatta ve kültürde yerli ve milli olmaktan kastettiğimiz şey, bu coğrafya içerisinde var olan bütün bu birikimin, bütün bu müktesebatın tamamına sahip çıkmaktır. Hazreti Mevlana da bu topraklarda, Eyüp Sultan Hazretleri, Ahmedi Hani de bu topraklarda, Aziz Nikola da Meryem Ana da bu topraklarda. Bütün bunların hepsi bizim kültürel, yerli, milli zenginliğimizin birer parçasıdır. Böyle görmezsek bu coğrafyadaki zenginliği daha ileriye taşımamız, hem kültür hem buna bağlı olarak turizm alanında atılım yapabilmemiz mümkün değildir. Tabii ki bu çeşitliliği, bu derinliği ve zenginliği korumak en önemli hususlarımızdan biridir."

"2 milyondan fazla İngiliz turist gelecek"

Turizmde yeni pazarlara açılma sözünün Avrupa pazarlarını ihmal etme anlamına gelmediğine dikkati çeken Kurtulmuş, geçen hafta İngiltere'nin başkenti Londra'da katıldığı Dünya Turizm Fuarı'nın (WTM) çok başarılı geçtiğini anlattı.

Numan Kurtulmuş, "Daha şimdiden İngiliz turistlerin o fuar sırasında geçen yıla göre yüzde 20 fazla erken rezervasyon yaptırdıklarını söylediler. Çok memnun olduk. 2018'de inşallah 2 milyonu aşkın İngiliz turist gelecek ve 4 milyonu aşkın da Alman turistin gelmesini bekliyoruz." diye konuştu.

Van'ın Edremit ilçesindeki iddialar

"Torba Yasa"da yer alan düzenlemelere ilişkin soruları yanıtlayan Kurtulmuş, Vakıflar Genel Müdürlüğünün kendi uhdesindeki eserlerin ihya edilmesini Bakanlığın üzerine atmadığını vurguladı. Kurtulmuş, bu konuda bazı vakıfların restorasyonuna yönelik çalışmalarda, tescilli bir yapı olması durumunda özel şahısların da müracaatta bulunabileceğini anlattı.

"Efes Antik Kenti'nde düğün yapıldığı" iddiasına da değinen Kurtulmuş, oradaki görüntünün kruvaziyer gemi programı için gelen bir gruba verilen klasik müzik dinletisi olduğunu, düğün yapılmadığını aktardı.

Kurtulmuş, HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan'ın, Van'ın Edremit ilçesinde "Ermeni mezarlığının üstüne tuvalet inşa edildiği" iddiasına ilişkin sorusunu ise şöyle yanıtladı:

"Edremit'teki kazılarla ilgili, Koruma Kurulumuz tarafından, alanda mevcut bulunan yapıların işleme uygun olmadığına, izinsiz uygulamaların kültür varlığı tabakasına zarar vermeden ilgili müze müdürlüğü denetiminde 60 gün içerisinde kaldırılmasına karar verilmiştir. Yani 'Tuvalet yapıldı' dediğiniz yerle ilgili, yapılan yapıların kaldırılmasıyla ilgili Koruma Kurulu kararı var. Bu konunun takipçisi olacağız."

Daha sonra, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü ile Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığının bütçeleri komisyonda oylanarak kabul edildi.