Beyaz Perde 23.02.2018 15:52

 "Komşum Ve Ben"De Ödüller Dağıtıldı

Şehirleşme ile birlikte unutulmaya yüz tutan komşuluk ilişkilerinin önemine ve komşuluk hakkına dikkat çekmek için Keçiören Belediyesi ve STK'larda Kadın Birliği Platformunun ortaklaşa düzenlediği "Komşum ve Ben" kadim değerler fotoğraf ve kısa film yarışmasında ödüller sahiplerini buldu.
 "Komşum Ve Ben"De Ödüller Dağıtıldı

Komşuluğun önemini ve güzelliğini hatırlatarak bu değerleri tekrar canlandırmak amacıyla Neşet Ertaş Sanat ve Gösteri Merkezinde düzenlenen ödül törenine Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak'ın yanı sıra AK Parti Sinop Milletvekili Nazım Maviş, Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta, Keçiören Kaymakamı Uğur Bulut,  İlçe Milli Eğitim Müdürü Ayhan Işık, AK Parti Keçiören İlçe Başkanı Şükrü Özek,  KABİP Başkanı Nagihan Çıtak, Keçiören TOGEM Başkanı Dr. Ayten Aydın ve vatandaşlar katıldı.

İlk kez düzenlenen etkinliğin önemli bir değeri yeniden hatırlattığına vurgu yapan Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, "Anadolu'nun küçük bir minyatürü olan Keçiören, komşuluk ilişkilerini canlı tutmasıyla da ön planda... Komşularımızla maddi- manevi yardımlaşma, dayanışma ve paylaşmayı yaşatıyor, aslında yalnız olmadığımızı güçlü bir şekilde hissediyoruz.  Bu etkinlik de genç ve gelecek nesillere komşuluğun önemini ve güzelliğini anlatarak değerlerimizi yaşatmayı amaçlıyor.  Hadis-i Şerifte der ki "Allah Teâlâ neredeyse komşuyu komşuya mirasçı kılacaktı."   Komşuluk hakkı, saygı duyularak gözetilmesi gereken önemli bir görevdir. Bizler de gerek "Dünya Komşular Günü" vesilesiyle gerekse mahallelerde düzenlediğimiz komşu buluşmaları ile komşunun komşudan haberdar olmasını ve komşuluk kültürünü yaşatmasını arzuluyoruz." diye konuştu.

MAHALLE KONAKLARIYLA ACILAR VE SEVİNÇLER PAYLAŞILIYOR

Komşu komşuya sahip çıkmadığı zaman insanların kalabalıklar içerisinde yalnızlaştığına da dikkat çeken Ak, " Mahalle konaklarını bu amaçla inşa ettik. İnsanlar acısını, sevincini paylaşsın, iyi ve kötü günde bir araya gelsin, mahalle aidiyet duygusu güçlensin, yaşadığı yerle güçlü bağlar kursun istiyoruz. 11 mahalle konağımız mahalleliyi bir araya getiriyor. Zaten şehirleri, binaları anlamlı kılan insandır, orada yaşadıkları, paylaştıklarıdır. Aynı apartmanda oturan ama birbirini tanımayan, selamlaşmayan insanlar var. Komşu buluşmaları gerçekleştirerek komşuluk bağları kuruyoruz." dedi.

KADINA ŞİDDET İNSANLIĞA İHANET

Programın hem sanata hem de manevi değeri yaşatmaya teşvik ettiğini de söyleyen Ak kadınlarla ilgili yaptıkları çalışmalara dair şu bilgileri paylaştı; "Gerek Kadın Danışma Merkezimiz, Aile Eğitim Merkezimizle bilgilenmeleri gerek KEÇMEK kurslarımızla yeteneklerini geliştirip ev ekonomilerine katkı sunmaları gerekse de 1071 Kadın Girişimci Projesiyle istihdamları için yanlarında oluyoruz.Onların sosyal ve kültürel hayata katılımlarına destek oluyor, kendilerini ifade etme becerilerini güçlendiriyoruz. Özellikle kadına şiddete karşı toplumsal duyarlılık oluşturuyor ve bunun için farkındalık çalışmaları yapıyoruz."

Ak,  konuşmasını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Kadına şiddet, insanlığa ihanettir." sözünü hatırlatarak noktaladı.

Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta, kentsel dönüşümün insanları dönüştürmemesi gerektiğine vurgu yaptığı konuşmasında, "Komşuluk devreye girerse sorunlar, sıkıntılar çözülebilir.  Komşuya kapıyı açmak demek aynı zamanda gönlü de açmak demektir." diye konuştu.

Evlerdeki huzurun artması ve insanlar arasındaki güven duygusunun artmasının ‘’komşuluk’’ ilişkisi bağlı olduğuna vurgu yapan KABİP Başkanı Nagihan Çıtak, "Komşuluk; sosyal dokunun en temel yapı taşıdır. Sadece mekânsal birliktelikten öteye zamansal ve düşünsel boyutlarda katmak gerekir. Zira komşuluk yüz yüze iletişimin gerçekleştiği, maddi-manevi yardımlaşmanın en hızlı halidir. İnsan her an sevincini ve üzüntüsünü paylaşacağı birine ihtiyaç duyar. Amacımız giderek yok olmaya başlayan bu değerlerimizi genç ve gelecek nesillere özgün, eğlenceli, düşündürücü ve renkli bir şekilde komşuluğun önemini ve güzelliğini hatırlatmak ve bu değerlerimizi tekrar canlandırmaktır." ifadelerini kullandı.

Çıtak, "Projeyi destekleyen Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak'a çok teşekkür ediyoruz. Kendisine projeyi anlattığımız ilk andan itibaren yanımızda oldular." dedi.

KAZANANLAR FOTOĞRAF MAKİNASIYLA ÖDÜLLENDİRİLDİ

Finale kalan 24 fotoğraf  arasında birinci Murat Adıyaman'ın "Bizim Komşunun Halayı", ikinci Salih Kuş'un "Komşu Kardeşliği", üçüncü İmge İldem'in "Selam Olsun" isimli fotoğraf çalışmaları oldu. Kazananlara ödüllerini Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak verirken 15 Temmuz Şehidi Mustafa Cambaz Özel Ödülüne de Ali Mermertaş layık görüldü.

Kısa film dalında da 14 film arasından birinci Murat Semerci'nin "Kuzine" adlı kısa filmi olurken, ikinciliğe Emre Murat'ın "Oyun", üçüncülüğe de Ozan Yel'in "Ulya'nın Bardağı" filmleri layık görüldü.

Jüri üyeliğini Tangül Sınav, Görkem Yeltan, Mehmet Güreli, Ali Nuri Türkoğlu, Yaşar Taşkın Koç, Gülcan Tezcan, Ayşe Olgun, Sümeyye Kavuncu, Zeynep Zelan, Ayşe Keşir,  Elif Güveyler'in üstlendiği ödül töreni  toplu hatıra fotoğrafı ile son buldu.