Güncel - Yaşam 19.02.2016 08:02

Kobani'den Türkiye'ye sığınmış

Ankara'da 28 kişinin öldüğü askeri servis araçlarına bombalı saldırının faili, Sultanahmet saldırısındaki gibi Suriyeli çıktı. 24 yaşındaki Salih Muhammed Neccar, IŞİD'in Kobani'ye saldırmasının ardından Temmuz 2015'te kaçarak…
Kobani'den Türkiye'ye sığınmış

Ankara’da 28 kişinin öldüğü askeri servis araçlarına bombalı saldırının faili, Sultanahmet saldırısındaki gibi Suriyeli çıktı. 24 yaşındaki Salih Muhammed Neccar, IŞİD’in Kobani’ye saldırmasının ardından Temmuz 2015’te kaçarak Türkiye’ye sığınmıştı. Türkiye’de biyometrik kimlik verilen Neccar, daha sonra birkaç kez Suriye’ye gidip gelmişti.

Başkette yüksek güvenlikli hassas bölgede askeri servis otobüslerine yönelik bomba yüklü araçla intihar saldırısının hemen ardından Ankara Emniyet Müdürlüğü Terör, İstihbarat, Olay Yeri ve Kriminal inceleme ekipleri patlamanın meydana geldiği noktada detaylı inceleme yaptı. Sabaha kadar süren çalışmalarda saldırganın kimliğine ulaşıldı. 

Patlamanın ardından demir yığınına dönen araçta bulunan parmaktan saldırganın kimliği ortaya çıkarıldı. İntihar bombacısının, IŞİD’in Kobani’ye saldırmasının ardından 8 Temmuz 2015’te sığınmacılarla birlikte Kamışlı’dan Türkiye’ye giren Salih Muhammed Neccar olduğu belirlendi. 

Neccar’ın, Sultanahmet’te 12 Ocak’taki canlı bomba eylemini yapan Suriyeli terörist, IŞİD’li Nabil Fadlı gibi Türkiye’ye girişte kayıt altına alındığı, parmak izi ve kimlik bilgilerinin tespiti sonrasında kendisine biyometrik kimlik verildiği bildirildi. Suriye’deki Kürt bölgesi Rojava’ya bağlı Amuda doğumlu olan 24 yaşındaki Neccar’ın, Türkiye’ye geldikten sonra da birçok kez Suriye’ye gittiği, belli süreler kaldıktan sonra tekrar döndüğü öğrenildi.

Saldırıda kullanılan patlayıcının özelliğiyle ilgili de bulgulara ulaşıldı. Plastik patlayıcı ile TNT’nin karıştırılarak etkisinin arttırılmak istendiği, ilk kez bu tip bir patlayıcının bir terör saldırısında kullanıldığı öne sürüldü. Saldırının şiddeti gözönüne alındığında ise patlayıcının 300 kiloya yakın olduğu değerlendirildi. 

7 İLDE OPERASYON, 14 GÖZALTI

İçişleri Bakanı Efkan Ala, eşzamanlı operasyon başlatıldığını belirterek, İstanbul, Adana, Bolu, Tekirdağ, İzmir, Ankara ve Diyarbakır’da 14 kişinin gözaltına alındığını söyledi. Ala, gözaltına alınanların bombalı saldırıyla bağlantılarının büyük oranda tespit edildiğini bildirdi.