Röportaj 03.02.2022 09:45 Güncelleme: 03.02.2022 09:44

Kırım Tatar Türk halkı lideri Kırımoğlu: Rusya'nın beş yönden girme ihtimali var

Kırım Tatar Türk halkının milli lideri ve Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Ukrayna - Rusya gerilimini ve gelişmeleri YeniBirlik okurları için değerlendirdi. Kırım vatan mücadelesini verirken aynı zamanda Ukrayna'nın toprak bütünlüğü bölgesel ve küresel barış için mücadele eden Kırımoğlu, "Planlarına göre, beş yönden girme ihtimalleri var." dedi.
Kırım Tatar Türk halkı lideri Kırımoğlu: Rusya'nın beş yönden girme ihtimali var

Güngör Yavuzaslan

- Vakit ayırdığınız için teşekkür ederiz. Ukrayna zor günler geçiriyor aynı zamanda Kırım Tatar Türkleri de zor bir süreçte! Bütün dünyanın gözü burada, Ukrayna’da. Bir milletvekili ve Kırım Tatar Türklerinin lideri olarak savaş olasılığı nedir, süreç nereye gidiyor?

"Aslında biz daha 2014 yılından bugüne kadar bu süreçlerle savaş vermekteyiz. 2014’te Kırım’ı işgal ettiler. Ondan sonra, Donetsk - Donbass bölgelerini işgal ettiler. Orda kukla denilen bir hükümet kurdular. Şimdi söz konusu ikinci devre, Ukrayna’ya girme meselesi. Sınırımızda bizim istihbarat malumatımıza göre yüz yedi bin, bazı malumatlara göre de 130 binden fazla asker toplamışlar. Bütün tanklarını, şeylerini (aslında teçhizat) toplamışlar. Neden böyle toplamışlar. Ya tehdit etmek istiyor ya da gerçekten de girmek istiyor. Elimizde olan bu istihbarat malumatlarına göre birçok planları var Rusların ama, Putin dahaimzalamadı. O bir karar vermedi."

'Beş yönden girme ihtimalleri'

"Planlarına göre, beş yönden girme ihtimalleri var. Birisi Kherson taraftan, Mariupol'u almak. Birisi Belarus taraftan, birisi Kharkiv taraftan bombardırman yapmak.. Kiev’e girmek planları var. Ve bu yönlerde ne kadar asker ayrıldığı ne kadar tank gönderecekleri bizim istihbaratımızda var. Ama gerçekleşecek mi, yok mu onu kesin olarak hiç kimse söyleyemiyor. Herhalde biz buna hazırız ve bekliyoruz."

'O zaman Kırım işgalden kurtulur'

"Şunu demek isterim, elbette hiç kimse Ukrayna’da savaş istemiyor. Savaş olduğu zaman mutlaka ölüler olacak, kayıplar olacak. Ama eğer savaş olacak olursa biliyoruz, Rusya ekonomisine öyle bir darbe vurulacak ki belki de Rusya’nın dağılma ihtimali var. O zaman elbette bizim de umudumuz Kırım işgalden kurtulacaktır."

'Türkiye, bir söz söylerse yerine getiriyor'

"Türkiye Cumhuriyeti’nin otoritesi Ukrayna’da şimdi çok yüksek. Zelensky’nin söylediğine göre, bizim güvendiğimiz müteffikimiz şimdiki surumda durumda, Türkiye. Çünkü Türkiye, bir söz söylerse onu yerine getiriyor. Türkiye hiçbir zaman işgali tanımadı, tanımıyor, tanımayacak! Bu bizim için çok önemli. Bundan ayrı pratik olarak da destek veriyor Türkiye. Onun için Tayyip Erdoğan’ı Türkiye’de büyük bir memnuniyetle karşılayacaklar. Onu burada seviyorlar."

'Ölümler olabilir'
Kırım’da şimdi en çok asker orada, tanklar, roketleri S-400, S-500 dolu. Malum olduğu gibi her taraftan roketler atılacak olsa, bizim buradan karşılıklı olarak da cevap vermemiz şart. Elbette Kırım’da yaşayan insanlar tehlikede olabilir. Ölümler olabilir. Ama Kırım ayrı bölge değil, Kırım’da Ruslar Moskova’da ne karar verirlerse o olacak! Tek başına Kırım yönetimi, kukla yönetimi hiçbir şey yapamaz.