Kültür Sanat 20.08.2019 03:00 Güncelleme: 21.08.2019 11:37

Kemerli Kilise yıkılıyor

Türkiye'nin önemli kültürel değerleri arasında yer alan ve sütunlarının Mısır'ın İskenderiye şehrinden getirildiği bilinen Bursa Tirilye'deki 13. yüzyıl yapımı Kemerli Kilise, güçlükle ayakta duruyor
Kemerli Kilise yıkılıyor

SEMA SEZEN

Kubbe ve çan kulesinin 1855’teki büyük depremde yıkıldığı bilinen Kemerli Kilise'nin bazı sütunlarının yerine destek olarak olarak merdivenlerin konulduğu görülüyor. Onarılıp turizme kazandırılması gereken yapının kemer aralarının briketlerle doldurulması ve fresklerinin üzerinde sprey boya ile yazıların yazılmış olması kötü bir görüntü oluşturuyor. Uluslararası alanda önemli bir kitlenin ilgisini çekebilecek ve ziyaretçi akınına uğrayabilecek özelliklerde olan kilise hakkında Dr. J. Covel'ın 1676 yılındaki el yazması belgesinde yapının Panagia Pantobasilissa’ya (Bakire Meryem) adandığı belirtiliyor.
Ortodoks dünyası için oldukça önemli olan Kemerli Kilise’nin sütunlarının Mısır’ın İskenderiye şehrinden getirildiği belirtilirken, yapının 13. yüzyıl sonunda yapıldığı biliniyor. Gazetemize durumu bildiren Sanat Tarihi Platformu, kilisenin tarihi dokusuna bağlı kalarak, orjinal yapısına uygun bir şekilde restorasyonunun bir an önce yapılması gerektiğini savunuyor.

DÜNYADA DUVARLARINA RESİM YAPILAN İLK KİLİSE

Tirilye’deki bu önemli yapının bir diğer özelliği ise; dünyada duvarlarına resim yapılan ilk kilise olarak tarihe geçmesi olduğu biliniyor. Halk arasında Küçük Ayasofya olarak da söz edilen yapının yüksek bir kubbesi bulunuyor. Yaptıran kişiyi ve yapıldığı tarihi tam olarak belirten bir kitabesinin bulunmaması nedeniyle, uzun yıllar boyunca değişik isimlerle anılıyor. Duvarlarda insan fresklerinin izleri bulunan yapıda, elinde kılıç tutan asker kıyafetli bir figür, yüzü belirgin şekilde seçilebilen, sağ elinde bir küre tutan mızraklı bir asker ile başka bir bölümünde; Baş Melek Mikhael’in kanatlı freski ve Hz. Meryem’in yaşamının anlatıldığı resim sahneleri görülüyor.