Ekonomi Kaynak: (İHA) 30.03.2017 20:05 Güncelleme: 30.03.2017 21:26

"KDV'de reform yapacağız"

Maliye Bakanı Naci Ağbal, "KDV ile ilgili kendimize 3 aylık çalışma süresi verdik oranlar indirim talepleri ne varsa hepsini önümüze alıp sistemi gözden geçireceğiz. KDV'de reform yapacağız" dedi.
Maliye Bakanı Naci Ağbal, “KDV ile ilgili kendimize 3 aylık çalışma süresi verdik oranlar indirim talepleri ne varsa hepsini önümüze alıp sistemi gözden geçireceğiz. KDV’de reform yapacağız” dedi. 

Ankara Ticaret Odası (ATO) meclis toplantısında konuşan Maliye Bakanı Naci Ağbal, küresel ekonominin Türkiye açısından büyük önem arz ettiğini kaydederek, “Bizim yapmamız gereken şey bu fırsatları kazanca çevirmek, riskleri yönetmek” ifadelerini kullandı. 

Bakan Ağbal, son 14 yıldır Türkiye ekonomisinin sürekli bir şekilde ivme kazandığını belirterek, “2009 sonrası dönemde küresel kriz bütün ülkeyi etkiledi ama Türkiye 2010’dan sonra ortalama yüzde 7.4 oranında büyüdü” şeklinde konuştu.

Vergisel anlamdaki düzenlemelere değinen Ağbal, şirket kuruluşunu basitleştirdiklerini, maliyetleri düşürdüklerini kaydetti. Bakan Ağbal, “Burada bir tane eksiğimiz kalmıştı, o da ticaret sicili memurları rekabet kurulu ücretini alamıyordu, dün en son Başbakanlıktaydı, şimdi bir tebliğ yayımlanacak. Artık Rekabet Kurulu ücreti de ticaret sicili memurluğunda tahsil edilecek. Böylelikle bütün ücretleri tek bir noktada vatandaşımız, işletmemiz yatırmış olacak” diye konuştu.

Son iki yıldır birçok alanda damga ve harçta vergileri kaldırdıklarını ya da vergi oranlarını düşürdüklerini hatırlatan Ağbal, KDV iadelerine özel bir önem verdiklerini, bunu hızlandırdıklarını söyledi. Bakan Ağbal, “KDV iadelerini hızlandırdık, hızlandırmaya devam ediyoruz. Çünkü işletmelerimizin finansa erişimini noktasında bu kadar zorlandıkları bir dönemde devletten alacaklarını beklemek hakkaniyete uygun değil” şeklinde konuştu.

Hazır beyan sistemini getirdiklerini, vergi denetiminde mükelleflerin haklarını güçlendirdiklerini belirten Ağbal, konutta yüzde 18 olan KDV’yi bu sene eylül ayına kadar yüzde 8’e düşürdüklerini kaydetti.

DIŞ TİCARETTE TÜRKİYE EKONOMİSİ


Dış ticarette olumlu gelişmelerin görüldüğünü sözlerine ekleyen Bakan Ağbal, “İhracatta bir toparlanma var. Özellikle AB kaynaklı ihracat daha fazla toparlanıyor. Dış talepteki olumlu gelişmeler bizim ihracat yapma imkanlarımızı arttırıyor” dedi.

ÖTV İNDİRİMLERİ


Beyaz eşya ve mobilyada 30 Nisan’a kadar Katma Değer Vergisinde indirim yapıldığına vurgu yapan Bakan Ağbal, “Çok büyük bir rağbet gördü. Gerek müşteriler, gerek satıcılar, bu KDV indirimi nedeni ile ciddi anlamda piyasada bir alışveriş oldu. İşler açıldı. İnsanların morali yükseldi. Dolayısıyla şimdi herkes 30 Nisan’ı bekliyor. O gün geldiğinde de tekrardan değerlendireceğiz. Yeter ki piyasada canlanma olsun. Bu son derece önemli” değerlendirmesinde bulundu.

“KGF’DEN VERİLEN KEFALET TUTARI 60.7 MİLYARA ULAŞMIŞ”


Bakan Ağbal, Kredi Garanti Fonu’nun (KGF) limitini de 250 milyar liraya çıkardıklarına değindi. Ağbal, “Son rakamları aldım. Dün itibari ile Kredi Garanti Fonu’ndan kullandırılan kredi kefalet limiti 109 bin firmaya ulaşmış. Dün itibari ile KGF’den verilen kefalet tutarı 60,7 milyara ulaşmış. Son bir haftada 39 bin işletmeye 20 milyar lira KGF’den limit kullandırmışız. Dolayısıyla burada önümüzdeki haftalarda da çok süratli bir şekilde 60 milyar lira gözüken rakam çok hızlı bir şekilde 250 milyar liraya doğru gidecek. Bugünlerde bankaların yüzü gülüyor. İşletmelerin yüzü de gülüyor. Cepte para var. Bankalarda kredi açılıyor. Ekonomide reel sektörde çarklarda dönüyor. Ekonomide tekrar o can sıkıcı olayların üstesinden milletçe geldik. 2017’de ekonomi uçacak ve çok daha iyi noktalara gelecek” diye konuştu.

Ağbal, “Maliye politikamızda bütçemizin iki yakası bir arada” ifadelerine yer vererek, “Son 5 yılda ortalama bütçe açığı yüzde 1 herkes bize gıpta ile bakıyor. Rakamlarımız iyi, bütçemiz iyi” değerlendirmesinde bulundu.

“TÜRKİYE’NİN ELİ GÜÇLENECEK”

16 Nisan referandum sürecine ilişkin açıklamalarda bulunan Bakan Ağbal, şunları kaydetti:

“Türkiye olarak küresel meydan okumalarla karşı karşıyayız. Dünyada güç dengeleri yeniden oluşuyor. Jeopolitik dengeler yeniden oluşuyor. Dünyada güç merkezleri yeniden değişiyor. Siz görünene bakmayın görünmeyen müthiş bir fırsatı yakaladı Türkiye. Çok daha güçlü bir Türkiye’ye ihtiyacımız var. Siyasi istikrarın olduğu bir Türkiye’ye ihtiyacımız var. Güçlü karar alabilen hükümetlere ihtiyacımız var. 16 Nisan’da anayasada yapacağımız bu değişiklik, güçlü hükümeti beraberinde getirecek ve böylelikle bütün bu küresel meydan okumalara küresel fırsatlara karşı Türkiye’nin eli güçlenecek. Birisi kalkmış bana ’50 milletvekili geliyor, bunun millete şu kadar masrafı var’ diyor. Bunları dinlerken gerçekten şaşırıyorum. Yani bugün 50 milletvekilinin diyelim ki olsun da bütçeye 20 milyon lira maliyeti olsun. Türkiye’nin 2017 bütçesinin büyüklüğü 645 milyar lira. Bunun içerisinde faiz harcamaları ve diğer vatandaşa hizmetler var. AK Parti hükümeti iktidara geldiğine bütçeden yaptığımız her 100 lira harcamanın 43 lirası faize gidiyordu, 57 lirası ancak vatandaşa kalıyordu. Peki bu eski zihniyetler, bu 90’lı yıllarda bizi yerinde saydıran zihniyetler bugün hala iş başında olsalardı, bu siyasi kırılganlıklar aynen bu şekilde devam etseydi aynı oranda faiz harcaması yapsaydık, 277 milyar lira bütçeden faiz harcaması yapacaktık. Kaç lira harcıyoruz 56 milyar lira. Yani 56 milyar lira nerede 277 milyar lira nerede? 50 milletvekili hesabını yapanlar bu ülkede 90’lı yılarda bankalarda batırılan, faize giden parayı hiç konuşmuyorlar. Bakın sağlanan siyasi istikrar sayesinde bugün yaklaşık 210 milyarlık bir faiz harcamasından, bu devleti kurtarıldı. 20 milyon lirayı mı konuşacağız, 210 milyar lira faiz harcamasını mı konuşalım? Doğru rakamlar üzerinden konuşalım.”

Bakan Ağbal, referandumdan ’evet’ çıkması halinde, siyasi istikrarın sağlanacağını, ülkenin önünün açılacağını, yatırımlarda artış sağlanacağını dile getirdi.

“KDV DE REFORM YAPACAĞIZ”

KDV’nin sıklıkla şikayete konu olması nedeniyle bir gözden geçirme ihtiyacının da olduğunu vurgulayan Ağbal, “KDV ile ilgili kendimize 3 aylık çalışma süresi verdik oranlar indirim talepleri ne varsa hepsini önümüze alıp sistemi gözden geçireceğiz. KDV de reform yapacağız” açıklamasında bulundu.

“İŞİNİZE GÜCÜNÜZE BAKIN”

Bakan Ağbal, etle ilgili tartışmalara değinerek, “Etle ilgili bir tartışma var. Güzel güzel akıl verenler var. O akıl verenlere bende akıl veriyorum işinize gücünüze bakın devlet her zaman KDV oranlarını düşürür. Vatandaştan haksız kazanç elde etmeyin” dedi.

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran ise, ATO nefes kredisinden yaralanan şirket sayısının 3 bin 215’e ulaştığını tutarın da 332.8 milyon TL olduğunu kaydetti. Baran ATO olarak sicil kayıt, faaliyet ve ihale durum belgesinin İnternet üzerinden verilmeye başlandığını bu 3 belgenin oda işlem yükünü yüzde 60’ını oluşturduğunu söyledi. Bakan Ağbal, konuşmasının ardından ATO Congresium Fuar Merkezi’ni gezdi.