Vakıf Katılım web
Kültür Sanat 22.06.2019 00:30

KAZAKLAR MÜZİĞE DOYURACAK

Kazakistan 'Kuddus Kujamyarov Devlet Akademik Uygur Müzik ve Tiyatro' Topluluğu Türkiye'de.
KAZAKLAR MÜZİĞE DOYURACAK

Kazakistan Kültür ve Spor Bakanlığı "Kuddus Kujamyarov Devlet Akademik Uygur Müzik ve Tiyatro" Topluluğu, 23-30 Haziran 2019 tarihleri arasında İstanbul, İzmir ve Yalova'da çeşitli konserler verecek. 

Bu yıl 85. kuruluş yılını kutlayacak olan "Kuddus Kujamyarov Devlet Akademik Uygur Müzik ve Tiyatrosu" Kazak ve Uygurların tarihini, kültürünü, dilini, geleneklerini dünyaya tanıtan önemli bir sanatçı topluluğu.  Topluluk; Türk halklarının kültür ve sanatının araştırılması, tanıtılması yönünde düzenlediği çeşitli etkinliklere bu sene, Türkiye'nin çeşitli illerinde ve çeşitli sahnelerinde yer alarak bir yenisini daha ekleyecek. 

Sahnelenecek bu kültürel etkinliğin önemine dair, 'Kuddus Kujamyarov Devlet Akademik Uygur Müzik ve Tiyatro Topluluğu’nun yönetmeni Murat Ahmediyev şunları söyledi; "Kuddus Kujamyarov'un Uygur milli melodileri üzerine bestelenen eserleri, uyguladığı özgün teknikleri ve müzik sanatına getirdiği farklı ahenk ile Uygur müziğine ayırıcı bir nitelik kazandırdığını, bu yüzen de topluluğun adının Uygur halk müziğinin en önemli bestecilerinden Kuddus Kujamyarov'un adını taşıdığını, bu vesileyle de adını altın harflerle tarihe kazıdığını" ifade etti.

Ahmediyev, konuşmasının devamında; "Besteci Kuddus Kujamyarov’un hem Uygur toplumu hem de Kazakistan’ın önemli değerlerinden olduğunu ve topluluğun Kazakistan Cumhurbaşkanı himayesinde faaliyetine devam ettiğine vurgu yaparak, halkların kültürel zenginliklerinin tanıtılmasına katkı sağlayan bu tür etkinliklerin, Türk halkları arasında ilişkilerin geliştirilmesi açısından ehemmiyetli olduğunu, Türk halklarının yaşadığı geniş coğrafyada kültürü, sanatı, gelenek-göreneklerini, kimliğini koruyarak günümüze kadar yaşatmayı başaran kardeş halklardan ve temsilcilerinden oluşan bu topluluğun Türkiye'de konser verecek olmalarından dolayı da çok mutlu olduklarını, Kazakistan Halkından; Türkiyeli kardeşlerine selam ve de sevgi getirdik" dedi... 

Kazakistan Kültür ve Spor Bakanlığı yetkililerinden Ruslan Tokhtahunov'da; '1934 yılında kurulan bu topluluğun Kazakistan'daki Uygur Türklerinin sanatsal gelişimine katkıda bulunduğunu, ayrıca Kuddus Kujamyarov’un doğumunun 101'inci yılı anısına düzenlenen bu kültürel etkinliğin Türkiye ile Kazakistan ile Türkiye arasındaki kültürel bağları daha da güçlendireceğini, bu sebep dolayısıyla bu müzikal ve tiyatro topluluğumuzun Türkiye'de sahne alacak olmasından büyük memnuniyet duyacağız ' dedi.  

Topluluğun ilk gösteri ve konseri 24 Haziran 2019 Pazartesi akşamı İzmir'de Selahattin Akçiçek Kültür Merkezinde sahne alacak. İlgili etkinlik İzmirli tüm sanatseverlerin yolunu gözlüyor olacak.