Dünya 05.03.2016 05:35

John Kirby: Kürtler için özerk bir bölge...

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Suriye'de kısmi ve geçici ateşkes niteliğindeki çatışmaların sonlandırılması anlaşmasının ardından ülkenin bütünlüğünü koruyacak bir yönetimin iktidara gelmesi gerektiğini…
John Kirby: Kürtler için özerk bir bölge...

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Suriye'de kısmi ve geçici ateşkes niteliğindeki çatışmaların sonlandırılması anlaşmasının ardından ülkenin bütünlüğünü koruyacak bir yönetimin iktidara gelmesi gerektiğini belirterek, Kürtler için yarı özerk bir bölgenin oluşmasını istemediklerini söyledi.

YENİBİRLİK - Kirby, günlük basın toplantısında, “Suriye'de federal bir modele geçebileceği” yönündeki görüşleri değerlendirdi.

Toplantıda, "Suriyeli Kürtler defalarca Suriye’de federal sisteme geçilmesini istedi, ABD bunu destekliyor mu?" yönündeki soruya Kirby, ülkede federal bir yapının ABD'nin hedefi olmadığı yanıtını vererek, şu değerlendirmede bulundu:

"Eğer bana Kürtler için yarı özerk bir bölgeyi isteyip istemediğimizi soruyorsanız cevap, 'Hayır'. Suriye’de federal devlet konusundaki görüşümüzü defalarca söyledik, yine tekrar edeceğim. Bugüne kadarki bildirgelerde anlaştığımız gibi, Suriye'yi mezhep ayrımı gözetmeden bir bütün olarak kabul ediyoruz."

Kirby, Suriye’de çatışmaların azalmasının ardından rejim ve muhalifler arasında diplomatik görüşmelerin başladığını belirterek, "Tamamlanmamış olmakla birlikte seçimlerin nasıl yapılacağına dair görüşmeler başladı. Eğer başarılı olunursa Suriye halkının ihtiyaçlarına cevap verecek bir hükümetin kurulmasını sağlayacak” ifadesini kullandı.

Toplantıda, BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın Suriye halkının oylarıyla iktidarın kurulması gerektiği yönündeki sözlerine atıfta bulunularak, Esed'in seçimleri kazanması halinde iktidarı kurmasının söz konusu olup olmadığı sorusuna karşılık da Kirby, ABD'nin Esed konusundaki pozisyonunda bir değişiklik olmadığını vurguladı. Kirby, "Bu konudaki tavrımız çok net, Esed’in Suriye’nin geleceğinde yeri olduğunu düşünmüyoruz. Suriye’de Esed’in olmadığı bir hükümetin kurulmasını istiyoruz dedi.

Kirby, muhaliflerin yoğun olduğu bölgelerde düzenlenen hava saldırılarını ve rejim tarafından kuşatma altındaki bölgelere insani yardımların ulaşıp ulaşmadığı hakkında daha fazla bilgi edinmeye çalıştıklarını sözlerine ekledi.