Röportaj 17.01.2019 10:00 Güncelleme: 17.01.2019 10:21

İyiliğe Adanmış Bir Kalp: Monik İpekel

"Eğitimsiz büyüyen erkek, maalesef kadına şiddet uyguluyor. Ekonomik sebepler ise bunu tetikliyor."
İyiliğe Adanmış Bir Kalp: Monik İpekel

Berk MÜHÜRDAROĞLU

Toplumda bazen şu konuşmalara şahit oluyoruzdur. Nerede o eski insanlar, nerede iyi kaliteli ve yardımsever insanlar, nerede diye ağımızdan çıkar. Çevremizde topluma karşı güzellikleri sunmaya çalışan, toplumu olumlu bir şelikde yönlendiren kişileri arar dururuz. Topluma faydası olan, iyiliğe adanmış bir kalp Monik İpekel ile YeniBirlik için konuştuk.

Türkiyede birçok ilkleri başlattınız ve sosyal, somut alanda çok başarılı ses getiren işler yaptınız, sosyal sorumluk bilincinde olmak nasıl bir duygu?

Yenilenmek ve tekrara düşmemek adına dernek faaliyetlerinde yepyeni birşeyler yapmak üzere çalışmalar yapıyorum, artık insanların yaptığı yardımların mutlaka sürekliliği olması lazım, özellikle eğitim ile ilgili çocuklara yapılacak projeler oldukça önemli. Sağlıklı düşünme, sağlıklı yaşam gibi iletişim, ahlak dürüstlük ve sevgi kavramları işlenmeli temel, tarihimiz köklerimiz atasözlerimiz ve yemeklerimiz ele alınmalı, çakma taklitçi olmak yerine özümüzle ilgili buluşmalar yapmalı. Hayırsever olmak harika bir şey, vicdanlı olmak, paylaşmayı bilmek ananelerimiz de olan şeyler.

Çocukluğunuzda ailenizle olan ilişkileriniz nasıldı? 

Çocukken bize öğretilen değişmemekti. Mütevazı olmak, yalan söylememek, saygılı olmak, milletin malına sahip çıkmak, korumaktı. O gün ailemden ne öğrendiysem bugün aynısını yerine getirmeye çalışıyorum.

Ülkemizde, Duygu Asena’nın da dediği gibi kadının adı yok mu? 

Kadının, elbette yeri var ancak bazı yerlerde hayat zor, bu zorlukta eğitimsiz, büyüyen erkek maalesef kadına şiddet uyguluyor, ekonomik sebepler ise bunu tetikliyor. Bir de ahlakın unutulduğu bir yerlerde olunca, kadın olarak zorluklar yaşıyoruz. Ancak bu olaylar tüm dünyada oluyor.

Bir gününüzü nasıl yaşarsınız?

Günüm oldukça hızlı başlıyor ve ailem, çocuklarım, torunum eğer onlar benden birşey isterse öncelik onların. Sonrası dernek işleri, toplantılar. Mutlaka sokakları gezer, ev ev ihtiyaçlarını yerine getirmeye çalışırım, gün yetmiyor bazen.

Toplum için iyi ki yaptığım dediğiniz ve gurur duyduğunuz projeleriniz nelerdir?

Tüm bulunduğum ve kurduğum derneklerimle gurur duyuyorum. Onlar gözbebeği, her insan kıymetli birçok arkadaşım, dostlarım hepsi yardımsever insanlar paylaşımcılar, hepsi alkışlanacak kişiler.

En sevdiğiniz renk nedir? 

Kendim siyah giyerim, alışkanlık, ancak her rengi severim ve özellikle gülün her rengini

En sevdiğiniz müzik türü nedir?

Klasik müzik kadar çok sanat müziğini pop müzik ve türkülerimizi severim. En son Çukur dizisinin müziğini çok beğendim, Kalben’i dinliyorum, Orhan babayı da.

En çok hangi tür kitapları seversiniz?

Tarih kitapları okumayı çok severim.

Bir çok seyahate de çıkıyorsunuz. En çok hangi seyahatinizin etkisinde kaldınız?

En etkilendiğim seyahatler, Anadolu gezilerim. Anadolu’nun her bir köşesi ayrı bir kültür ayrı bir lezzet benim için.

Ülkemizde gerçekleşen sosyal sorumluluk projelerini nasıl buluyorsunuz?

Ülkemizde doğru yapılan etkinlikleri, hepimiz çok takdir ediyoruz. Önemli olan doğru, kontrollü yardımlar olsun. Bugün devletimiz her ihtiyacı olana gerekli yardımı veriyor. Bizler vatandaş olarak biraz daha yapmakla, insanlık görevimizi yerine getiriyoruz. Gerek eğitime, sanata, hayvan haklarına, çocukların eğitim araç gereçlerine, spora, sağlığa uygun çok verimli sosyal, somut projeler var. Burada çalışan gönüllülerin hepsi takdirle anılmalı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın uyguladığı devlet politikalarını nasıl buluyorsunuz?

Sayın Cumhurbaşkanımızın hem politikasını beğeniyorum hem duruşunu hem insanlığını. Ona güveniyorum, Türkiye bir dünya ülkesi oldu. Sayın Cumhurbaşkanımızın çizdiği yol haritası geleceğin garantisidir. Türkiye’m çok önemlidir vatanımdır.

Parıltı Derneği’nin çalışmaları hakkında bizi bilgilendirir misiniz?

Gözleri görmeyen çocukların eğitimde daha başarılı olması için çalışan derneğimiz, senede 2500 çocuğa ulaşabiliyoruz. Eğitimde bu sene inanılmaz bir başarı sergilediler, öğretmenlerimiz, son derece duyarlı ve yönetim kurulumuz ve gönüllülerimiz uyum ve sevgi içinde başarılı çalışmalar yapıyor. Bu özel çocuklarımız, laboratuar çalışmaları ile oda kokusu, mum ürettiler, yemek kitabı çıkarttılar. Muhteşemler.

‘Ebru Yaşar çocuklarla boyama yaptı’

Ebru Yaşar ile yollarınız nasıl kesişti ve birlikte gerçekleştirdiğiniz sosyal sorumluluk projeleri nelerdir?

Sevgili Ebru Yaşar ile yollarımız Parıltı çocuklarıyla yaptığımız bir projede kesişti. Çocuklarımız, doktorlarımız ve Parıltı derneğimizin değerli gönüllüleri ile önlük, boyama ve kaynaşma projesini gerçekleştirdik. Ebru Hanım elinde fırça, tek tek çocuklarla sohbet etti, boyama yaptı, resimler çekildi.
O gün, onun güzel gönlünü, mütevazı duruşunu tüm derneğimiz takdir etti. Ve ailemizin bir parçası oldu. Yardım olduğu zaman, tek bir cümleyle, Ebru hanım yanımızda. Sanatçılığı kadar, dostluğu, anneliği, iyi bir eş olması, aile kavramlarına olan saygısı mükemmel. Allah ona, bir ömür boyu huzur ve mutluluk versin.

Hayat Paylaşım Derneğini bize anlatabilir misiniz?

Hayat Paylaşım ve Dayanışma Derneğimiz ile emniyet güçlerimizin şehit, gazi, engelli çocukları ile bir proje yaptık. 5 büyük takımın futbolcularını, çocuklarımız resimledi ve bu resimler, bağış yolu ile satılıp, gelirin bir bölümü onlara bir bölüm ise Bağcılar’da zihinsel, engelli yaşam merkezine gitti. Derneğimizin Başkanı sayın Revna Demirören ve eşi sayın Yıldırım Demirören’nin bu projelerde çabaları çok büyük, bu geceye gönüllü katılan sanatçımız Ebru Yaşar da inanılmaz bir renk kattı, gönül işi bu. Bizim bir kaykay projemiz var, gönüllüler ve federasyon ile yaptığımız sevgili dostum Hülya Koçyiğit’in desteğiyle birincisini Bebek Parkında, sayın Gençlik ve Spor Bakanımızın ve Beyoğlu Belediye Başkanımızın himayesinde yaptık. Şimdi bu proje büyüdü ve yüzbin artı bir çocuğu kapsayacak bir boyut alıyor, Allah izin verirse.

Hayvan hakları için de elimizden geleni yapıyoruz, boş durmak yok, insanın gönlü ve bedeni koştukça diri kalıyor, başkasına yardım etmek en güzel duygu. Bize destek veren devlet büyüklerimize sayın Gençlik ve Spor Bakanımıza, Milli Eğitim Bakanımıza, İstanbul Valimize, İstanbul Emniyet Müdürümüze ve Beyoğlu Belediyesi, Bağcılar Belediyesi, Üsküdar Belediyesine teşekkür ederiz. Bizleri doğru anlatan, gönülleri yaşayan siz medya mensuplarına çok teşekkür ederiz.

Genç ve kendini genç hisseden insanlara önerileriniz nedir? 

Çalışmak, toprağını sevmek, tarihini bilmek, köklerini araştırmak, kendi gibi olmak çok önemli. Ama en önemlisi, özentisiz taklitlerden olmak ve sevmeyi bilmek.