Vakıf Katılım web
Ekonomi 17.03.2023 07:00

İTÜ Çekirdekli girişimlerden depremle mücadeleye yenilikçi çözümler

İTÜ ARI Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Attila Dikbaş, "Yaşanan deprem felaketinin ilk gününden itibaren girişimcilerimizden ilk bir aylık sürede 25 proje ve desteğinin haberini aldık. Sayının bununla sınırlı kalmayıp ilerleyen günlerde artmaya devam edeceğini öngörüyoruz." dedi.
İTÜ Çekirdekli girişimlerden depremle mücadeleye yenilikçi çözümler

İTÜ ARI Teknokent'in Kuluçka Merkezi İTÜ Çekirdek bünyesinde faaliyet gösteren 25 yenilikçi girişim, Kahramanmaraş merkezli deprem felaketine karşı sunduğu teknolojilerle bölgede yardıma ihtiyacı olan insanlara ulaşmaya devam ediyor.

İTÜ ARI Teknokent'ten yapılan açıklamaya göre, Kahramanmaraş merkezli ve toplamda 11 ilde milyonlarca insanın yaşamını derinden etkileyen deprem felaketi, Türkiye'nin öncü teknokentlerinden biri olan İTÜ ARI Teknokent'i de harekete geçirdi.

İTÜ ARI Teknokent, depremin ilk anından itibaren afet yardım kampanyası başlattı ve bünyesinde yer alan birçok firmayla bölgedeki çalışmalara destek verdi.

Çevrim içi veya mobil olarak kullanılabilen toplam 25 teknolojik uygulama ile afet sonrasında enkaz altında yardıma ihtiyacı olan depremzedeler ile yardım edebilecek olanların iletişimini sağlamanın yanı sıra depremzedelerin barınma, sağlık ve psikolojik destek ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik olarak hizmet sunan startuplar yeni teknolojiler geliştirmek için de çalışmalarını sürdürüyor.

- İTÜ Çekirdek girişimleri depreme karşı hazır

Açıklamada görüşlerine yer verilen İTÜ ARI Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Attila Dikbaş, Türkiye'nin deprem gerçeği ve bu felakete karşı alınabilecek önlemlerin Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen depremle daha da önem kazandığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Dünya çapında en aktif fay hatlarından bazılarına sahip ülkemiz, yaşadığımız Kahramanmaraş depremiyle bu gerçeği bir kez daha hatırladı. Biz de İTÜ ARI Teknokent olarak depremin ilk anından itibaren gerekli koordinasyonu sağlayıp bölgeye hızlı ve koordineli bir şekilde gerek maddi gerekse ayni olarak yardımlarımızı mevcut kuruluşlar aracılığıyla ulaştırdık. Bunun yanı sıra teknokentler arasında en büyük girişimcilik ekosistemine sahip olmanın avantajı bize ayrı bir sorumluluk yükledi. Sunduğumuz destekle ülkemizdeki genç girişimcilerin başarı hikayelerine küresel ölçekte 10 yılı aşkın süredir katkı sunan Kuluçka Merkezimiz İTÜ Çekirdek bünyesindeki girişimler de gönüllü olarak destek projeleri ve kampanyaları başlattı. Yaşanan deprem felaketinin ilk gününden itibaren girişimcilerimizden ilk bir aylık sürede 25 proje ve desteğinin haberini aldık. Sayının bununla sınırlı kalmayıp ilerleyen günlerde artmaya devam edeceğini öngörüyoruz."

Türkiye'de 97 Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nin yer aldığını ifade eden Dikbaş, üniversitelerin, araştırma kurumlarının ve sanayi kuruluşlarının aynı ortam içerisinde araştırma, geliştirme ve inovasyon çalışmalarını sürdürdükleri teknokentlerin, ülkedeki ekonominin teknolojiye dayalı milli kalkınma seferberliğiyle büyümesinde kilit rol oynadığını aktardı.

Dikbaş, depremden etkilenen bölgelerde yer alan illerde de şu an için 11 teknokentin bulunduğunu belirterek, "Kendileriyle her an mevcut duruma ilişkin gerekli temaslarda bulunup süreç hakkında bilgi alıyoruz. İTÜ ARI Teknokent ve girişimlerimizle birlikte bölgeye yönelik proje ve uygulamalarımıza önümüzdeki süreçte de devam edeceğiz. Ayrıca İstanbul'daki deprem zonelarına, yapı türüne, strüktür ve temel projelerine göre sismik izolatör projesi ve mevzuat önerisi çalışmaları için bir proje hazırlanmakta." ifadelerini kullandı.