Kültür Sanat 29.01.2023 06:00

İsveçli yazar, kitabını İsveççe bastıramıyor

Ödüllü siyahi yazar Lola Akinmade Akerstrom, 14 dile çevrilen kitabının İsveç'te yayımlattıramadığını söyledi.
İsveçli yazar, kitabını İsveççe bastıramıyor

Ödüllü siyahi yazar Lola Akinmade Akerstrom, 14 dile çevrilen kitabının İsveç'te yayımlattıramadığını söyledi.

Akerstrom'un İsveç kültürü ve yaşam tarzını inceleyen, 14 dilde yayımlanan ve 4 dilde çevrim içi olarak bulunan "Lagom: İyi Yaşamanın İsveç Sırrı" adlı bir kitabı var.

Akerstrom, İsveç'te yayınevlerinin "halkın içeriğinden rahatsız olabileceği" gerekçesiyle kitabını yayımlamayı reddettiğini bildirdi.

Akerstrom, çok sayıda yayınevinden geri çevrildiğini, içerikte bazı düzenlemelere gitmek koşuluyla bir yayınevinin kitabı basmayı kabul ettiğini belirtti.

Kitabının reddedilmişmiş olmasını bir erteleme olarak görmediğini söyleyen Akerstrom, kitabını İsveçli okuyuculara tanıtmayı umduğunu dile getirdi.

Akerstrom, kitabın "kültürü, sınıfı ve kariyeri aştığını" işaret ederek şunları kaydetti:

"Kitap, izolasyon, dışlanma ve bütünleşmeye ya da asimile olmaya çalışmak gibi hayatta aynı duyguların bazılarıyla hâlâ mücadele ettikleri çok farklı bağlamları gösteriyor. Yani kitabın asıl konusu, dürüst bir şekilde ülkenin tüm büyük bölgelerini ve üzerinde daha iyi çalışılması gereken tüm kısımlarını da göstermekti. Böylece biz ait gibi hissediyoruz. Ve kitap, tüm dünyada gerçekten iyi gidiyor ama henüz İsveç'te yayımlanmadı."

Kitaptaki karakterlerden biri olan Somalili mülteciden örnek veren Akerstrom, Muna'nın toplumun bir parçası olduğunu hissetmeye çalıştığını aktararak "Kabul edildiğini hissetmek istiyor. Yapabileceği her şeyi yapıyor. Dili öğreniyor ama yine de yeterli değil." değerlendirmesinde bulundu.

Akerstrom, işleyen bir toplumda tanınma ve takdirin temel bir beklenti olduğunu vurguladı.

- "Irkçılık konusunu ciddiye alma zamanı"

İsveç'te sistematik ırkçılık olduğunu belirten bir BM raporuna atıfta bulunan Akerstrom, daha kötüye gitmeden sorunun ciddiye alınması gerektiğini söyledi.

Akerstrom, BM raporundaki sorunun görmezden gelinemeyeceğine dikkati çekerek "İskandinavlar, uzun süredir model bir toplumun nasıl olması gerektiğine dair bir işaret olarak görüldü. Ve birçok yönden bilirsiniz, İskandinavlarda doğru anladığımız şeyler var. Ancak nesnel bir kurum, size ele alınması gereken ciddi sistemik sorunlarınız olduğunu söylediğinde, bunu ciddiye almalıyız. ‘Sorunu kabul edelim.’ dememiz gerekiyor." diye konuştu.

İnsanların günlük yaşamlarında gizli ırkçılığı deneyimleme eğiliminde olduğunu belirten Akerstrom, önce ırkçılığa karşı savaşmaya başlamak için bu sorunun kabul edilmesi gerektiğine inandığını kaydetti.