Vakıf Katılım web
Dünya Kaynak: (İHA) 26.03.2017 21:25 Güncelleme: 26.03.2017 21:48

İşte Bulgaristan'daki seçimden ilk sonuçlar

İşte Bulgaristan'daki seçimden ilk sonuçlar
Bulgaristan’da bugün gerçekleştirilen erken genel seçimlerde sandık çıkış anketlerine göre, eski Başbakan Boyko Borisov’un merkez sağ çizgideki Bulgaristan’ın Avrupalı Gelişimi İçin Yurttaşlar Partisi (GERB) önde görünüyor.

Anketlere göre, GERB partisi oyların yüzde 33’ünü alırken, Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) yüzde 29 aldı. Siyasi gözlemciler, resmi sonuçların açıklanmasından sonra da iki parti arasındaki oy farkının büyük olmasını beklemediklerini belirterek, GERB’in başına hükümet kurmak için yeterli çoğunluğu elde demeyeceğini kaydediyor.

Bulgaristan’da 240 sandalyelik parlamentoda bir partinin tek başına hükümet kurabilmesi için 121 milletvekili çıkarması gerekiyor. Yürürlükte olan Seçim Yasası’na göre 31 seçim bölgesinden oluşan ülkede, nüfus oranına göre her bölgenin milletvekili sayısı da farklı oluyor.

Parlamentoya milletvekili göndermek için yüzde 4 barajını aşması gereken siyasi partiler, mecliste grup oluşturabilmek için ise en az 10 milletvekiline sahip olması gerekiyor.