Vakıf Katılım web
Röportaj 27.03.2019 09:02 Güncelleme: 27.03.2019 10:03

'İstanbul Benim Ortak Paydam'

Şehrin geleceği ve marka değeri için İstanbullu kimliğini oluşturmanın çok önemli olduğunu hatırlatan Binali Yıldırım, "İstanbul benim ortak paydam" diyerek kucaklayıcı ve kapsayıcı bir yönetim sürdüreceğini belirtti.
'İstanbul Benim Ortak Paydam'

Okan SARIKAYA

Cumhur İttifakı AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım, gazetelerin Genel Yayın Yönetmenleri ile Hıdiv Kasrı’nda bir araya gelerek kampanya sürecini değerlendirdi, soruları yanıtladı. “HDP’nin Kürt oylarını pazarlık konusu yapması siyasi ahlaka sığmaz” ifadelerini kullanan Yıldırım, şunları söyledi:

“KÜRTLERİN OYLARINI PAZARA ÇIKARMAK DÜRÜST BİR İŞ DEĞİL” 

Hep şunu söyledik: Biz bir genel seçime gitmiyoruz. İstanbul’un seçimini yapıyoruz. Siyasi görüşü ne olursa olsun, hangi partiye gönül verirse versin, İstanbul’un geleceği için, evlatlarımızın geleceği için herkesten destek istiyoruz. Buna HDP’ye oy verenler de dahil.
Benim dediğim şu: HDP aday göstermediğine göre, HDP’lileri bağlayacak bir şey yok. Pekala beni destekleyebilirler. Geçmişte de bugün de AK Parti HDP’yle birlikte bölgeden Kürt vatandaşlarımızdan en fazla destek alan partidir. Bu yüzden ben HDP’nin Kürtlerin oylarını pazara çıkarmasının çok dürüst bir iş olmadığını düşünüyorum. Pazarlık yapılmasının siyaseten de etik olmadığını düşünüyorum. 

“HİZMETİN SİYASETİ OLMAZ”

İnsan odaklı siyaseti çok önemsiyorum. Hizmette siyasetin olmayacağını hep söylüyorum. Hizmeti kimin aldığının hiçbir önemi yok, buna bakmam. Bunu da 16 yıllık geçmişimizde hep ortaya koyduk, ispatladık. Bölgeye, batıya göre 4.5 kat fazla yatırım yaptık. 2003’te ülkenin ortalama milli geliri 3 bin 200 dolardı, bölgenin ortalaması 600-700 dolardı. Şimdi bölgenin ortalaması 3 bin doların üzerine çıktı. Açığı kapattık yaptığımız yatırımlarla.
Hizmet herkes için. Etnik kimliğimize biz karar vermiyoruz. Yani hangi anadan babadan doğacağımıza biz karar vermiyoruz. Etnik kimliğin bir insanın doğuştan gelen, onur-şeref duyacağı bir özelliği olduğuna inanıyorum. Kimse etnik kimliğiyle ötekileştirilmemeli, aşağılanmamalı, bundan da utanmamalı. Bu kabul edilemez. Tabi etnik kimliğimizi gururla ifade ederken, ay yıldızlı bayrağımızı, vatan toprağımızı, milletimizi ve devletimizi aynı inançla ifade etmemiz lazım.

“GELECEĞİMİZ İSTANBUL” 

İstanbul kimliği çok önemli. Belediye başkanı olursam şehre aidiyeti geliştireceğim. Bunun da yolu İstanbulluları şehrin geleceğine ortak etmekten geçiyor. İstanbullu kimliğinin üst kimlik olarak yerleşmesi lazım. Şehrin geleceği ve marka değeri için bunun çok önemli olduğunu düşünüyorum.
Nasıl başaracağız? Şehir aidiyetini kazandırmakla. İstanbul’un geleceği ile ilgili önemli kararlarda, projelerde her konuda mutlaka paydaşlarıyla konuşacağız, görüşeceğiz. İstanbul kimliğini kabullendirmeye çalışacağız. İstanbul benim ortak paydam olacak. “Biz seçildik, artık siz karışmayın” yok.

“İSTANBUL TÜRKİYE’Yİ TAŞIYAN ŞEHİR”

Benim “İstanbul’dan daha çok vergi alacağım” diye bir ifadem yok. İstanbul Türkiye’nin vergisinin yüzde 50’sini veriyor ama yüzde 10’unu bile almıyor. Türkiye’yi taşıyan bir şehir ve daha fazla pay alması gerekir.

“SÖZÜ OLAN HERKES SANDIĞA GİTMELİ”

Seçime katılım oranının düşeceğini tahmin etmiyorum. Böyle bir iddiada olanlar var, sandığa gidiş düşük olacak diye. Ama bizim insanımız seçimleri önemser. Batı’daki veya otokratik ülkelerdeki gibi değil. Sandığın gücüne güvenir Türk insanı. Sandığa gidecektir. 

Bu aynı zamanda bir çağrı. Sandığa gidilmeli. İstanbul’un geleceği, bu şehirde yaşayan ve oy kullanan 10.5 milyon hemşehrimizi ilgilendiriyor. Dolayısıyla “Söyleyecek sözüm var” diyen herkes sandığa gitmeli diye düşünüyorum. Genel seçim değil bu, şehrimizle ilgili seçimimiz. 

MHP’YE TEŞEKKÜR 

Benim görebildiğim kadarıyla çok yüksek oranda destek veriyor. Sıkıntı yok orada, ayrışma yok. Sayın Devlet Bahçeli’ye ve Milliyetçi Hareket Partisi teşkilatına teşekkür ederim.

Akıllı şehir vizyonu 

Bizim Akıllı Şehir İstanbul Vizyonumuz var. Bu vizyonda şehrin yönetimi, her yönden yönetimi bilgisayar yazılım üzerinden olacak. Konvansiyonel usullerle değil. İstanbul’un topladığı milyonlarca veri var. Her gün 30 milyon minimum veri topluyor İstanbul. Bu verileri analiz edip, sentez edip, buradan sonuç çıkartamıyoruz. Böyle bir alt yapımız yok. Bu altyapıyı oluşturacağız. Burada binlerce genç görev alacak.

Belediye Melek Yatırımcı olacak

Gençleri sermayesi olanlarla buluşturacağız. Girişimcilik hangarları açacağız. “Fikir Senden Destek Bizden” yani Start-Up projeleriyle. Onlara altyapı hazırlayacağız. Bir kısmını belediyeye yaptıracağız. Biz yılda 500 milyon TL fon ayıracağız genç girişimciler için.
(Belediye Melek Yatırımcı olacak yani…) E tabi başlangıçta ilk adımı bizim atmamız gerekir ki diğerlerine de teşvik edelim. 500 milyon TL İstanbul’un bütçe büyüklüğü içinde büyük para değil. Orta ölçekli bir kavşak düzenlemesi.

Kulüp başkanlarıyla görüşme

Kulüp başkanlarını dinledim. Onların borçları var, çözüm beklentileri var. İstanbul kulüpleri İstanbul için çok önemli. Bir şehrin marka değerinin artmasında sporun önemi çok büyük. O bakımdan zaten İstanbul’un bir sıkıntısı yok. Süper ligde 5 takımımız var. Bazı düşünceleri var. Bizim de futbola yönelik görüşlerimiz var.
Öte yandan, Milli takımımız iyi başladı. Antrenmanlarına gittik, takımın seçilmesine de katkımız oldu. Sonuçlarını Şenol Hocayla istişare ettik. İlk maç da güzeldi. Yeniden bir ümit ışığı doğdu…Fransa maçında da Fransız kalmayız…Fransa dünya şampiyonu ama Türklerin de son dakika mucizesi var.

Sağlık turizmi

İstanbulun turizm kapısı sağlık turizmi. İstanbul en iyi hizmet verilen 5’inci şehir seçildi. Bu çok büyük bir imkan. Bunu bir gelire, katma değere dönüştürmek mümkün.
Başladı zaten ama, bazı zorluklar var. İnsanların gelip gitmesinde, vize almasında zorluklar var. Göreceli olarak bizden daha az gelişmiş ülkelerde de zengin çok insan var. Gelmek istiyorlar ama gelemiyorlar. Bazen 3-5 ay vize alamıyorlar. Burada ciddi rahatlama kolaylık yapılarak orta vadede burada da aşağı yukarı 3 milyar dolarlık bir sağlık turizminin mümkün olduğunu düşünüyoruz. Sağlık Bakanlığı verileri de bunu doğruluyor.

Binali Yıldırım YouTuber oldu 

İlk konuk Prof. Dr. İlber Ortaylı

AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım, YouTube’daki ilk videosunda tarihçi yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı’yı ağırladı

“İlber Hoca ve Tarihi Yarımada” başlığıyla yayımladığı videosunu, “Merhaba arkadaşlar, kanalımıza hoş geldiniz.” ifadesiyle başlatan Yıldırım, açıklama kısmına “İlk videomda İstanbul’un tarihi dokularını işlemek istedim. Çünkü tarihi miraslarımızı korumak ve yenilemek konusunda birçok projem var.” notunu düştü. Videoda, tarihi yarımadayı gezen Yıldırım ve Ortaylı, tarihi eserler hakkında sohbet etti. Yıldırım ayrıca seçildiği takdirde İstanbul’da yapacağı kültür ve sanat projelerinden bahsetti.
Gezileri esnasında kestane yiyen Yıldırım ve Ortaylı, turistlerle selamlaştı, çocuklarla fotoğraf çektirdi.
AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Yıldırım, videonun kapanış konuşmasında, “Arkadaşlar kanalımızı bugün Sultanahmet’te, İlber Ortaylı hocamla beraber açtık. Özellikle Sultanahmet üç medeniyetin bütün izlerini taşıyan, tarihte emsali görülmemiş bir yer. Buradaki tarihi yapılarımızın, kültür hazinelerimizin ihya edilmesi, ortaya çıkarılması için değerli hocamızdan önemli bilgiler aldık. Bize ipuçları, kopyalar verdi. İnşallah İstanbullular bize ruhsat verirse buradaki yapıları en güzel şekilde tarihi kimliğiyle ortaya çıkaracağız. Geçmişle geleceği birleştiren İstanbul 4.0 vizyonuyla gençlerimizin, kadınlarımızın, İstanbul’u paylaşan bütün kesimlerin ortak olacağı marka bir şehri birlikte yapacağız. Bizi izlemeye devam edin.” ifadelerini kullandı. Binali Yıldırım’ın ilk YouTube videosunu şu ana kadar 82 bin 736 kişi görüntüledi.