Dünya Kaynak: (İHA) 02.04.2017 16:18 Güncelleme: 02.04.2017 16:37

Irak Türkmen Cephesi Başkanı Salihi'den açıklama

Irak Türkmen Cephesi Başkanı ve Kerkük Milletvekili Erşat Salihi, Kerkük'te kamu binalarına Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) bayrağı asılmasına ilişkin "tepkili ve endişeli" olduklarını söyledi. Salihi, "Salih Müslim'in bayrağının ne işi var benim memleketimde?" dedi...
Irak Türkmen Cephesi Başkanı Salihi'den açıklama

Irak Türkmen Cephesi Başkanı ve Kerkük Milletvekili Erşat Salihi, Kerkük’te kamu binalarına Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) bayrağı asılmasına ilişkin “tepkili ve endişeli” olduklarını söyledi. Salihi, ”Salih Müslim’in bayrağının ne işi var benim memleketimde?” dedi.

Irak Türkmen Cephesi Başkanı Salihi, Kerkük Valisi Necmeddin Kerim’in Kerkük’te kamu binalarına IKBY bayrağının asılması kararı ile başlayan "bayrak krizini" değerlendirdi. Erşat Salihi, Kerkük valisinin aldığı kararın sıradan bir karar olmadığının altını çizerek, bu kararın ardında stratejik bir hedef olduğunu ifade etti. Kerkük’ün Orta Doğu’nun hassas nabzı olduğuna dikkat çeken Salihi, “Kerkük, hem Türkmen bölgesini ilgilendiren hem Türkiye’nin, hem de Irak’ın toprak bütünlüğünü ilgilendiren bir konudur. Yani, sadece bir milletin meselesi değildir. Kerkük, Orta Doğu’nun hassas nabzıdır. Bu karar (Kerkük valisinin) sıradan bir karar değil, kesinlikle ardında stratejik bir hedef vardır. Bu hedefe karşı Türkmenlerle Irak devletinin de hazırlıklı olması gerekmektedir” diye konuştu.

“SALİH MÜSLİM’İN BAYRAĞININ NE İŞİ VAR BENİM MEMLEKETİMDE?”

Kerkük’te kamu binalarına bayrak asılması kararının Suriye’deki gelişmelerle de bağımsız olmadığını savunan Salihi, “Bugün Kerkük’te dalgalanan bayrak Kürt bayrağı değil, söylemlerinde Kürt ümmetinin bayrağıdır. Peki, Kürt ümmetinin neyi var benim bölgemde, Salih Müslim’ün bayrağının ne işi var benim memleketimde? Biz o yüzden tepkiliyiz ve endişeliyiz” açıklamasını yaptı.

Kerkük’ün stratejik bir bölgede bulunduğunu ve petrol yataklarına sahip olduğunu vurgulayan Salihi, “Kerkük, Orta Doğu’nun istikrarını sağlayan bir vilayettir. O yüzden Kerkük bir barut fıçısına benzetilmiştir. Petrol yatakları vardır, muhtelif milletlerden oluşan milletler vardır. Bir de Irak’ın da tam itimat ettiği bir vilayettir. Irak Anayasasına göre Kerkük ve Bağdat’a verilen özelliği, Irak hükümetinin unutmaması gerekmektedir. Aksi takdirde herkes kaybeder. Zannetmesinler kendileri de kaybetmezler, Kürtler de kaybederler. Bugün bölgede İran var, Türkiye var, Amerika var” dedi.

“BM’NİN TEMSİLCİSİ NET BİR ŞEKİLDE KÜRTLERİN PROJESİNİ REDDETTİ”

IKBY Başkanı Mesut Barzani’nin Birleşmiş Milletler temsilcileri ile görüştüğü, yakın bir zamanda bağımsızlık referandumu düzenleyecekleri söylentilerine de değinen Salihi, şunları söyledi:

“Amerikalılarla görüştük. Türkiye ile görüştük ve görüşmeye devam edeceğiz. Birleşmiş Milletlerle (BM) de görüştük. BM’nin temsilcisi Kürtlerin projesini net bir şekilde reddetti. Kürtler şu anda onları ikna etmeye çalışmaktadırlar. Biz kesinlikle bu konuda geri adım atmayacağız. Bu uluslararası bir meseledir. Arap Ligi’nin maalesef şu ana kadar tutumu belli olmadı. Türkiye, Irak’ın toprak bütünlüğünü savunurken Arap Ligi nerede, Körfez ülkeleri nerede, Suudi Arabistan nerede? Ürdün Krallı nerede? Mısır nerede? Mısır kendisini Arap ülkelerinin önde gelen bir devleti saymaktadır. Kerkük meselesi sadece Türkiye’nin meselesi değil, bugün Türkiye, Irak’ın toprak bütünlüğünü savunduğu zaman sizin de bu toprak bütünlüğünü savunmanız gerekmektedir. Aksi takdirde kendi bölgeleriniz de tehlikede olur. Küçük emirlikler inşa edebilir Körfez ülkelerinde.“