Kültür Sanat 16.03.2023 04:57

İKİSİ DE YAŞIYOR

Aşık Veysel ve Esin Afşar..Aşık Veysel dili ustalıkla kullanırdı. Yaşama sevinciyle hüzün, iyimserlikle umutsuzluk şiirlerinde vardı. Esin Afşar bir diplomat kızıydı ve "Bayan Yoh Yoh" diye anlırdı. Sansasyonsuz,sessiz ve derinden o güzel türkülerimizi çok sesli olarak kitlelere beğendiriyordu.
İKİSİ DE YAŞIYOR

“Caz Yorumlarıyla Aşık Veysel” ikilinin kesiştiği bir albüm olmuştu yayınlandığı yılda. Albümde oldukça nitelikli müzisyenler vardı. Piyanoda Baki Duyarlar, Basta Nezih Yeşilnil, trompette Şenova Ülker gibi. Erkan Uğur’un gitar solosu ile açılır albüm. Dinlerken akustik caz içersine herkesçe bilinen Aşık Veysel türküleriyle karşılaşıyorsunuz. Kara Toprak,Güzelliğin On Para Etmez,Uzun ince bir yoldayım, Parça parça olsun paramı çalan, Keklik idim vurdular..

Esin Afşar’ın “Anılar Yanıltır mı? “ otobiyografik kitabında Aşık Veysel ile ilişkilerinden çokça söz eder sanatçı..

“Türküler, halkımızın sorunlarını özgürce söyleyebildiği tek aracıdır. Söyleniş biçimine de hiç bir sınır koymaz. Taklit aslı sürdürmez, yozlaştırır ve dondurur. Aslı sürdüren, ona bir ‘Yeniden doğma’ niteliği getiren yaratıcı güçtür. Halkın kültürü içinde Aşık Veysel sıradan bir adam değildi, kendi ölçülerine göre bir yaratıcı güçtü. Baba Veysel söylediğim Kara Toprak şiiri için beni alnımdan öpmüştü. Veysel Baba ilerici idi. O büyük ozanı genç kuşağa ancak böyle iletebilirdik. Veysel baba karanlık dünyasından ışık tutmuştu bizlere, desteklemişti bizleri. Beraber konserler vermiş, O’nun sazıyla söylediği türkülerini bizler Batı enstrümanlarıyla dile getirmiştik. Memnundu bizlerden, seviyordu bizleri. Oysa bugün bir takım tutucular utanç duvarı gibi dikilip karşımıza ’’Dur’’ diyorlar bizlere. Öpülesi eliyle elimizden tutan Veysel Baba’dan koparıp alıyorlar bizi, bir kenara fırlatmak için. Bir duyabilsen bunları kemiklerin sızlardı Veysel Baba. ’’Dostlar beni hatırlasın!’’ diyorsun. Seni unutmak ne mümkün? Ama söyle o örümcek kafalılara çekilsinler aramızdan. Uzat yine ellerini bize, koru bizi onlardan! ’’Yetişmek için menzile, gideceğiz gündüz gece”

Anadolu turnesine çıkmıştım. Veysel Baba’nın Sivas’ta bir hastanede yattığını öğrendik. Ziyaretine gitmeye karar verdik. Odasına girdiğimizde ’’Veysel Baba, bak sana kimi getirdik?’’ dediler. Daha ağzımı bile açmadan uzattığım elimi tuttu. ’’Afşar hoş geldin!’’ dedi. Böylesine duyarlıydı Veysel Baba. Yüreğinin gözleriyle görüyor, duyuyordu her şeyi. “

2023 Aşık Veysel Yılı. Ve bu yılda Esin Afşar’ın “Caz Yorumlarıyla Aşık Veysel” albümü Yapı Kredi Yayıncılık katkılarıyla tekrar müzik marketlerde yerini alacak.

O plağı alıp dinlediğinizde “İkisi de yaşıyor”diyeceksiniz..