Vakıf Katılım web
Güncel - Yaşam 22.06.2018 22:20

İBB Beykoz'un 50 Yıllık 'Dönüşüm' Sorununa Çare Oluyor

Başkan Mevlüt Uysal, Beykoz'un 50 yıllık imar ve kentsel dönüşüm sorununa çare oluyor. Tokatköy Mahallesi'nde İBB tarafından yapılacak projesini tanıtım toplantısında vatandaşlarla buluşan Uysal, "Yüzde 20 kesintiyle para almadan yerinde dönüşüm olacak. Beykozlular Beykoz'da kalacak" dedi. Vatandaşlar, Başkan Uysal'a alkışlarla destek verdi.
İBB Beykoz'un 50 Yıllık 'Dönüşüm' Sorununa Çare Oluyor

Beykoz’da yerinde kentsel dönüşümün ilk etabı başlıyor. Beykoz Tokatköy Kentsel Dönüşüm Projesi’nin ilk etabının tanıtım toplantısı, İBB Başkanı Mevlüt Uysal’ın katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantıda Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, AK Parti Beykoz İlçe Başkanı Hanefi Dilmaç, MHP Beykoz İlçe Başkanı Oğuzhan Karaman, KİPTAŞ Genel Müdürü İsmet Yıldırım ile Beykoz sakinleri katıldı.

KENTSEL DÖNÜŞÜM YERİNDE VE VATANDAŞTAN PARA ALMADAN YAPILACAK

Toplantıya katılan Beykozluların alkışları ve tezahüratları arasında konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, kentsel dönüşümle birlikte bütün komşulukların ve anıların yaşandığı semtlere ait hafızanın silinmesi riskinin gündeme geldiğine dikkat çekerek, bunu önlemek için İstanbul’da kentsel dönüşümü yerinde yaptıklarını söyledi.

Mevlüt Uysal; kentsel dönüşümde İBB’nin desteğiyle Beyoğlu’nda temel atıldığını, Büyükçekmece’de inşaatın başlamak üzere olduğunu, Gaziosmanpaşa’da 3 ayrı yerde dönüşümün başladığını, Bayrampaşa’da daha önce başlayan dönüşümün devamının yapıldığını, Zeytinburnu ve Fatih’te de bu yıl içinde başlanacağını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Beykoz’u ziyaretinde kendilerine, “Vatandaşı müteahhidin eline bırakmayın. Bu işi kârına yapmayın. Kentsel dönüşümün zararını belediye karşılasın” talimatı verdiğine dikkat çeken Uysal, Beykoz Belediyesi ile nerelerde kentsel dönüşüm yapılabileceği üzerinde konuştuklarını söyledi.

Yerinde dönüşümü hak sahiplerinden bir ücret almadan ve ek imar artışı vermeden yapacaklarını ifade eden Başkan Uysal, bina metrekarelerinden yüzde 20 keserek kaynağın yüzde 60-70’in karşılayacaklarını söyledi. Geri kalan yüzde 30’u İBB’nin karşılayacağını anlatan Mevlüt Uysal, şöyle konuştu;

“Biz kentsel dönüşümü vatandaşın bir problemi olarak değil, bir kamu problemi olarak görüyoruz. Bundan 30 sene önce yapılmış 100 metrekare daire ile yeni yapılan 80 metrekare daireyi kıyasladığımızda, bugünkü daha kullanışlı ve daha konforlu. Bu yüzde 20’yeri sattığımız zaman, maliyetin yüzde 60-70’ini çıkartıyoruz. Kalan yüzde 30’u da belediye bütçesinden karşılıyoruz.”

“Kentsel dönüşüm İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak bizim ilk görevlerimizden biri haline geldi. Vatandaşın binasını yerinde yıkarak yapacağız. Hiç para almayacağız ve metrekareden yüzde 20 keseceğiz. Dükkanlardan da yüzde 20 keserek yine dükkan vereceğiz” diyen Başkan Uysal, bu şekildeki kentsel dönüşümün İstanbullular tarafından kabul gördüğünü söyledi.

“TOKATKÖY CUMHURBAŞKANIMIZIN TALİMATIYLA ÖRNEK BİR PROJE OLACAK”

Beykoz İstanbul’un en güzel ilçelerinden biri olması yanısıra yıllardır imar sorunu gibi önemli sıkıntılar yaşadığını bildiklerini dile getiren Mevlüt Uysal, Çubuklulu vatandaşlardan gelen talepler ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla, İBB’nin tapu sorunu olan alanı 65 milyon liraya satın alarak sıkıntıyı giderdiğini hatırlattı.

Tokatköy’ün planlarının onaylandığını ve tapularla ilgili sorunların çözüldüğünü belirten Uysal, “Tokatköy’deki projeyi; sizlerin komşularınızla ve anılarınızla eski mahalle hayatınızı devam ettirebilecek şekilde planladık. Bu projede hiçbir kâr etmeden, para takviyesi yaparak, en iyi müteahhitten daha iyi bir imkan nasıl sunarız diye düşünerek, ona göre planlama yaptık. Yeşili bol bu projede her dairenin otoparkı olacak” diye konuştu.

KİRA VE TAŞINMA YARDIMI YAPILACAK

Uysal, tapusuz arsası olan vatandaşların arazisine mevcut emsalle ne kadar inşaat yapılabileceğini hesaplayarak bundan yine yüzde 20 keseceklerini, geri kalan inşaat metrekaresinin de yüzde 40’ını vatandaşa ücretsiz vereceklerini kaydetti. Uysal, sözlerini şöyle sürdürdü;

“Bütün bunları hesapladığımızda Tokatköy’de sizin 63 bin metrekarelik inşaata karşılık yeni projede 60 bin metrekare inşaat vermiş oluyoruz. Tapusu olmayan araziler için metrekaresi 700 liradan toplam ödenmesi gereken 44 milyon lira da vatandaşlardan alınmamış oluyor. İBB şirketimiz KİPTAŞ’ın yapacağı projeyi beğenip imzayı attığınız taktirde daire başına 1000 lira, dükkanlara 1500 kira yardımı yapacağız. Ayrıca 2 kira miktarı kadar taşınma bedeli ödüyoruz. Eskiden kim kimle komşuysa, oturduğu yere en yakın yerden konut vereceğiz. Projede okul, cami, kapalı otopark, park gibi bütün sosyal donatı alanları da yapıyoruz. Buradaki 75 metrekarenin altındaki daire sahiplerine bir prensip çerçevesinde bir avantaj da sağlayabiliriz. Şehri Sitare Projesi’ni İstanbul’a örnek bir proje olarak en hızlı şeklide yapacağız. Beykoz’un lüks semtinde insanlar nasıl yaşıyorsa Tokatköylüler de bundan sonra öyle yaşasın istiyoruz.”

“BEYKOZLULAR BEYKOZ’DA KALMAYA DEVAM EDECEK”

Projede satışa çıkacak konutları Beykoz’daki problemli mahallelerde yaşayan vatandaşlara öncelikli olarak vereceklerinin altını çizen Uysal, “Beykozlular Beykoz’da kalmaya devam edecek. Beykoz’da, diyelim ki dere ıslahında kaldırdığımız dairelerin yerine buradan ev vereceğiz. Çubuklu’daki problemi çözemezsek, onlara ‘Tokatköy’e gelir misiniz?’ diye teklif edeceğiz. Elimizdeki bu daireleri, ‘Paraya ihtiyacımız var’ diye satmayacağız. Burası örnek bir proje olsun, bundan sonra İstanbul’un başka ilçelerinde kentsel dönüşümün lafını ettiğimiz zaman, ‘Gidin Tokatköy’e, orayı bir görün diyelim.’ Cumhurbaşkanımızın talimatıyla size bir talih kuşu kondu. Onun için komşularımızı ikna edelim. Birbirimize destek olalım. Hızlı bir şeklide imzaları atalım. Bir yıl içinde de binaları tamamlayalım. Ancak Pazar gününü sağlam tutalım. Türkiye’de bu dediğimiz şeyleri yapmak için güçlü Cumhurbaşkanı ve güçlü Meclis’e ihtiyaç var” ifadelerini kullandı.

Törende İBB Başkanı Mevlüt Uysal’ın konuşmasının ardından, Tokatköy’de 2B Kanunu kapsamında tapusunu almaya hak kazanan 70 vatandaşa tapuları dağıtıldı.

ŞEHR-İ SİTARE PROJESİ

83 dönümlük alan Beykoz Belediyesi mülkiyetinde bulunuyor. Alanın 63 dönümlük kısmında; mevcutta 531 konut, 43 işyeri olmak üzere 222 adet bina bulunuyor. Bu alana proje kapsamında 1.170 adet konut ve ticari alan yapılacak.

Proje alanının 20 bin metrekaresi okul, cami ve park, sosyal donatı ve yollara ayrıldı. İnşaat yapılacak alan ve çevresinde bulunan 574 bağımsız bölüm için taşınma ve kira yardımında bulunulacak. Yapılacak evler; 80,110,140 ve 180 metrekare aralığında 2+1, ve 3+1 daire tiplerinde olacak. Binaların 5 katlı olacağı projede. Her bağımsız bölüme bir otopark verilecek.