Vakıf Katılım web
Kültür Sanat 03.11.2016 09:54

'Hz. Muhammed filmi tam bir hayal kırıklığı'

Prof. Dr. İskender Pala, İranlı yönetmen Mecid Mecidi'nin 28 Ekim'de vizyona giren "Hz. Muhammed: Allah'ın Elçisi" filmini değerlendirdi
'Hz. Muhammed filmi tam bir hayal kırıklığı'

YENİBİRLİK - Filmi merakla beklediğini ve vizyona girdiği ilk hafta sonunda izlediğini belirten Pala, şunları söyledi: "Doğrusu büyük emek harcanıp masraf edilmiş. Sinemacılık açısından bakıldığında bütün epik filmler gibi göz dolduran kalabalık bir kadro ile büyük bir prodüksiyon olmuş. Lakin Siyer-i Hazreti Nebi’yi anlatacak bir filmin, büyük beklentilere rağmen böyle çıkması biraz hayal kırıklığı oldu diyebilirim. Usta yönetmen Mecidi'den beklenen bu olmamalıydı. Ben bütün çalışmanın Rasul-i Kibriya’nın örnek hayatı dururken biyografiye takılıp kaldığına üzüldüm."

İran destekliyor

Pala, filmin 30 milyon dolar bütçe ve İran devletinin desteği ile 7 yılda çekildiğini hatırlatarak,  "Bir de üstüne Mecidi ismi konulduğunda karşımıza böyle bir film çıkmamalıydı. Bence bu film, Rasulullah Efendimiz'i nasıl anlatmamamız gerektiğini bize gösterdi" dedi. 

"Hz. Peygamber algısını değiştirecek"

Filme dair, "Şia propagandası" yapıldığı yönündeki eleştirilere değinen Pala, şu değerlendirmeyi yaptı: "Mecidi'nin filmi, evet, Şia'ya göre yapılmış bir film. İran devletinin maddi kaynak sağladığı bir projedir. Bu proje Irak'ta, Suriye'de, Ortadoğu'da mezhep farklılıkları sebebiyle sürmekte olan mücadelenin bana göre bir parçasıdır. Şia, Irak ve Suriye'den mağlup da ayrılsa bu film ve devamında gelecek diğer iki film sayesinde, gelecek 15 yıl içinde dünyanın Hazreti Peygamber algısını değiştirecek ve maalesef cephede kaybettiği savaşı zihinlerde kültür savaşıyla kazanacaktır."

"Keşke Çağrı'dan bu yana 50 film yapabilseydik"

Pala, dünya sineması istatistiklerine göre Hazreti Musa'yı anlatan 250, Hazreti İsa'yı anlatan 120 civarında film çekildiğini hatırlatarak, sözlerini şöyle tamamladı: "Keşke biz de Çağrı'dan bu yana hiç olmazsa 50 kadar film yapabilseydik de en azından ramazan akşamlarında 30 bölümlük bir dizimiz olsaydı. Belki Kainatın Efendisi Rasul-i Zişan'ı senede bir kere olsun yeniden öğrenmemize, hayatından birkaç sahneyi kendimize örnek ve düstur edinmemize vesile olurdu. Hazreti Muhammed'i sahabeden 30 kişinin gözüyle anlatan 30 bölümlük bir dizi düşünüyorum, çalışmalarım sürüyor. Ashabtan 30 kişiyi anlatarak aslında baştan sona bir Asr-ı Saadet anlatımı. O'nun yüzü suyu hürmetine."