Türkiye - Gündem 11.12.2017 20:17 Güncelleme: 11.12.2017 22:21

​'Hayvan katlini engellemek için belediyeler de ceza kapsamına girmeli'

Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu, Hayvanları Koruma Kanunu TCK kapsamına geçildiğinde, bunun sadece vatandaşları değil "Belediyelerin de CEZA kapsamına" alınması gerektiğini savunarak, belediyelerin hayvanlara olan işkence ve vahşetini önleme konusunda bu dahiliyetin önemli bir adım olacağını kaydetti.
​'Hayvan katlini engellemek için belediyeler de ceza kapsamına girmeli'

Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu, Hayvanları Koruma Kanunu TCK kapsamına geçildiğinde, bunun sadece vatandaşları değil "Belediyelerin de CEZA kapsamına" alınması gerektiğini savunarak, belediyelerin hayvanlara olan işkence ve vahşetini önleme konusunda bu dahiliyetin  önemli bir adım olacağını kaydetti.

 Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu'nun (Haykonfed) yaptığı yazılı açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Hayvanları Koruma Kanununun TCK'ya geçmesi için toplumsal talep oluşmaktadır. Fakat, mevcut kanun tasarısı sadece vatandaşlardan hayvanlara gelen işkence, vahşet ve kötü muameleyi ceza kapsamına almaktadır. Belediyelerden hayvanlara gelen vahşet ve işkence ise mevcut kanun tasarısında TCK'ya girmemektedir. Yani belediyelerden gelen işkence ve vahşet ceza kapsamına girmemektedir. Oysa, hayvanlara vatandaşın yaptığı işkenceden 100 bin misli daha fazlasını belediyeler yapmaktadır. Belediyeler çoğu kez başkanın bilgisi ve emri ile hayvanları vurdurup öldürüyor, zehirletiyor, hayvanların açlıktan can verecekleri ıssızlara kırsala attırıyor.

Belediye barınaklarında ise açlık ve susuzluk ile gelen beton hücre odalarda yazın kızgın güneşe ve kışın da kara yağmura mahkum ediyor, çoğu kez barınaklardaki hayvanları da öldürtüp yeni gelen hayvanlara yer açtırıyor.

Belediyelerin büyük çoğunluğu, yasada yer almasına rağmen Kısırlaştırma ve Bakım Merkezlerini kurmuyorlar. Kısırlaştırma yapmayan belediyeler hayvanların sayısı artıp vatandaştan şikayet geldikçe, bu hayvanları toplayıp dağa taşa atmakta, bir kısmını toplarken öldürmektedirler. Yasayı ihlal eden bu uygulamalar için Orman Su İşleri Bakanlığının belediyeler üzerinde hiçbir yaptırımı ve yetkisi yok.

Sonuç olarak;

1. Hayvanları Koruma Kanunu, TCK kapsamına alındığında, sadece vatandaşlar değil belediyeler de başkanlarından çalışanlarına kadar Türk Ceza Kanunu kapsamına alınmalıdır. 

2. Orman ve Su İşleri Bakanlığının belediyeler üzerinde "YAPTIRIM YETKİSİ’’ kanuna konmalıdır."