Türkiye - Gündem 16.04.2019 15:11

Halfeti'nin 'karagülü' çiçek açtı

Kendine özgü rengiyle yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken karagül, Birecik Barajı'nın su altında bıraktığı ilçenin ekolojik dengesinin değişmesi nedeniyle üretimi azalan çiçekler arasındaki yerini aldı. 
Halfeti'nin 'karagülü' çiçek açtı

Cittaslow Uluslararası Koordinasyon Komitesince 2013'de "sakin şehir" ağına dahil edilen, mistik tarihi yapısı ve doğal güzellikleriyle yerli, yabancı turistlerin uğrak yeri arasında bulunan Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesinde, karagülün daha çok üretilmesi için çalışma başlatıldı.

Ziyaretçiler tarafından rahatlıkla görülebilmesi için sahil kenarındaki sera başta olmak üzere, ilçede birçok yerde yetiştirilmeye başlanan karagül, konukların da ilgisini çekiyor.

Karagülden elde edilen ürünler ziyaretçilere sunuluyor
Söz konusu çiçek ayrıca reçel, lokum, parfüm, çikolata, sabun ve krem gibi ürünlerin yapımında da kullanılıyor. İlçeye gelen ziyaretçiler, sahildeki serada gördükleri karagülden elde edilen ürünleri evlerine götürme imkanı buluyor.

Halfeti Belediye Başkanı Şeref Albayrak, yaptığı açıklamada, dünyada sadece Halfeti'de yetişen ve televizyon dizileriyle kitaplara konu olan karagülün ilkbahar ve sonbaharda siyah açtığını hatırlatarak, "İlkbaharla karagül açmaya başladı. Tabi bu durum bizleri de mutlu ediyor. Çünkü bu dönemde ziyaretçi yoğunluğu var ve insanlar karagülü görmek istiyor. Bu çiçeğin ünü ülke sınırlarını aştı, bizde bu bitki sayesinde daha çok kişiyi bölgeye çekmek istiyoruz." dedi.