Vakıf Katılım web
Sağlık 29.05.2020 08:42 Güncelleme: 28.05.2020 22:45

Güçlü bağışıklık için yiyeceklerin pişirme, saklama ve tüketme yöntemlerine dikkat

COVID-19 salgınında daha da önemli hale gelen güçlü bir bağışıklık sistemi için yeterli vitamin ve mineral alımına özen göstermek gerekiyor.
Güçlü bağışıklık için yiyeceklerin pişirme, saklama ve tüketme yöntemlerine dikkat

Sabri Ülker Vakfı, vitamin ve mineral kayıplarının önüne geçmek için yiyeceklerin pişirme yöntemlerine, saklama ve tüketme koşullarına dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor.

Tüm dünyayı etkisi altına alan COVID-19 salgınından korunmak için güçlü bir bağışıklık sistemine ihtiyaç var. Özellikle yeterli vitamin ve mineral alımı ile bağışıklığın desteklenmesi hayati önem taşıyor. Sabri Ülker Vakfı’nın bilgilendirmesine göre yiyeceklerin besleyici değerini korumak için pişirme, saklama ve tüketme koşullarına dikkat etmek gerekiyor.

 Yiyecekleri bekletmeden tüketin

Taze sebze ve meyveler, iyi birer vitamin ve mineral kaynağı olarak karşımıza çıkıyor. Taze sebzelerin içerdiği besin ögelerinden en yüksek düzeyde yararlanabilmek için gerçekten taze olmaları gerekiyor.Örneğin yaz bezelyesi pişirilmeden önce, bir veya iki gün içinde C vitamininin yarısını kaybediyor. Sebzeleri buzdolabında veya kilerde uzun süre bekletmek, çok fazla vitamin ve mineral kaybına neden oluyor. Bu kaybı aza indirmek için, mevsimine uygun ve taze sebzeleri bekletmeden tüketmek gerekiyor.

 Düşük ateşte uzun süre pişirin

Yemek pişirirken vitamin ve mineral kayıplarını mümkün olduğunca azaltmak için bir diğer önemli ipucu da düşük ateşte uzun süre pişirmek. Yüksek ısıda pişirmek yiyecekleri hem kurutuyor hem de C vitamini gibi vitaminlerin yüksek ısıda yok olmasına neden oluyor.

 Yeşillikleri akan suda yıkayın

Salatada kullanılan yiyecekler çoğunlukla suda çözünen vitaminleri içeriyor. Her ne kadar daha az zahmetli görünse de yeşillikleri suda bekleterek temizlemeye çalışmak, suda çözünen bu vitaminlerde kayıplara yol açıyor. Bunun yerine akan suda, su tüketimine dikkat ederek, iyice yıkamak daha faydalı oluyor. Yeşillikleri bıçakla küçük küçük doğramak yerine, elle iri parçalara bölmek de vitamin kaybını azaltıyor. Yine limonata veya portakal suyu gibi içecekleri bekletmeden tüketmek, C vitamini kaybını önlüyor. Demirden zengin koyu yeşil yapraklı sebzeleri limon sıkarak tüketmek ise demir minerallerinden daha fazla yararlanmayı sağlıyor.

 Haşlama suyunu değerlendirin

B vitaminlerinden zengin erişte, makarna gibi yiyeceklerdeki vitaminler haşlama sırasında suya geçiyor. Dolayısıyla haşlama suyunu sos yapımı ya da başka yöntemlerle değerlendirmek bu vitaminlerin kaybını en aza indirmeye yardımcı oluyor.