Teknoloji Kaynak: (İHA) 03.04.2017 11:23 Güncelleme: 03.04.2017 11:52

Görme engelli öğrenciden TÜBİTAK birinciliği

Soma Rıfat Dağdelen Anadolu Lisesi öğrencisi görme engelli Arda Özgür, kendisi gibi görme engelliler için hazırladığı 'Dokunsal Harita' projesiyle TÜBİTAK'tan birincilik ödülü aldı. TÜBİTAK tarafından Lise Öğrencileri Araştırma Proje yarışması ödül töreni Ege Üniversitesinde düzenlendi...
Görme engelli öğrenciden TÜBİTAK birinciliği

Soma Rıfat Dağdelen Anadolu Lisesi öğrencisi görme engelli Arda Özgür, kendisi gibi görme engelliler için hazırladığı ’Dokunsal Harita’ projesiyle TÜBİTAK’tan birincilik ödülü aldı.

TÜBİTAK tarafından Lise Öğrencileri Araştırma Proje yarışması ödül töreni Ege Üniversitesinde düzenlendi. Bu yıl 48.’si düzenlenen yarışmaya farklı alanlarda 13 bin 940 proje katıldı. Soma Rıfat Dağdelen Anadolu Lisesi öğrencisi görme engelli Arda Özgür de coğrafya alanında hazırladığı ’Dokunsal Haritalar’ projesi ile alanında bölge birincisi oldu. Özgür, birincilik ödülünü Prof. Dr. Serdar Korukoğlu’ndan alırken, törende Özgür’ü Rıfat Dağdelen Anadolu Lisesi Müdürü Ramazan Cangül ve Soma İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Dikici de yalnız bırakmadı. Türkiye genelinde de alanında sergilenmeye layık görülen 12 proje içinde yer alarak büyük bir başarıya imza atan görme engelli öğrenci Arda Özgür, görememenin bir engel olmadığını bir kez daha ispatladı. Özgür, projesiyle kendisi gibi görme engelli olanlar için çok önemli bir çalışmaya imza atarken görme engelli arkadaşları içinde büyük bir motivasyon kaynağı oldu.

Bu yarışmada görme engelli olarak 1. olan ilk kişi olma unvanını da elde eden Özgür, danışmanlığını Coğrafya öğretmeni Sözer Vurgun’un yaptığı, tasarımda resim öğretmeni Barış Tuzak’ın desteklediği Görme Engelliler için Dokunsal Haritalar projesi sergi alanında da büyük ilgi gördü.

"HEKES İÇİN FIRSAT EŞİTLİĞİ"

Görme engelli öğrenci Arda Özgür, eğitimin giderek önem kazandığı günümüzde, dezavantajlı gruplar arasında yer alan görme engelli bireylerin de günlük yaşamlarını kolaylaştıracak ve bilgi edinmelerini sağlayacak ürünlerin tasarlanması ve yaygınlaştırılması, bir lüks olarak görülmemesi gerektiğine vurgu yaparak, "Herkes için fırsat eşitliği, bağımsızlık ve özgürlük ilkesi sosyal sorumluluk bilincinin ve evrensel eğitimin bir gereği olarak coğrafi ürün tasarımında ve coğrafya eğitiminde de dikkate alınmalıdır" dedi.

Soma İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Dikici ise yüzlerce okul ve binlerce proje içinden sıyrılarak birinci olan Rıfat Dağdelen Anadolu Lisesinin Manisa’yı en iyi şekilde temsil ettiğini ve birinci olmalarının çok önemli olduğunu belirtti.