Halkbank web
Ekonomi 23.09.2022 07:00

Getir, kuryelik mesleğinin standartlarını belirliyor

Dünyada bir ilki Türkiye'den başlatarak dakikalar içerisinde market ürünlerini kullanıcılarla buluşturan Getir, kuryeler için yenilikçi ve öncü uygulamalarıyla mesleğin standartlarını belirliyor.
Getir, kuryelik mesleğinin standartlarını belirliyor

Dünyada bir ilki Türkiye’den başlatarak dakikalar içerisinde market ürünlerini kullanıcılarla buluşturan Getir, kuryeler için yenilikçi ve öncü uygulamalarıyla mesleğin standartlarını belirliyor. Kuryeliğin güvenli, kalıcı ve profesyonel bir meslek olmasını amaçlayan Getir, eğitim, koruyucu ekipman, Yol Güvenliği Politikası, özel sağlık sigortası gibi öncü uygulamaları ve güçlü teknolojik altyapısıyla sektöre yön veriyor.

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de her geçen gün büyüyen hızlı teslimat sektörü, kuryelik mesleğinin gelişmesini sağladı. Artan müşteri talepleriyle kuryelerin çalışma standartları da sektörün en öncelikli konularından biri haline geldi. Dünyada bir ilk olan modeliyle sektörün yaratıcısı Getir, kuryelerin güvenliği ve mesleğin gelişimi için oluşturduğu dünya standartlarındaki çalışma modelini basın mensuplarıyla paylaştı.

Getir’in Türkiye’deki market hizmetlerinin (Getir & GetirBüyük) CEO’su Hatice Evren, Türkiye ile birlikte 9 ülkede hizmet veren şirketin 7 yılı aşkın süredir sektör ve kuryeler için, dünyada bir ilk olan çalışma modeli standardını oluşturduğunu belirtti. Evren, “Getir’i Getir yapan çalışma modelinin odağında kuryeler var. Bu sebeple ilk günden itibaren onların güvenliğini en ön sıraya koyduk. Bu bilinçle kuryeler adına daha güvenli bir çalışma ortamı sağlayarak sektörün standartlarını yükseltmeye devam edeceğiz” dedi.

Her kurye işe eğitimle başlıyor
Kuryeler için yapılan çalışmaların başında eğitimin geldiğini belirten Evren, “Getir ile çalışmaya başlayan her kurye, ilk 15 gün içinde GetirUp isimli eğitim platformumuz üzerinden güvenlik, operasyon ve müşteri memnuniyeti başlıklarında çevrimiçi eğitim alıyor. 30 gün içinde de Milli Eğitim Bakanlığı tarafından “Usta Sürücü Belgesi” almış eğitmenlerimizin yüz yüze verdiği ‘Defansif Motosiklet Kullanımı Eğitimi’ne katılarak programı tamamlıyor. Bugüne kadar toplamda 35 bin 600 kuryeye 142 bin 400 saat yüz yüze eğitim verildi” dedi.

“Koruyucu ekipmanda en iyisini seçiyoruz”
Kuryelerin kullandığı ekipmanlardan, taşıması gereken yüke, motosikletlerin bakımından olumsuz hava koşullarında sürüşe kadar her alanda denetleme yaparak gerekli önlemleri aldıklarını belirten Hatice Evren, “Kuryelerin kullandığı kask, korumalı mont ve pantolondan oluşan güvenlik ekipmanlarının tamamı Avrupa Ekonomi Komisyonu (Economic Commission for Europe) standartlarındaki ürünler. Her 15 günde bir de bayi ve depolardaki bütün araç ve ekipman yeterliliklerini detaylı bir şekilde kontrol ediyor ve varsa eksikleri tamamlıyoruz. Kullandığımız takip sistemimiz sayesinde kuryelerin sürüş performanslarını da anlık olarak gözlemliyoruz” diyerek sözlerine devam etti.

Sektörde ilk özel sağlık sigortası
Getir’in motokuryelere yönelik hayata geçirdiği bir diğer uygulama ise özel sağlık sigortası. Getir sisteminde bayilere bağlı çalışan bütün kuryelerin Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildiriminin yapıldığını belirten Evren, “Gururla söylemeliyim ki sektörde bir ilki hayata geçirerek, kuryeler için özel sağlık sigortası başlattık. Kuryelerin, Getir sisteminde hizmet vermeye başladıkları gün itibarıyla Türkiye genelindeki birçok özel hastane ve eczanede geçerli olan özel sağlık sigortaları başlatılıyor. 7 yıl önce hiçbir sigorta şirketinin kabul etmediği bu meslek grubuna özel sigorta paketi, şu anda bizim öncülüğümüzde pek çok sigorta şirketinin sunduğu bir ürün oldu. Bunun da ayrıca mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.

“Hızımız teknolojimizden”
Hızın Getir’deki karşılığının teknoloji olduğuna dikkat çeken Evren, “Teknolojimiz sayesinde kuryeler en elverişli rota üzerinden, hız limitlerini aşmadan, dakikalar içerisinde kullanıcılarımıza ulaşıyor. Sipariş esnasında da kullanıcılarımıza tahmini varış süresini ayrıca gösteriyoruz” diye konuştu.

Kuryelerin, kullandıkları navigasyon sistemi ile sipariş aldıktan sonra hangi güzergahı kullanarak teslimat yaptıklarını da takip ettiklerini belirten Evren, “Güvenlik kriterleri doğrultusunda kuryeler, otoyollar, çevre yolları ve şehirlerarası yolları sipariş teslimatına giderken kesinlikle kullanmıyor. Bunun yanı sıra motokuryelerin sürüş güvenliğini tehlikeye sokacak aşırı yük taşınmasına da izin vermiyoruz” dedi. Evren, limiti aşan herhangi bir sipariş bulunması halinde, sistemin kullanıcıdan otomatik olarak siparişini azaltmasını istediğini, GetirBüyük’te taşıma limitlerini aşan siparişlerin ise araçlarla teslim edildiğini söyledi.

Kötü hava koşullarında servis yok
Güvenlik konusundaki bir diğer uygulamanın kötü hava koşullarına yönelik olduğunu belirten Evren şöyle konuştu, “Özellikle kar, aşırı yağmur, rüzgâr gibi sürüşe elverişli olmayan havalarda motokuryeler için risk teşkil edecek bir durum olması halinde bölgesel olarak hizmetimizi geçici süreliğine durduruyoruz. Bunu da ilk defa uygulayan şirket olmaktan gurur duyuyoruz. Ek olarak kuryelerin can güvenliğini sağlayabilmek adına gece belli bir saatten sonra motosiklet ile teslimat sonlandırılıyor ve yalnızca araçlarla teslimat devam ediyor.”

Tüm kuryeler ve bayiler Getir’in kural ve davranış setine göre hareket ediyor

Bayilerin Getir tarafından belirlenen kural ve davranış setlerine uyması zorunluluğu var. Kuryelerin kullandığı ekipmanlardan, taşıması gereken yüke, motosikletlerin bakımından farklı hava koşullarında sürüşe kadar her alanda gerekli tüm önlemler bayiler tarafından bu kural ve davranış seti doğrultusunda alınıyor. Bu kural ve davranış setine uyulmaması durumunda gerekli uyarılar yapılıyor. Ayrıca Getir’de 100 kişinin görev yaptığı kurye güvenlik departmanına bağlı, ülke çapında gizli gözlem yerlerinde denetimler yapan geniş bir ekip bulunuyor. Bu ekip 15 günde bir habersiz, gizli bir şekilde depolara bağlı kuryeleri gözlemliyor. Bu şekilde güvenlik ve davranış kurallarına uymayan kuryeler tespit edilip bayilere raporlanıyor.

Getir’in kuryelere sunduğu diğer ayrıcalıklar

• Online Bahşiş
Pandemi döneminde başlatılan ‘Online Bahşiş’ uygulamasını sürdüren Getir, uygulama ile kuryelerin, kullanıcılardan aldıkları online bahşişleri herhangi bir kesinti olmaksızın (ve bayiler tarafından ödenen normal maaşlarına ilaveten) her hafta hesaplarına aktarıyor.

• Kurye Dinlenme Alanları
Getir’in bütün depolarında kuryelerin dinlenebileceği, çay kahve içebileceği, günlük kıyafetlerini güvenlik ekipmanları ile değiştirebilecekleri, kişisel eşyalarını muhafaza edebilecekleri dolapları ve mutfağın yer aldığı internet bağlantısı olan odaları bulunuyor. Kuryelerin kendilerini daha rahat hissetmeleri için hayata geçirilen dinleme alanları sektörde bir ilk olma özelliği taşıyor.

• Kurye Etik Hattı
Getir çalışanları dahil olmak üzere bayilere bağlı kuryelerin de irtibata geçebildiği, görüş öneri ve sorunlarını paylaşabildiği bir Etik Hattı bulunuyor. Bu hatta gelen tüm çağrılar büyük titizlikle dinleniyor ve sonuçlandırılıyor.